HD DVD hænger i tovene

Kampen om at blive det dominerende format for lagermedier til film i HDTV-kvalitet ser nu ud til at være vundet af Blu-ray.

Sony ser for en gangs skyld ud til at have vundet et slag om at få indført et nyt lagermedie. Selskabets Blu-ray er i praksis ved at smide konkurrenten Toshibas HD DVD-format ud af sumoringen, før kampen for alvor er kommet i gang.

Mandag meddelte USA's største onlinebaserede filmudlejer Netflix således, at selskabet frem over kun vil udleje film i Blu-ray-formatet.

Det sker ifølge Netflix, efter fire ud af de seks største filmselskaber har besluttet kun at udsende nyudgivelser på Blu-ray og droppe HD DVD.

Dermed ser lavinen ud til at være sat i gang, som vil stoppe den formatkrig, som mange har sammenlignet med opgøret mellem Betamax og VHS i 1980'erne.

I praksis ser det dog lidt anderledes ud denne gang. Dels er der kun tale om formater for lagermedierne. Selve indholdet ligger digitalt i formater, som ikke er afhængige af et bestemt lagermedie. Dels er udbredelsen af de to formater begrænset både som salg af afspillere og indbygget i pc'er.

Samtidig er både filmselskaberne og udlejere som Netflix opmærksomme på, at direkte distribution via internettet uden brug af faste lagermedier kommer til at spille en større rolle for en del af forbrugerne.

Tilsvarende er det eksisterende DVD-format stadig i en tilstrækkelig kvalitet til at tilfredsstille kunder, som blot har investeret i 720p HDTV frem for 1080p HDTV, hvor de to nye formater ville have haft den største fordel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jan Keller Catalan

Husker jeg galt eller er det egentlig ikke også det bedste format - teknisk og isoleret set?

Jeg mindes en sammenligning, hvor Blu-Ray havde større ydelse (kapacitet, overførselshastighed) men blev punket på pris, kompatibilitet og produktions-kompleksitet overfor HD-DVD; som en videreudvikling af DVD skulle det være væsentligt nemmere at lave drev, som kunne læse DVD og CD såvel som HD-DVD ligesom produktionsapparaterne kun skulle ændres en smule i forhold til Blu-Ray.

Er det helt forkert opfattet? Eller har udviklingen ændret dette forhold?

  • 0
  • 0
#3 Adam Tulinius

Blu-ray er ufrit sammenlignet med HD-DVD, idét sony skal have royalties for blu-ray produkter. Alene derfor finder jeg det dybt uacceptabelt at det er blu-ray der tilsyneladende er ved at vinde.

Nej, jeg kan ikke lide Sony.

  • 0
  • 0
#4 Deleted User

Ligesom Toshiba skal have royalties for HD-DVD. :) - Og ligesom mange andre skal have det for HD-DVD og BD.. og som så mange tidligere har fået det for andre medier.

MPEG LA står for forhandlingerne om de endelige royalties/fordelingen af dem for begge formatter - Begge er endnu ikke færdige, såvidt det fremgår af deres side.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere