Helge Sander: Vi vender ikke Microsoft ryggen

Videnskabsminister Helge Sander tager skarpt afstand fra udlægninger af, at dagens aftale om åbne dokumentstandarder lægger Microsoft på is og udråber ODF som vinder.

Videnskabsminister Helge Sander kalder dagens aftale på Christiansborg en sejr for åbne standarder i det offentlige. Argumentet er, at alle standarder, som opfylder de opstillede principper, har mulighed for at komme på listen over formater, det offentlige skal bruge.

Samtidig angriber han oppositionens udlægning af, at aftalen er en sejr for ODF.

»Der er nu enighed i Folketinget om ikke at blande sig i, om offentlige myndigheder anvender softwareprodukter fra hverken den ene eller den anden leverandør. Derfor må jeg vende mig skarpt imod, at tilhængere af bestemte leverandører udlægger den politiske enighed som vendt mod Microsoft,« udtaler videnskabsminister Helge Sander i en pressemeddelelse.

Udtalelsen kommer blandt andet som en reaktion på Version2's dækning, hvor oppositionen udlægger aftalen som en sejr for ODF, og som reaktion på en Ritzau-artikel med overskriften ?Folketinget vender ryggen til Microsoft?.

»Jeg må på det skarpeste tage afstand fra Ritzaus udlægning, hvor Folketinget skulle have vendt Microsoft ryggen. Det er rent sludder og vrøvl,« siger videnskabsminister Helge Sander.

»Folketingets partier er enige om, at de dokumentformater, som indfrier fastlagte principper, om 14 måneder skal anvendes inden for staten, uanset hvor de kommer fra. Og listen vil blive ajourført løbende. Derfor er det fuldstændig misvisende og fejlagtigt, at Ritzau anfører, at "Microsoft lægges på is,"« fortsætter han..

Regeringen har under de afsluttende forhandlinger fået oppositionen med på, at beslutningen i første omgang kun skulle gælde staten. Og det er Helge Sander ikke sen til at gøre opmærksom på:

»Regeringen vil indlede drøftelser med kommunerne og regionerne med henblik på, at disse også implementerer de statslige åbne standarder eller forpligter sig til at begrunde, hvorfor dette for nærværende ikke kan lade sig gøre,« står der således i pressemeddelelsen.

Dette er dog ikke den kattelem til at liste Microsoft ind ad bagvejen, som ODF-fløjen kunne frygte. Således er SF's it-ordfører ikke nervøs ved formuleringen.

»Nej, han henviser ganske givet til det vi kalder 'comply or explain' ? 'følg eller forklar'. Det går helt tilbage til B103 (det oprindelige beslutningsforslag fra 2006, red.), hvor man i særlige tilfælde kan undtage visse implementeringer af beslutningen, hvis det skulle blive ærligt dyrt eller ikke lader sig integrere med andre systemer uden ekstraordnært store anstrengelser,« siger Hanne Agersnap til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mikkel Kruse Johnsen

Det viser jo med alt tydelighed at Helge ikke fatter en meter:

"Der er nu enighed i Folketinget om ikke at blande sig i, om offentlige myndigheder anvender softwareprodukter fra hverken den ene eller den anden leverandør. Derfor må jeg vende mig skarpt imod, at tilhængere af bestemte leverandører udlægger den politiske enighed som vendt mod Microsoft"

Det har jo intet med hinanden at gøre, hvis MS kan understøtte ODF (som de gør) kan man sagtens bruge MS Office.

Der er ikke nogen som vælger leverandør ved at vedtage ODF som den eneste standard

 • 0
 • 0
Hans Schou

Microsoft Office (det er en programpakke, ikke en virksomhed), har mig bekendt en bedre implementering af ODF, end OpenOffice (det er også en programpakke) har af OOXML[TS].

Så de organisationer der brug for både at kunne læse/skrive både OOXML[TS]+ODF, de skal selvfølgelig købe Microsoft Office Word. Dem der kun vil læse/skrive ODF, kan vælge imellem flere programpakker. De organisationer der vælger flere dokumentformater, står med en økonomisk byrde til konvertering imellem disse, og det er så deres valg.

 • 0
 • 0
Michael Eriksen

Det er simpelthen utroligt at Helge Sander kan være klæbet til den taburet i det omfang. Manden er dum som et bræt, ved ikke en huende fis om forskning. Hans "akademiske"-kvalifikation er en uddannelse som journalist ved Herning Folkeblad! Vor Herre bevares, en bladsmørrer fra en lokalavis hersker over KU, DTU, Risø og de øvrige gode danske universiteter! Der er en grund til han systematisk bliver til grin i interviews på TV. Han må trække "jeg er minister og bestemmer!"-kortet hver gang, hvilket kendetegner en desperat mand uden argumenter.

Helge Sander er den dummeste minister vi har haft på posten siden Jytte Hilden. Og det kræver endda talent.

 • 0
 • 0
Anonym

Helt enig, men oppositionen fremstår godt nok også, noget blå-øjede efter den her liste-aftale.

Bemærkninger som den fra Hans Scou, i denne tråd, vil blive hverdagskost de næste MANGE måneder.

Der er jo reelt ikke vedtaget noget som helst med aftalen, blot, at endnu et ekspertudvalg kan sylte sagen.

Et ekspertudvalg som sidder med hele magten (fedt target for lobbyisme) og som tidligere har vist at det evner de ikke...

Der er ikke meget sejr i det her for hverken OOXML, ODF eller noget andet...

Trist..

 • 0
 • 0
Thomas Sørensen

Hvis bare vi kan få valgfrihed så er jeg tilfreds. Jeg ønsker ikke at bruge Microsoft software hvor jeg kan undgå det., og det bliver der forhåbentlig bedre mulighed for.

Hvis det betyder at de lukker sitet i Vedbæk, så be my guest.

Thomas

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Så virker den her aftale mere som - lad os give Microsoft mere tid til at cementere sig i en position, og åbne for at Microsoft kan kalde dags ordnen mht dokument standarder, og bibeholde status quo.

Nu har sagen været sylte siden 2006, og bliver nu yderliger syltet 14 måneder, så man kan svinge holdningerne over så MS kan få deres vilje med OOXML Transitional, og bibeholde status quo på markedet.

Der har været en dokument standard i efter hånden mange år men den eneste der ikke følger standarden er Microsoft, som har gjordt alt for at flytte en standard ud på et sidespor, til trods for de selv har fået en standard godkendt, men de bruger den ikke - interessandt ikke ?

Den Danske stat er lamslået ved tanken om at still krav, hvad pokker ville der være galt med.

"Office pakker SKAL implementere gældene standarder for fil formater" Hvor efter man giver hovede leverandøren 18 måneder til at implementere standarden, ellers er det ud og man vælger en alternativ - så ville det havde været løst og MS ville supportere ODF standard, og så er office pakken op til personlige præferancer.

Men Uha Nej, Vi kan jo ikke gå foran, Danmark er sgu ikke et forgangs land, det er et land der frygter at gå foran, men er "Delusional" nok til at tro de er forgangsland.

Det forklarer jo også hvorfor at staten er hullet som en si, og konstant mangler penge, man hælder dem jo bare ned i en vask, og håber de gør noget nytte (eller værre støtter 'vennerne' sjovt hvor meget fusk man finder id et offentlige), men man tør ikke stille krav om levering, standarder, eller lign.

Man har jo haft hensigtserklæringen om at man skal bruge åbne standarder i det offentlige i efter hånden mange år, men man har bare ikke turde stille nogen krav. Samt sjovt nok, hver gang der kommer press for at indføre et krav om brugen af åbne standarder, så blev det bekvemmeligt syltet af staten, i endnu en kommitee, så man ikke fornærmede Microsoft, samt man sinkede det nok til at MS endelig fik en ISO standard ud, men sjovt nok så bruger MS programmer bruger ikke Microsofts standard, så man sylter sagen yderliger, mens man prøver at blødgøre kravet om en åben standard, eller indtil MS endelig implementere deres egen standard, efter sigende ca 2017 - altså kan vi vente syltninger i yderliger 7 år.

Jeg stemmer korrupt, da det er endten det eller inkompetent (mht til Helge Sanders, og staten).

 • 0
 • 0
Christian Nobel

.. at der tages så meget særhensyn til et stort amerikansk firma?

Ikke engang store danske firmaer som AP Møller eller Novo Nordisk kan få samme særstatus hos regeringen.

Er der noget der ikke tåler dagens lys, og som den dygtige journalist gerne må grave frem?

Lige for at repetere, ISO/IEC 26300:2006 (ODF) er en ISO standard fra 2006!!! Og der findes en reference implementation.

Alligevel så bliver Microsoft og deres tro lakaj Helge Snadder ved med at trække landet rundt i manegen, her i 2010, med udsigt til at gøre det i flere år, trods det at MS først vil være i stand til selv at implementere OOXLM-S i 2017. Og enhver snak om T er altså tågesnak, al den stund der ikke findes en fri reference implementation.

Og så et eksempel på hvordan formattering af tekstfarve og justering foregår i ODF: [code=xlm]ODF Text ODF Sheet ODF Presentation [/code]

Det samme i OOXLM - eksemplet bør vel tale for sig selv: [code=xlm]OOXML Text OOXML Sheet OOXML Presentation [/code]

/Christian

Log ind eller Opret konto for at kommentere