Hardwarekrav til Windows 10 stort set uændret siden Windows 7

Illustration:
Microsoft har holdt hardwarekravene i ro siden lanceringen af Windows 7, og den foreløbige udmelding lyder, at der heller ikke bliver skruet væsentligt op for kravene i Windows 10.

Historien om Windows 8 har hovedsageligt været historien om en manglende startknap, og hvordan Microsofts satsning på touchvenlige brugerflader kom til at stå som en ekstra barriere for især erhvervskunderne, som kort forinden havde opgraderet fra Windows XP til Windows 7.

Derfor har der været mindre fokus på, at Microsoft med Windows 8 i det mindste ser ud til at have aflivet én af fortidens unoder, nemlig den løbende eskalering af hardwarekravene. Faktisk har hardwarekravene stået stort set stille siden Windows 7, og det ser ud til at fortsætte i Windows 10, som Microsoft netop har annonceret.

»I det her preview er der meget få krav til hardwaren,« siger divisionschef for Windows Martin Thorning Hansen fra Microsoft Danmark til Version2.

Mere konkret kan det ikke blive på nuværende tidspunkt, fordi Microsofts målsætning er, at Windows 10 skal kunne køre på mange forskellige platforme fra små Internet of Things-enheder over mobiltelefoner og tablets til kraftige arbejdsstationer.

Læs også: Microsoft løfter sløret for - Windows 10?

Udmeldingen fra Microsoft betyder dog, at hardwarekravene til Windows 10 for en almindelig pc bliver de samme som for Windows 8.1 update 1, der er den nyeste udgave af Windows. De er stort set identiske med kravene til Windows 7 bortset fra nogle krav om, at processoren skal understøtte nogle bestemte instruktionssæt.

I praksis betyder det, at minimumskravet til processoren er processorer fra generationen af Pentium 4 eller nyere på Intel-siden og Athlon 64 eller nyere fra AMD. Derudover er kravene identiske med kravene til Windows 7:

Minimum 1 gigahertz processor, mindst 1 gigabyte RAM for at køre 32-bit-udgaven eller 2 gigabyte for at køre 64-bit-udgaven, 16 gigabyte lagerplads (32 bit) eller 20 gigabyte (64 bit) samt en grafikchip, som understøtter DirectX 9.

Ved lanceringen af Windows 7 var der et kraftigt spring i forhold til minimumskravene til Windows XP Service Pack 3, som var den altdominerende udgave af Windows på daværende tidspunkt, men i de efterfølgende fem år har Microsoft altså holdt hardwarekravene i ro.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Carsten Junge

Heldigvis er det nemt at skifte et grafikkort i en almindelig PC, men det er stadigvæk træls med en ustabil maskine indtil man får det gjort. I det hele taget tror jeg godt det kan forhindre skift fra windows 7 til 10, hvis man pludselig ikke kan finde drivere under den nye windows.

 • 0
 • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

Der er faktisk heller ikke sket ret meget på hardwarefronten siden Win7 kom på banen. En typisk ny bærbar computer i den billige ende havde dengang en dual-core processor med ca. 1.2GHz frekvens, 2-4GB RAM, ca. 1280 x 786 skærmopløsning og en disk på 160GB. En typisk ny billig bærbar har nu en dual-core core processor med 2GHz frekvens, 4-8GB RAM, 1366 x 768 skærmopløsning og 500 GB disk.

Diskpladsen har ikke voldsomt meget at sige for operativsystemet, da det kun burger en brøkdel, og de andre specifikationer er ikke steget markant -- i hvert fald ikke sammenlignet med den udvikling, der var over et lignende tidsrum for 10-20 år siden.

 • 6
 • 0
#6 Carsten Junge

Dels så tror jeg det handler om, hvad et flertal er villige til at betale og dernæst at hvis maskinen mest bruges til at surfe på nettet, så kræver det ikke en særlig stærk maskine. Lad os vende det om: hvis hardwarekravene blev ved med at vokse, så tror jeg mange ville hoppe på en linux, der kører fint på små maskiner.

 • 5
 • 0
#7 Uffe Seerup

I det hele taget tror jeg godt det kan forhindre skift fra windows 7 til 10, hvis man pludselig ikke kan finde drivere under den nye windows.

Jeg tror at du skal forvente at hvis drivermodellen ændrer sig, så bliver det på en måde så "gamle" drivere kan udnyttes.

Windows kan faktisk stadig benytte drivere tilbage fra Vista, og i nogle tilfælde helt tilbage til XP/2000 (bitness skal være den samme). Der har været mest udvikling i grafikkort driver modellen, men generelt er der tale om bagudkompatible udvidelser. Dog kan det gå ud over batterilevetiden hvis man installerer en gammel driver som ikke forstår nye "sleep" modes - det kan tvinge Windows til at holde hele den pågældende bus vågen.

 • 1
 • 0
#11 Knud Jensen

Kan godt være det meste af Windows ikke har oppet kravene meget, men overgangen til et fokus på touchskærme er alligevel et rimeligt stort krav. Det er jo ikke nok bare at skifte kassen under bordet, skærmen skal også skiftes, og arbejdspladsen skal også indrettes derefter.

Jeg synes dog det er dog at windows 10 nu bevæger sig tilbage til valget mellem touch/ikke-touch.

Og hele ideen med cloud-løsninger har nok også haft en relativ stor effekt på det lokale OS.

 • 1
 • 0
#16 Gustav Brock

Den ni(!) år gamle HP Pavilion zd8237 (Pentium 4, 3 GHz, 2 GB ram) var en super maskine dengang med XP. Den stod nu i skammekrogen.

Men så fik den et 128 GB SSD drev og Windows 8.1. Udfordringen var naturligvis grafikdriveren til den aldrende ATI Radeon X600 med DirectX 9. Det blev løst ved tilretning af en konfigurationsfil til ATI Vista-driverne. Nu har den fået nyt liv. Ikke superhurtig, ingen touch, men hurtigt boot selv uden FastStart (som kræver nyere hardware) og helt fin til mange ting. Det skulle ikke undre mig, om den også kan klare Win10.

 • 1
 • 0
#20 Jacob Gorm Hansen

Det er faktisk ret imponerende, for den slags kommer ikke af sig selv. Det maa skyldes at deres QA hele tiden maaler og fanger performance-regressions. Desvaerre er 8 ud af 10 programmoerer ligeglade med performance, saa laenge programmet ser ud til at koere fint paa deres egen (ofte high-end) maskine. Man kan loese dette ved enten at give folk langsommere maskiner at udvikle paa, men det koster saa noget produktivitet, eller ved hele tiden at maale og tjekke at ydelsen ikke falder. Samtidig er man oppe i mod at man for at skulle kunne udnytte den nyeste hardware kan vaere noedt til at goere tingene paa en maade, som den gamle hardware har svaert ved at klare.

 • 1
 • 0
#21 Joachim Hansen

Fin artkikkel der fortæller at microsoft har holdt kravene nede i de sidste par versioner af windows.

Dog synes jeg at det burde være VISTA der skulle refereres til da det var den "der var et kraftigt spring i forhold til minimumskravene til Windows XP Service Pack 3"

Faktisk optimeret de jo Windows 7 så den kunne køre bedre på samme hardware.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere