Hash-professor hentet til DIKU: Har forbedret alt fra iPhone til internettrafik

6 kommentarer.  Hop til debatten
Den prisvindende forsker hos AT&T Mikkel Thorup skal nu undervise i algoritmik og datastrukturer på Københavns Universitet ved DIKU.
22. september 2011 kl. 14:55
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mikkel Thorup er ekspert i hash-tabeller og er da også forberedt på diverse jokes om euforiserende stoffer:

»Det er ikke hashish eller fristadshash, der refereres til. Her skal hash snarere oversættes som den amerikanske version af biksemad. På en computer gemmer man nemlig ikke ordene i alfabetisk rækkefølge. I stedet roder man dem rundt i noget, der ligner en tilfældig rækkefølge, som man dog har matematisk styr på og lynhurtigt kan slå op i,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Mikkel Thorup har en lang forskerkarriere bag sig, blandt andet i teleselskabet AT&T, og har søgt utraditionelle matematisk-datalogiske løsninger på problemer, som eksempelvis biologer eller ingeniører har brudt deres hjerner med at knække, men uden held.

Gennembrud

Mikkel Thorup har således fået et gennembrud indenfor hash-tabeller, der bevirker, at en stor del af trafikken på internettet allerede nu profiterer af hans resultater. Teknikken forventes desuden at få store konsekvenser på mange flere teknologiske områder, blandt andet statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Computere kan slå meget hurtigere op, end vi kan som mennesker, men der skal laves rigtig mange opslag rigtig mange gange, og de mange opslag er faktisk tit en flaskehals for performance. Hvis man kunne opfinde smartere ordbøger eller måder at slå op på, ville rigtigt mange ting på computeren straks køre bedre,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Forskere har arbejdet med hash-tabeller siden 50'erne, men alligevel er feltet først nu ved at opleve en decideret revolution. Når computeren benytter hash-tabeller til opslag, slår computeren så at sige plat og krone om, hvordan tingene skal gemmes.

iPhone nyder også godt at forskningen

»Jeg opdagede, at de hash-tabeller, man hidtil har brugt, ikke slog nok plat og krone. De kunne bringes til sammenbrud af såkaldte "Denial-of-Service" angreb på internettet. Nu har vi en hash-funktion, der gør tabellerne bevisligt er uangribelige," udtaler han i pressemeddelelsen.

»Hash-tabeller bruges som sagt overalt i computere til næsten enhver form for databehandling. Det er derfor ikke kun internettet, der har profiteret af den nyeste forskningsmæssige udvikling. Som et lille kuriosum kan nævnes, at jeg syntes det var sjovt, da jeg fik at vide, at alle opkald med iPhones brugte min forskning.«

I 2011 fik han og hans medforfattere en fornem matematikpris, MAA Robbins Award, for deres løsning af et 150 år gammelt matematisk-fysisk problem. Artiklen blev refereret i Science og mange aviser i hele verden. Se mere her.

En af Mikkel Thorups mange opgaver bliver at opbygge miljøet og tiltrække såvel forskningsmidler som samarbejdspartnere fra hele verden.

Mikkel Thorup holder tiltrædelsesforelæsning på torsdag den 29. september kl. 15.00 i Auditorium 2 på H.C. Ørsted Instituttet om hash-tabeller - eller hvordan computeren laver ordbogsopslag. Alle er velkomne.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
23. september 2011 kl. 01:01

Det lyder fedt! Hvornår kan man forvente, han tiltræder?

2
22. september 2011 kl. 20:15

Hvorfor er artiklen blevet stemplet som relevant for kryptering? De hash-funktioner der omtales er ikke kryptografiske hash-funktioner, men blot almindelige hash-funtioner, som bruges i hash-tabeller.

6
23. september 2011 kl. 11:57

Hashkollision som sikkerhedsbrist ligger vel tæt nok op ad signerings- og krypteringsemnet til at godtgøre dette - med mindre der er et emneord for envejsfunktioner...

1
22. september 2011 kl. 16:57

Jeg kommer :-)