Hardware og oppetids-krav forsinker regioners Windows-opdateringer

28. september 2022 kl. 09:157
Aalborg Universitetshospital Syd
Aalborg Universitetshospital Syd. Illustration: Pressefoto/Region Nordjylland.
Krav til høj oppetid og hardware samt manglende cloud er grundene til, at Region Nordjylland og Syddanmark endnu ikke har opdateret fra Windows 10 til Windows 11.
Artiklen er ældre end 30 dage

Yderst strenge krav til eksempelvis høj oppetid samt hardware og cloud er årsagerne til, at tre ud af landets fem regioner ikke har skiftet styresystem fra Windows 10 til Windows 11.

Det skriver Computerworld, der har foretaget en rundspørge blandt landets regioner, hvoraf Region Syddanmark, Nordjylland og Sjælland er vendt tilbage med en besvarelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: I det ene af regeringens tech-råd skal man deklarere økonomiske interesser – i det andet skal man ikke.

Jacob Bjerning, der er vicekontorchef for Digitalisering og IT i Region Nordjylland, fortæller til Computerworld, at der ikke er nogen ændringer i Windows 11, der retfærdiggør, at det nye styresystem skal udrulles så hurtigt som muligt på regionens systemer.

»Vores Windows 10 platform kører sikkert og stabilt, og vi har en strategi om at være 'first mover in second wave'. Dette skyldes ansvaret over for vores kunder, som er klinikere og dermed stiller yderst strenge krav til platformen – herunder høj oppetid, samt at den enkelte læge og sygeplejerske skal kunne finde applikationer og genveje på systemet uden forsinkelse i deres arbejdsgang,« siger Jacob Bjerning til Computerworld.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. oktober 2022 kl. 13:34

herunder høj oppetid, samt at den enkelte læge og sygeplejerske skal kunne finde applikationer og genveje på systemet uden forsinkelse i deres arbejdsgang

Og det er selvfølgelig Windows for det er det eneste folk kan forstå at bruge, siger dem der ikke ved bedre. Ikke noget med at finde en immutable Linux install, der kan 'dø med udstyret', 100% genskabes, mountes readonly fra en share, etc. Sorry, kunne ikke holde min mund.

2
30. september 2022 kl. 06:43

Det er ret let at erkende at RegionHovedstaden også bruger Win10

1
29. september 2022 kl. 19:46

Lidt sørgeligt at den artikkel ikke er krydret lidt med de tekniske minimumskrav der er til netop operativ systemet fra nytår af.https://sikkerdigital.dk/myndighed/tekniske-tiltag/tekniske-minimumskrav/tekniske-minimumskrav-2023Her forskrives der at det er et minimums KRAV at køre nyeste version af operativ systemet. Og det krav opfylder Windows 10 ikke. Som jeg ser det, planlægger det meste, hvis ikke hele vores sundhedsvæsen at overtræde disse regler...

Kunne være fint med en opfølgende artikkel herom.

6
3. oktober 2022 kl. 08:08

Tjek den printvenlige version af minimumskravene, her fremgår det af anvisningen for krav nr. 7 "Kravet er opfyldt, hvis det anvendte operativsystem (OS) er en major release eller major update udgivet for mindre end 18 måneder siden". Så fx er Windows 10 21h2 eller 22h2 ok.

7
6. oktober 2022 kl. 10:40

Det er et problem når der ikke står det samme på Web-siden, som i den "printvenlige" beskrivelse. Hvis kravet var at man skulle bruge det "nyeste operativsystem", så er det jo nærmet et "tag-selv-bord" for Microsoft. Hvis man skal se konsekvensen af dette, så kan man bare kigge tilbage på introduktionen af "Win-8", hvor alle som kunne det holdt fast i "Win-7", så 'Anvisningen' som fremgår af den "printvenlige" beskrivelse er fornuftig. En hel anden problemstilling er, at nye udgaver af et operativsystem ikke altid er "bagud-kompatible", og så bliver problemet endnu større. Men et sådant "formelt" dokument bør ikke findes i 2 udgaver. . . Når man 'udvider' beskrivelsen på WEB-siden så skal man ikke kun se "Formål", men så sandelig også "Anvisningerne". Det er for dårligt at 'myndigheden' ikke selv kan lave en ordentlig web-side.

4
2. oktober 2022 kl. 21:44

Og det krav opfylder Windows 10 ikke. Hvilke krav er det som Windows10 ikke opfylder / ikke kan opfylde? I det daglige er det vigtigt at brugergrænsefladen ikke ændres. Derfor er det pisse irriterende når nogle udviklere finder nogle nye "smarte" ideer, med en ny udgave at styresystemet der kræver endnu mere lager/CPU kapacitet.

5
2. oktober 2022 kl. 22:43

Kravet lyder helt præcist "Klienter skal anvende det nyeste operativsystem" Og det er ikke opfyldt.

Vi er enige om at Windows 10 sagtens kunne opfylde alle de andre krav. Hvis man ikke mener det er vigtigt at man anvender det nyeste operativ system, skal man ikke sætte kravet. Og hvis man sætter kravet, og begrunder det med sikkerhed, så skal man fandeme også håndhæve det, specielt et sted som sygehusvæsnet hvor (manglen på) sikkerhed kan koste menneskeliv.