Hardwarekrav til Windows 10 stort set uændret siden Windows 7

1. oktober 2014 kl. 15:0221
Microsoft har holdt hardwarekravene i ro siden lanceringen af Windows 7, og den foreløbige udmelding lyder, at der heller ikke bliver skruet væsentligt op for kravene i Windows 10.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Historien om Windows 8 har hovedsageligt været historien om en manglende startknap, og hvordan Microsofts satsning på touchvenlige brugerflader kom til at stå som en ekstra barriere for især erhvervskunderne, som kort forinden havde opgraderet fra Windows XP til Windows 7.

Derfor har der været mindre fokus på, at Microsoft med Windows 8 i det mindste ser ud til at have aflivet én af fortidens unoder, nemlig den løbende eskalering af hardwarekravene. Faktisk har hardwarekravene stået stort set stille siden Windows 7, og det ser ud til at fortsætte i Windows 10, som Microsoft netop har annonceret.

»I det her preview er der meget få krav til hardwaren,« siger divisionschef for Windows Martin Thorning Hansen fra Microsoft Danmark til Version2.

Mere konkret kan det ikke blive på nuværende tidspunkt, fordi Microsofts målsætning er, at Windows 10 skal kunne køre på mange forskellige platforme fra små Internet of Things-enheder over mobiltelefoner og tablets til kraftige arbejdsstationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen fra Microsoft betyder dog, at hardwarekravene til Windows 10 for en almindelig pc bliver de samme som for Windows 8.1 update 1, der er den nyeste udgave af Windows. De er stort set identiske med kravene til Windows 7 bortset fra nogle krav om, at processoren skal understøtte nogle bestemte instruktionssæt.

I praksis betyder det, at minimumskravet til processoren er processorer fra generationen af Pentium 4 eller nyere på Intel-siden og Athlon 64 eller nyere fra AMD. Derudover er kravene identiske med kravene til Windows 7:

Minimum 1 gigahertz processor, mindst 1 gigabyte RAM for at køre 32-bit-udgaven eller 2 gigabyte for at køre 64-bit-udgaven, 16 gigabyte lagerplads (32 bit) eller 20 gigabyte (64 bit) samt en grafikchip, som understøtter DirectX 9.

Ved lanceringen af Windows 7 var der et kraftigt spring i forhold til minimumskravene til Windows XP Service Pack 3, som var den altdominerende udgave af Windows på daværende tidspunkt, men i de efterfølgende fem år har Microsoft altså holdt hardwarekravene i ro.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
25. februar 2015 kl. 01:00

Fin artkikkel der fortæller at microsoft har holdt kravene nede i de sidste par versioner af windows.

Dog synes jeg at det burde være VISTA der skulle refereres til da det var den "der var et kraftigt spring i forhold til minimumskravene til Windows XP Service Pack 3"

Faktisk optimeret de jo Windows 7 så den kunne køre bedre på samme hardware.

19
2. oktober 2014 kl. 19:43

Det er mærkeligt at det bliver fremstillet som positivt at MS nu er holdt op med at gøre Windows langsommere.

20
27. november 2014 kl. 13:14

Det er faktisk ret imponerende, for den slags kommer ikke af sig selv. Det maa skyldes at deres QA hele tiden maaler og fanger performance-regressions. Desvaerre er 8 ud af 10 programmoerer ligeglade med performance, saa laenge programmet ser ud til at koere fint paa deres egen (ofte high-end) maskine. Man kan loese dette ved enten at give folk langsommere maskiner at udvikle paa, men det koster saa noget produktivitet, eller ved hele tiden at maale og tjekke at ydelsen ikke falder. Samtidig er man oppe i mod at man for at skulle kunne udnytte den nyeste hardware kan vaere noedt til at goere tingene paa en maade, som den gamle hardware har svaert ved at klare.

16
2. oktober 2014 kl. 11:06

Den ni(!) år gamle HP Pavilion zd8237 (Pentium 4, 3 GHz, 2 GB ram) var en super maskine dengang med XP. Den stod nu i skammekrogen.

Men så fik den et 128 GB SSD drev og Windows 8.1. Udfordringen var naturligvis grafikdriveren til den aldrende ATI Radeon X600 med DirectX 9. Det blev løst ved tilretning af en konfigurationsfil til ATI Vista-driverne. Nu har den fået nyt liv. Ikke superhurtig, ingen touch, men hurtigt boot selv uden FastStart (som kræver nyere hardware) og helt fin til mange ting. Det skulle ikke undre mig, om den også kan klare Win10.

18
2. oktober 2014 kl. 16:47

På min fungerer det udmærket, også i 8,1 - om end det krævede noget arbejde.

11
1. oktober 2014 kl. 21:02

Kan godt være det meste af Windows ikke har oppet kravene meget, men overgangen til et fokus på touchskærme er alligevel et rimeligt stort krav. Det er jo ikke nok bare at skifte kassen under bordet, skærmen skal også skiftes, og arbejdspladsen skal også indrettes derefter.

Jeg synes dog det er dog at windows 10 nu bevæger sig tilbage til valget mellem touch/ikke-touch.

Og hele ideen med cloud-løsninger har nok også haft en relativ stor effekt på det lokale OS.

5
1. oktober 2014 kl. 16:48

Der er faktisk heller ikke sket ret meget på hardwarefronten siden Win7 kom på banen. En typisk ny bærbar computer i den billige ende havde dengang en dual-core processor med ca. 1.2GHz frekvens, 2-4GB RAM, ca. 1280 x 786 skærmopløsning og en disk på 160GB. En typisk ny billig bærbar har nu en dual-core core processor med 2GHz frekvens, 4-8GB RAM, 1366 x 768 skærmopløsning og 500 GB disk.

Diskpladsen har ikke voldsomt meget at sige for operativsystemet, da det kun burger en brøkdel, og de andre specifikationer er ikke steget markant -- i hvert fald ikke sammenlignet med den udvikling, der var over et lignende tidsrum for 10-20 år siden.

13
2. oktober 2014 kl. 00:35

jeg har ofice 360 abonnement på min surface pro 2 128gb. hvilket giver 1tb onedrive. Det er sku rigeligt ;)

6
1. oktober 2014 kl. 17:00

Dels så tror jeg det handler om, hvad et flertal er villige til at betale og dernæst at hvis maskinen mest bruges til at surfe på nettet, så kræver det ikke en særlig stærk maskine. Lad os vende det om: hvis hardwarekravene blev ved med at vokse, så tror jeg mange ville hoppe på en linux, der kører fint på små maskiner.

4
1. oktober 2014 kl. 16:35

Det er på tide at komme videre, lad os nu trække en streg i sandet :) Nyt filsystem ville også være kærkommen.

2
1. oktober 2014 kl. 15:52

Det er selvfølgelig noget andet end om der er drivere til maskinen.

Man kan godt have en PC der overholder minimum systemkrav, men der mangler f.eks. en grafikdriver til at udnytte grafikchippen ordentligt.

9
1. oktober 2014 kl. 18:09

Til Windows 8.1 kan man for det meste bruge Windows 7 drivere uden problemer, og det kan man sikkert også med Windows 10, hvis den er baseret på Windows 8.1.

10
1. oktober 2014 kl. 18:40

Den største udfordring er hvis de ikke er signerede. Det er ret besværligt på Win8.

3
1. oktober 2014 kl. 16:12

Heldigvis er det nemt at skifte et grafikkort i en almindelig PC, men det er stadigvæk træls med en ustabil maskine indtil man får det gjort. I det hele taget tror jeg godt det kan forhindre skift fra windows 7 til 10, hvis man pludselig ikke kan finde drivere under den nye windows.

7
1. oktober 2014 kl. 17:56

I det hele taget tror jeg godt det kan forhindre skift fra windows 7 til 10, hvis man pludselig ikke kan finde drivere under den nye windows.

Jeg tror at du skal forvente at hvis drivermodellen ændrer sig, så bliver det på en måde så "gamle" drivere kan udnyttes.

Windows kan faktisk stadig benytte drivere tilbage fra Vista, og i nogle tilfælde helt tilbage til XP/2000 (bitness skal være den samme). Der har været mest udvikling i grafikkort driver modellen, men generelt er der tale om bagudkompatible udvidelser. Dog kan det gå ud over batterilevetiden hvis man installerer en gammel driver som ikke forstår nye "sleep" modes - det kan tvinge Windows til at holde hele den pågældende bus vågen.

1
1. oktober 2014 kl. 15:37

Win8.1 (with Bing) kører faktisk ganske godt på en 1.33Ghz Atom med 1 GB ram (Toshiba Encore 2 tablet til 1249kr).