Helium-lækage på sygehus fik de ansattes Apple-enheder til at svigte

Illustration: alexey_boldin / bigstock
Enkelte er efter sigende helt døde.

Den 8. oktober i år modtog it-afdelingen ved sygehuset Morris Hospital i byen Morris, Illinois i USA, en masse henvendelser fra fortvivlede ansatte, som alle oplevede, at deres mobile Apple-enheder, både iPhone og Apple Watch, ikke fungerede. Det drejede sig om omkring 40 enheder.

It-administratoren Erik Woolridge var en af dem, som modtog disse henvendelser.

EMP?

Noget af det første, Woolridge tænkte, var, at det måtte have noget med den MR-scanner, som netop var blevet installeret på sygehuset, at gøre. Det kunne jo være, at den kraftige magnet i MR-maskinen kunne skabe en form for elektromagnetisk puls, som knockoutede enhederne.

En betydelig mangel ved denne forklaring er, at der ikke var noget andet elektronisk udstyr, der var berørt. Android-enhederne fungerede som før, og i datacenteret i samme bygning var serverne uberørte.

Woolridge valgte så at fortælle om hændelsen på Reddit i håb om at få en forklaring på det, han omtaler som det mest bizarre problem, han har oplevet i sin it-karriere.

Flere af de berørte Apple-enheder har fået varige skader, for eksempel at de ikke kan tændes, eller at de ikke længere kan kobles til mobilnettet. Andre enheder skal dog gradvis være begyndt at fungere igen.

Helium

MR-scannere bruger flydende helium til køling. Det viste sig efterhånden, at der under indkøringen af MR-apparatet var sket en heliumlækage.

I løbet af fem timer var der lækket 120 liter flytende helium. Ifølge Woolridge udvider helium sig omkring 750 gange, når det går over i gasform, hvilket vil sige, at omkring 90 kubikmeter heliumgas var kommet ind i sygehusets ventilationssystem.

Flere andre Reddit-brugere pegede på, at mikroelektromekaniske systemer (MEMS) lader sig påvirke af helium. Dette har fået tjenesten iFixit til at se nærmere på, hvad der skete.

MEMS-klokke

Det, der står klart, er, at det kun var iPhone 6-enheder og nyere, som var berørt. Ældre iPhones blev ikke påvirket af lækagen.

Årsagen er, at Apple ikke længere bruger en traditionel 32 kHz kvartsoscillator som ur i enhederne. I stedet er den byttet ud med en betydeligt mindre MEMS-oscillator fra selskabet SiTime.

Både Woolridge og Kyle Wiens hos iFixit har eksperimenteret videre ved at lægge en nyere iPhone i en lukket pose fyldt med helium.

I en Youtube-video kan man se, at Woolridge starter telefonens stopur, før den lægges i posen. Efter 8 minutter og 24 sekunder stopper stopuret. Og mobilen er fuldstændig låst.

Andre sensorer

Der findes mikroelektromekaniske systemer i andre mobiltelefoner og smarture end Apples, men muligvis ikke brugt som det centrale ur i hele systemet. Mange af de øvrige sensorer er derimod MEMS’er, og disse kan blive påvirket i varierende grad, afhængig af typen.

Men det er sandsynligvis meget få enheder, som er fuldstændig afhængige af, at disse fungerer helt nøjagtigt, i modsætning til uret, som måske er den mest kritiske komponent af alle i en computer.

En del af årsagen til, at helium og hydrogen er et problem for enkelte elektroniske enheder, er ifølge iFixit, at molekylerne er så små, at de trænger ind i MEMS’erne og forstyrrer deres funktion.

Kendt fænomen

Selv om dette måske er noget, de færreste har hørt om, er det velkendt blandt komponentleverandørerne.

Apple oplyser på denne side, at det at udsætte en iPhone for blandt andet høje koncentrationer af flydende gasser, som er i fordampningsfasen, inklusive helium, kan ødelægge eller forringe iPhonens funktionalitet.

I kommentarerne til iFixit-sagen er der flere, som fortæller, at de har oplevet det samme i forbindelse med nærkontakt med udstyr, som benytter helium. Kun nyere iPhone-enheder bliver nævnt.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Johan Johansen

Hvis vi forestiller os, at hospitalet er et lille et af slagsen som f.eks. Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Her er det bebyggede areal lige over 70.000 kvadratmeter hvoraf noget er i flere etager. Hvis bare for at gøre det nemt så siger at vi skal regne med 3 meter i højden. Så bliver indholdet af luft 210.000 m3 luft. Hvis man har et udslip, hvor vi blander 90 m3 helium op i 210.000 m3 luft, så vil der være 0,04 % af luften, der er helium (under den forudsætning at helium ikke stiger til vejrs, men blandes godt op sammen med de andre luftarter. Så et eksperiment med en pose fyldt med helium eller situationer med høje koncentrationer af flydende gasser siger ikke meget om, hvad der må forventes at ske ved så lave koncentrationer. Helium er en ædelgas lige som argon der udgør 0,9 % af atmosfærisk luft. Ædelgasser er meget lidt reaktive for ikke at sige inaktive. Dette indebære bl.a. at deres elektroner er bundet rigtig godt. Hvorimod stoffer som ilt som der jo findes meget af i atmosfæren er slemme til at reagere med alt muligt. Så hvis helium rentfaktisk har en effekt på en iPhone må forklaringen være, at molekylet er meget lille med en Van der Waals radius på 140 pm og neon med en på 188 pm. Så for mig lyder historien om at hydrogen skulle slå en iPhone ud lidt far fetched. Det er dog almindelig kendt, at hydrogen H2 kan være skadelig for metal, da hydrogen kan absorberes i metallerne (har dog aldrig hørt at det skulle være tilfældet med helium). De fleste problemer med disse skader er i produktionen. Dog kan hydrogen opløses i niobium og tantalum (kan de evt. være tilstede i iPhones ?) Men burde sådanne små koncentrationer af helium virkelig kunne have en sådan effekt ? Jeg tvivler, men hvis der er nogen der har et bedre eksempel en en telefon i en pose med rent helium, så vi jeg da gerne overbevises :) (Lidt som at køre en bil i havnen, motoren stopper og man konkluderer, at biller ikke kan tåle f.eks. regnvejr= :)

 • 6
 • 0
#4 Johan Johansen

Der står, at heliumen er fordelt med ventilationssystemet, altså må der forudsættes en ret stor opblanding. Alternativt må man forudsætte, at de berørte område må være relativt lille og kun ganske få enheder vil være påvirket. Der er heller ikke noget, i artiklen, der tyder på, at lækagen er sket pludselig, hvorfor man må forudsætte en meget stor opblanding. Der nævnes i begyndelsen også at enkelte måske er døde. Det vil kun kunne lade sig gøre, hvis enten det påvirkede udstyr var kritisk for disse personers liv eller heliumen har fortrængt ilten i et lokale, men det er der heller ikke noget i artiklen der tyder på, så umiddelbart tror jeg mindre og mindre på konklussionerne i artiklen (efter sigende er vel heller ikke helt god journalistik :) ?) PS heliox er en 21 % ilt og 79 % helium blanding, der benyttes under meget dybe dyk netop fordi helium ikke giver dykkersyge som f.eks. nitrogen gør.

 • 0
 • 0
#5 Asger Solvang

Enkelte er efter sigende helt døde.

Som person er man normalt død eller levende, med mindre man f.eks. er skindød. Mon ikke der her tales om telefonerne. Det er dog ikke helt oplagt ud fra overskrift og under overskrift at vide om det er de ansatte eller telefonerne der tales om.

 • 1
 • 4
#6 Martin Jensen

Lad os til at starte med holde enhedens "Ur" helt ude af diskussionen, og blot bede artiklens forfatter tage fat i en af hans elektronik kyndige kolleger og få forklaret hvorfor man ikke skal oversætte ”system clock” med ”Ur”..

De moderne mems oscillatorer der anvendes i telefoner i dag forstærker de fysiske svingninger fra et krystal temmelig kraftigt. Dette resulterer i at når en lettere luftart trænger ind i chippen, og får den fysiske kreds til at svinge bare en lille smule hurtigere, så bliver den resulterende clock-frekvens øget forholdsmæssigt meget mere. En øget clock-frekvens leder, ud over en masse mulige fejl, til et større energiforbrug og dermed varmeudvikling i en processor. Det samme skete når men i ”gamle dage” over-clokkede sin PC, nogen gange til et niveau hvor skidtet brændte af.

 • 4
 • 0
#7 Povl Hansen

(Lidt som at køre en bil i havnen, motoren stopper og man konkluderer, at biller ikke kan tåle f.eks. regnvejr= :)

Biler kan ikke tåle af udstødningerører er under vandlinien

Når det regner kraftigt kan der komme vandpytter der er dybe nok til af udstødningerøret kommer under vand, altså kan man konkluderer af bliver ikke kan tåle regnvejr

ja, vi er ude i ekstremerne, men det vil jeg også sige man er her med de 120 liter helium

 • 0
 • 1
#8 Johan Johansen

Om 120 liter (ca. 17 kg) er ekstemt eller ej afhænger nok temmelig meget af om hastigheden på udslippet. Hvis vi nu forudsætter, at det ikke er forsvundet på mindre en ½ time men f.eks. over 2 dage, og helium jo er en let luftart (alle har nok set en ballon stryge til vejrs), så vil der på et givet tidspunkt reelt ikke være ret meget helium tilstede i en given bygning. Denne lille mængde skal så samtidig trænge ind i udstyret for at kunne påvirke det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere