Hardwaren er klar, men Danske Bank tror ikke på NFC-betalinger med mobilen

20. august 2014 kl. 06:2946
Mobilbetalinger kommer nok til at foregå via apps og andre trådløse teknologier end NFC, mener Danske Bank, der dog godt kan se NFC-chippen forvandle telefonen til en kortterminal.
Artiklen er ældre end 30 dage

NFC-chippen (Near Field Communication) i mobiltelefoner, der tillader kommunikationer over helt korte afstande, har et nærmest uendeligt antal gange været nævnt som en oplagt standard til at gennemføre kontaktløse betalinger med telefonen. Ikke mindst fordi de kontaktløse kortterminaler, der er ved at blive rullet ud i Danmark, også er kompatible med NFC-mobiltelefonerne.

Men i Danske Bank er vicedirektør og chef for forretningsudvikling Jesper Nielsen ikke overbevist om, at kontaktløs betaling med NFC-telefoner bliver udbredt i Danmark. Kontaktløs betaling dækker over et begreb, hvor betalingskort eller telefoner holdes i nærheden af en terminal - så godt som berøring - hvorefter betalingen bliver gennemført på få øjeblikke, uden at en pinkode nødvendigvis skal indtastes.

Danske Bank har i den forbindelse udstedt mere end 30.000 Mastercard Direct-kort, der er kontaktløse og kan holdes hen ved en kompatibel terminal for at gennemføre en trådløs betaling. I første omgang er det muligt hos Joe & The Juice på Gammel Mønt i København, hvor Version2 også har talt med Jesper Nielsen.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at vi swiper med mobilen,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Nielsen peger på, at der allerede findes flere trådløse og udbredte teknologier, som rækker længere og derfor kan være mere praktiske end NFC. Eksempelvis en internetopkobling eller iBeacon, der er Apples implementering af Bluetooth Low Energy.

»Jeg tror ikke, der kommer en situation, hvor man skal hen og gøre et eller andet via mobilen. Jeg tror mere, det bliver noget med, at de snakker sammen via nettet eller via en iBeacon eller via Bluetooth Low Energy, eller hvad det nu bliver,« siger han.

Vicedirektøren mener, det kan blive opfattet som direkte klodset at skulle holde telefonen hen til en terminal i stedet for eksempelvis at betale via en app som Danske Banks MobilePay.

»Det tror jeg bare ikke. De andre teknologier er der ligesom allerede. Ting, der virker klodsede og mindre belejlige end alternativet, tror jeg ikke bliver til noget,« siger Jesper Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger dog, at tiden må vise, om NFC fænger an som teknologi til kortrækkende mobilbetalinger eller ej. Og som bekendt er det svært at spå om fremtiden, og Danske Bank holder da også flere døre på klem - også i forhold til NFC.

»Vi arbejder i øjeblikket med NFC, iBeacon, og vi bruger jo telefonnettet i dag (MobilePay), og man kan sige, at det faktisk fungerer ganske udmærket de fleste steder. Så der kommer en række teknologier, vi skal arbejde med, og der er jo en enorm konkurrence lige i øjeblikket. Jeg ser, at vi i de kommende år skal arbejde langt bredere end NFC. Og så har Danmark det problem, at Apple jo ikke har NFC i øjeblikket,« siger Jesper Nielsen med henvisning til, at Apples andel af det danske smartphone-marked er forholdsvis stor.

Selvom NFC ikke skulle blive den mest udbredte teknologi til at betale med via telefonen, kan Jesper Nielsen dog godt forestille sig, at NFC blive brugt den anden vej rundt.

Så eksempelvis Danske Banks app MobilePay Business, der gør forretninger i stand til at modtage betalinger via MobilePay, bliver koblet sammen med NFC-chippen i en telefon.

På den måde kan kontaktløse kort, som de nuværende Mastercard Direct fra Danske Bank, holdes op mod en NFC-telefon, og betalingen ville så blive gennemført på samme måde, som hvis kortet bliver holdt op mod en af de kortterminaler, der i dag understøtter kontaktløs betaling.

Point tror på NFC

Point Transaction Systems A/S har en markedsandel på lige over 50 pct. af det danske marked for betalingsterminaler, der tæller over 100.000 terminaler. Ca. 50 pct. af Points terminaler understøtter kontaktløs betaling - via kort eller NFC-telefon.

Administrerende direktør i Point Chris Lund-Hansen deler ikke Jesper Nielsens skepsis i forhold til, hvorvidt NFC-telefoner som betalingsmiddel i stedet for kontaktløse kort vil blive et hit på det danske marked.

Chris Lund-Hansen tror, at forbrugerne gerne vil betale trådløst med NFC-telefoner ved de efterhånden mange kortterminaler, der understøtter det. Og han hæfter sig ved, at den infrastruktur, der gør det muligt at betale med NFC-telefoner, efterhånden er på plads i mange butikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse fremhæver Chris Lund-Hansen, at telefonerne ikke bare vil kunne rumme flere virtuelle betalingskort, men også loyalitetskort, så rabatten bliver større, jo mere en kunde handler i eksempelvis et supermarked.

Men man kan vel godt have virtuelle kort liggende på telefonen, uden at betalingen behøver at foregå via NFC?

»Ja, NFC er jo en standard. Der findes jo iBeacon og andre standarder. Vi tror egentlig meget på, at vi vil se NFC-teknologien, fordi den er på plads derude. Det er også det, vi ser i udlandet,« siger Chris Lund-Hansen og fortsætter:

»Vi vurderer i hvert fald, at der er en rimelig stor sandsynlighed for, at man kan bruge NFC til både kort og mobil. Men det vil fremtiden jo vise.«

Danske Bank og Point er ikke helt enige om det praktiske i at betale med NFC og en mobiltelefon. Men hvad synes du, bliver det smart eller klodset?

46 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
45
21. august 2014 kl. 15:37

Jeg vil mene at mobil betaling først bliver rigtigt smart i det øjeblik at der kommer en elektronisk bon tilbage til mobilen og ikke bare en transaktionsoversigt over selve betalingen. Altså så man kun blive fri for at gemme alle de papir lapper til reklamation og ombytning.

39
20. august 2014 kl. 18:32

Herovre i Silicon Valley har jeg nu brugt Google Wallet de sidste par år, for de fleste indkøb jeg gør her i området (omkring Mountain Vew). Det føles skønt ikke nødvendigvis at skulle "slæbe" en laset, halvfed pung rundt, samt åbne og finde de korrekte kort. Det tager lidt tid at "konvertere", det er svært at bryde vaner, men nu føles det meget naturligt og underligt hvis jeg skulle finde et kort frem. Jeg kan være så heldig at de "carder" mig (selv i min fremskredne alder), i det tilfælde har jeg et billede at mit kørekort på telefonen, hvilket de accepterer.

37
20. august 2014 kl. 16:47

Hvad de end vælger håber jeg det bliver en løsning hvor telefonen skal holdes helt tæt til en terminal så brugeren ved at han betaler for en transaktion. Jeg vil nødig i en situation hvor man står ved en kassekø og hvor kasseapparatet hæver betaling for de to foregående kunder fra min telefon, blot fordi man står i køen og venter.

35
20. august 2014 kl. 15:47

Jeg har på nogle ture i udlandet brugt Google Wallet's NFC betalingsmulighed sammen med min Nexus 5 et par gange, og det har fungeret ganske fint. Telefonen skal være låst op når man laver betaling - og man får med det samme en besked på telefonen om at betalingen er godkendt, samt der er fin købs historik i Google Wallet. Det hele foregår via et 'virtual' credit card som er koblet på din Google Wallet, og det er igen backed up af din alm. hævekonto.

Når Android L kommer ud kan telefonen altid være ulåst hvis man f.eks. har et smartwatch på sig og telefon er inden for 'rækkevidde' (via trusted BT devices). Så bliver det ikke meget simplere at betale.

29
20. august 2014 kl. 13:30

NFC i mobilen tilføjer jo intet i forhold til et almindeligt betalingskort, den eneste fordel er at man kan samle sine kort i mobilen. Men i og med mobilen fylder mere end pænt mange kort, er den fordel også tvivlsom. Begge dele kræver jo at man skal have kort/mobil op til en terminal, så i min bog ville kortet stadig være nemmest

Naturligvis skal vi have en længererækkende teknologi hvor man ikke behøver at skal have noget op af lommen men hvor man er registreret før man skal betale og egenlig bare skal verificerer, måske med fingeraftryk.

28
20. august 2014 kl. 12:52

http://www.getelastic.com/mobile-commerce-ibeacon-vs-nfc-infographics/

Forfatteren fatter ingenting. iBeacon kan sættes op i flere modes, den længste er 50 meter, men de har også en cm mode (mener <10 cm). Forfatteren siger at iBeacons skal have nyt batteri hver 6 måned eller strøm, og NFC kører uden strøm. Det passer ikke. NFC kræver strøm i begge ender. iBeacons sender data ud, så hvis jeg sætter min telefon hen til et iBeacon i cm mode, så kan jeg komme til eksempelvis en MobilePay URL der er præ-udfylder det hele. Fint. Og så skal min device bruger Internet til at kommunikere videre.

Hvis en infographic skal kunne bruges, så bør over halvdelen af facts være nogenlunde korrekte.

26
20. august 2014 kl. 12:44
  1. Klip chippen ud af plastkortet

  2. Lim chippen ind i telefonen

Vupti, Danske Bank understøtter NFC i din telefon ...

16
20. august 2014 kl. 11:00

Jeg må tilstå, at jeg er en af dem, der synes, det virker for klodset at skulle bruge telefonen til noget rent fysisk på den måde, når jeg kan nøjes med at have et lille kort, der kan det samme.

Om det så er NFC, der er i kortet, eller det har en chip som nu, det betyder ikke noget for mig. Jeg kan bare ikke se fordelen ved at skulle have kortet proppet ind i min telefon...

32
20. august 2014 kl. 15:14

Jeg må tilstå, at jeg er en af dem, der synes, det virker for klodset at skulle bruge telefonen til noget rent fysisk på den måde, når jeg kan nøjes med at have et lille kort, der kan det samme.

Joh, det er selvfølgelig rigtigt. Må jeg høre hvordan du ringer med dit kort?

Lad os sige jeg er et af de der underlige mennesker som kan lide at gå med en mobil - så har jeg alligevel mobilen på mig og kortet er altså en ekstra ting jeg skal bære rundt på.

Det omvendte virker ikke helt så nemt. Ihvertfald kan jeg ikke ringe til folk med mit kort :-(

19
20. august 2014 kl. 11:15

det virker for klodset at skulle bruge telefonen til noget rent fysisk på den måde, når jeg kan nøjes med at have et lille kort, der kan det samme.

Jeg synes også en telefonen er lidt klodset i forhold til et kort, men den har da den fordel, at den kræver brugerens deltagelse i en transaktion. Det forhold, at andre kan hæve penge på mit kort, uden at jeg skal godkende det, synes jeg er en alvorlig ulempe.

Man kan spørge om der overhovedet er behov for alternativer til kort+pinkode. Personligt synes jeg ikke det er specielt besværligt at skulle indtaste 4 cifre. Men okay, der er sikkert nogle der gerne vil være fri for pinkoden, og for dem er telefonen næppe et alternativ.

18
20. august 2014 kl. 11:14

Det er lidt sjovt fordi jeg er i den modsatte side. Jeg har i det sidste års tid ventet på at det her kom til Danmark så jeg endelig kan lade min pung (faktisk bare en kortholder) blive hjemme og så bruge min telefon, som jeg alligevel altid har på mig. Hvad er pointen i en telefon + pung, hvis man kan nøjes med telefon?

14
20. august 2014 kl. 10:18

Kim Jensen, har du en dårlig dag eller hvad? Kan du ikke i det mindste samle dine rants til et enkelt indlæg man så kan scrolle forbi? Du bringer naturligvis nogle pointer op, men måden du gør det på...

21
20. august 2014 kl. 11:44

Tja.. Når sandheden er ilde hørt, men sand og svær at bortforklare, så kan man jo altid angribe måden, at den bliver serveret på... Igennem det sidste år har mange Iphone entusiaster (og Apple) svinet NFC til i både videoer, presse-meddelelser, udtalelser mm., så jeg finder egentligt helt i orden at sende mange indlæg afsted for at være sikker på, at "den nu går ind på lystavlen" og at FAKTA kommer frem.... og ikke kun hypoteser, drømme og fantasier....... Herudover er redigeringsmulighederne ikke store.

27
20. august 2014 kl. 12:46

VISA og MasterCard har IKKE godkendt iBeacon til mobilbetalinger. De har godkendt NFC og kræver NFC.

Er det ikke helt ligegyldigt hvad VISA og Mastercard vil ? De er ved at blive sat helt af ? Hvis vi ikke skal have deres fysiske kort, hvad skal vi så med dem ? Der kommer flere og flere udbydere af betalinger. Nogle leger mellemmænd (Mobile Pay og nogle udenlandske, ja selv PayPal), andre forsøger at få noget op at stå selv.

Nu hvor vi har internet næsten globalt, så skulle det vel være muligt at lade terminalerne spørge udstederbanken udenom alle mulige kreditselskaber (VISA/Mastercard/Amex).

10
20. august 2014 kl. 09:39

Jesper Nielsen er jo fuldstændig blottet for fantasi og fremsynethed. Her er et forslag til Danske Bank: indkorporer NFC card emulation i jeres Android app så vi kan få lov til at betale med telefonen ved Points nyere terminaler. Sikkerheden skulle ikke være noget problem da NFC kun er aktiveret når telefonen er låst op.

12
20. august 2014 kl. 09:52

eller er journalisten rundt på gulvet... Smartphone betalinger med NFC er jo et direkte angreb på manges elskede Iphones.. med rette.

15
20. august 2014 kl. 10:54

Kim Jensen, jeg tror du forveksler Jesper Nielsen fra Danske Banks udtalelser med journalistens holdninger.

9
20. august 2014 kl. 09:31

Når man læser artiklen, så er alle udsagnene direkte selvmodsigende.. og jeg er 100% sikker på, at det skyldes pågældende journalist, der har svært ved at acceptere, at Iphone IKKE kan anvendes og er efterladt bagude i teknologi-udviklingen grundet manglende NFC. Ibeacon bliver aldrig anvendt grundet manglende godkendelse fra VISA og MASTERCARD. De bestemmer, og derfor er NFC med i alle mobilbetalingsløsninger. VISA og MASTERCARD kræver det... i Danmark.. og i eks. London hvor London Tube med 3.5 miliarder brugere pr. år kan betale med NFC smartphones pr. 16 september 2014.

7
20. august 2014 kl. 09:23

London Tube indfører pr. 16 september 2014 NFC til betaling med mobiltelefon. Se ref. London Tube har 3.5 MILLIARDER rejsende pr. år. MasterCard og VISA KRÆVER NFC i deres løsninger (MasterCard er med i London Tube og Joe&TheJuice)

Konklusion : Hvad tror du ?http://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless

6
20. august 2014 kl. 09:09

Rigtig spændende at læse om hvad Danske Bank tror på. God artikel. Et er en kendsgerning. Rigtig mange i målgruppen bruger iPhones. Der er betydeligt større potentiale i fx iBeacon til iPhones.

8
20. august 2014 kl. 09:25

London Tube indfører pr. 16 september betaling med smartphone..
De er klar over at Iphone IKKE duer, men indfører alligevel NFC. Så glem alt om potentiale mm. VISA og MasterCard KRÆVER NFC.. og så er den ikke længere...

4
20. august 2014 kl. 08:11

Vicedirektøren mener, det kan blive opfattet som direkte klodset at skulle holde telefonen hen til en terminal i stedet for eksempelvis at betale via en app som Danske Banks mobile pay.

Øh, why? Jeg ville da finde det ret enkelt lige at føre telefonen hen over en terminal - væsentligt mere enkelt end at skulle fedte med en app på telefonen. Men jeg er selvfølgelig godt klar over at det ikke er i MobilePay's interesse.

40
21. august 2014 kl. 09:05

Du skal stadig have tændt telefonen (ikke sleep) og vælge den af flere mulige apps , der kan bruge NFC til netop den betaling. Med et kort har du valgt app, kortet.

Som Jan Warming skriver er det ikke nødvendigt, at telefonen er tændt når man bruger NFC. I betalingsøjemed benyttes NFC sammen med Single Wire protokollen, som forbinder telefonen med SIM-kortet.

Betalingsoplysningerne ligger i SIM-kortet og ikke i telefonen. Det hele kan foregå uden telefonen er tændt.

Hvis man skal vælge mellem flere betalingsløsninger fra det samme SIM-kort, så foregår valget på butikkens terminal.

Mht PIN-løse betalinger (typisk op til 200 kr; men det er op til banken at bestemme), så var jeg også betænkelig i starten, indtil en eller anden nævnte, at det jo blot svarede til, at man render rundt med 200 kr i pungen og de forsvinder nok også hvis den bliver stjålet eller smidt væk.

36
20. august 2014 kl. 15:50

Du skal stadig have tændt telefonen (ikke sleep) og vælge den af flere mulige apps , der kan bruge NFC til netop den betaling. Med et kort har du valgt app, kortet.

Jeg tror det er naivt at tro at betalingskort i fysisk form overlever, alt bliver samlet i telefonen. Måske på den korte bane, men for mig at se er de en uddød race. Det kan så godt være kort vil være understøttet som backup/alternativ.

Der er givetvis en masse kommercielle interessekonflikter så måske vejen derhen bliver måske mindre køn.

3
20. august 2014 kl. 07:59

Et kort, hvor man betaler uden brug af pin-kode, hvor man bare holder det hen til en terminal? Hmmm.... Hvad nu hvis jeg står i en proppet bus, og nogen holder en terminal hen til min pung i baglommen? Nej tak, så hellere en app på telefonen, hvor jeg skal godkende betalingerne med et swipe eller noget.

2
20. august 2014 kl. 07:44

Jesper Nielsen peger på, at der allerede findes flere trådløse og udbredte teknologier, som rækker længere og derfor kan være mere praktiske, end NFC.

Hvor lang afstand har man da behov for at skulle betale på? Det lyder da noget sikrere at man skal holde telefonen/kortet tæt på terminalen end at man kan betale på flere meters afstand. iBacon er en proprietær teknologi som understøttes af under 15% af mobiltelefonerne. NFC er en industristandard.

11
20. august 2014 kl. 09:48

iBacon er en proprietær teknologi som understøttes af under 15% af mobiltelefonerne. NFC er en industristandard.

Det er ikke en helt fin sammenligning. NFC er en standard på samme måde som Bluetoth 4.0 LP er det.

iBeacon er bare en protokol der kører ovenpå Bluetooth4. Android 4.4 har forøvrigt support for iBeacon, det samme har windows phone fra 8.1

Jeg tror de fleste kalder dem iBeacons fordi Apple har skubbet teknologien, i virkelighedens verden tror jeg vi kommer til at snakke om BLEBeacons. Der er ingen speciel grund til at Apples protokol skulle være den der bliver brugt til kontaktløse betalinger, men BLE teknologien synes jeg er noget mere egnet end NFC.

1
20. august 2014 kl. 07:27

Danske Bank har ellers lige været ude og promovere deres Mastercard med netop NFC der virker op imod terminalerne.

Jeg er selv stor fan af mikro betalinger via NFC. Hong Kong og størstedelen af Japan skal/kan du bruge det i automater og kiosker til små køb. Man køber bare et prepaid NFC kort og så er man kørende.

Oplagt at på længere sigt ligge den NFC pung ind på telefonen så man kan tanke op der.

33
20. august 2014 kl. 15:17

eg er selv stor fan af mikro betalinger via NFC. Hong Kong og størstedelen af Japan skal/kan du bruge det i automater og kiosker til små køb. Man køber bare et prepaid NFC kort og så er man kørende.

Et prepaid kort, som hurtigt smides væk fordi det er opbrugt, vil have den fordel at du ikke broadcaster en persistent identificer som dit kortnummer.

Jeg slukker for WiFi og Bluetooth på min smartphone fordi det misbruges til overvågning af mig i det offentlige rum. Men hvad hjælper det når jeg inden længe ikke kan få et betalingskort uden NFC.

5
20. august 2014 kl. 08:50

Oplagt at på længere sigt ligge den NFC pung ind på telefonen så man kan tanke op der.

Det lyder grangiveligt som DanMønt, der var "fremme" for ca. 15 år siden. PBS havde naturligvis prissat det alt for dyrt, så det eneste sted man til sidst kunne tanke kortet op, var i pengeautomaten i Danske Bank i Brabrand (og muligvis Ejby), da kortet blev brugt til betaling i kantinen. Jeg har stadig et fint genopfyldeligt DanMønt-kort liggende i skuffen.

Det var ellers et fint koncept på den tid.