Helge Sander vil beskytte danskerne mod Facebook

Der skal mere fokus på, hvad Facebook og andre sociale netværk betyder for privatlivets fred. En konference og nye initiativer skal klæde danskerne bedre på.

Pinlige billeder fra en våd nat kan være umulige at få fjernet fra internettet, hvis først de er havnet på Facebook eller andre af de populære online-netværk, som over en million danskere i dag bruger.

Det er måske almindelig viden for it-professionelle, men blandt hovedparten af Danmarks befolkning mangler bevidstheden om konsekvenserne af at bruge de sociale netværkstjenester til at dele private billeder og oplysninger.

»Desværre glemmer nogle, at private oplysninger også kan udnyttes af folk med tvivlsomme hensigter. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på privatlivet på nettet, så danskerne bliver bevidste om problematikken og kan tage de nødvendige forholdsregler,« siger videnskabsminister Helge Sander ifølge en pressemeddelelse fra IT- og Telestyrelsen.

Pas på Facebook

Konferencen Privatliv på profilen, der finder sted tirsdag, er derfor stablet på benene for at at højne opmærksomheden om problemet. Her lanceres også initiativer, der skal klæde børn og unge bedre på til at begå sig på nettet på en måde, der ikke giver grund til at fortryde net-adfærden nogle år senere.

Formand for It-sikkerhedskomitéen, juraprofessor Linda Nielsen fra Københavns Universitet, advarer om, hvordan for eksempel Facebook har betingelser, som gør det svært for brugerne at bestemme over deres billeder og oplysninger.

»Mange lægger meget private oplysninger ud, og man er som forbruger ringe stillet, hvis man fortryder. Det er den debat, vi gerne vil rejse for at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at forholde sig til sit privatliv på de sociale netværkstjenester, som vi skal lære at bruge med omtanke,« siger Linda Nielsen, formand for It-sikkerhedskomitéen, ifølge pressemeddelelsen.

Konferencen slutter med debat mellem it-ordførere fra Folketingets partier.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Hans Peter Nielsen

Facebooks betingelser giver dem rigtig nok tilladelse til at anvende brugernes oplysninger og billeder, som de har lyst. Men selvom disse betingelser teoretisk indebærer risikoen for at brugerens "meget private oplysninger" til evig tid kan findes frem på Facebook, forholder virkeligheden sig anderledes. Facebook har formuleret betingelserne så kompromiløst for at sikre sig imod diverse søgsmål - ikke for at hænge sine brugere ud.

Derfor er der i praksis ingen grund til at være så betænkelig, som Linda Nielsen lægger op til. Man er som forbruger nemlig ganske godt stillet, hvis man fortryder de oplysninger og billeder, man har lagt på sin Facebook-profil: De kan ganske nemt ændres, slettes eller skjules efter forgodtbefindende.

Googles cache eller fx archive.org er egentlig mere problematisk i forhold til at fortryde oplysninger, man har lagt på nettet.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere