Har vi brug for en it-minister? Det mener it-branchen

25. november 2016 kl. 12:238
Har vi brug for en it-minister? Det mener it-branchen
Illustration: Folketinget.
Danmark bør få en digitaliseringsminister, der skal sikre, at Danmark tager nye digitale kvantespring, mener Dansk Erhverv og IT-Branchen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vi har brug for at skærpe det politiske fokus på digitaliseringen og den digitale økonomi i Danmark. Det mener Dansk Erhverv og IT-Branchen, der foreslår oprettelsen af et Digitaliseringsministerium, der skal stå for den samlede koordinerende indsats for den digitale transformation af samfundet.

»Digitaliseringen bliver det altafgørende omdrejningspunkt for udviklingen af samfundet de kommende år – for vores arbejdsmarked, vores produktivitet og vores velfærd. Vi skal udnytte de enorme potentialer i nye digitale teknologi, og derfor er det centralt, at vi får en stærk politisk spydspids, der skaber synlighed og tager ejerskab og det samlede koordinerende ansvar for udviklingen,« siger Jens Klarskov, der er adm. direktør i Dansk Erhverv, ifølge en pressemeddelelse.

Siden skandalerne med EFI og rejsekort har der blandt it-fagfolk været en del diskussion af, at lovgivningen skal tilpasses, inden man digitaliserer forvaltningen af den.

EFI er skrækeksemplet, hvor man forsøgte at digitalisere eksisterende lovgivning og forvaltningsmæssige processer i stedet for at etablere et forandringsprojekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Embedsmænd forholder sig i sagens natur ikke til behov for ministre på bestemte resortområder, men problemet med, at man digitaliserer komplicerede lovområder, har dog bevågenhed i toppen af Digitaliseringsstyrelsen:

»Man digitaliserede noget, der er udueligt – det skal vi ved gud lade være med,« sagde direktør Lars Frelle-Petersen, Digitaliseringsstyrelsen, i marts på Dansk IT's konference Offentlig Digitalisering om netop EFI og Rejsekort.

Med EFI ville man digitalisere 400 fordringer, og med rejsekort dybt komplicerede tarifsystemer fra de gamle amter.

Netop det skal en fagminister på området gøre op med, mener Dansk Erhverv:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Digitaliseringsministeren skal sikre, at lovgivningen ikke hæmmer, men derimod fremmer den digitale transformation af Danmark. Digitalisering bør tænkes ind i al lovgivning, så vi kommer i front med f.eks. kunstig intelligens, selvkørende biler, udnyttelse af sundhedsdata og de mange andre perspektiver, der tegner sig i en ny bølge af digitalisering.«

Bane vejen for vækst

På mange områder mener it-foreningerne, at vi er godt med i Danmark, men vi står over for nye teknologiske muligheder, som vi aktivt må gribe, hvis ikke vi skal køres agterud, understreger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen:

»Digitalisering må ikke være en spareøvelse, men en offensiv indsats for at sikre, at Danmark kommer med i front i en ny bølge af digitalisering, der vil være den vigtigste motor for økonomien de kommende år. Med den rette indsats kan vi skabe en mere effektiv offentlig sektor og øge væksten og produktiviteten i private virksomheder markant,« siger hun.

Dansk Erhverv og IT-Branchen peger konkret på, at Danmark har brug for en langsigtet plan for bredbånd, en strategi for udnyttelse og beskyttelse af data og en digital samordning af hele den offentlige sektor.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. december 2016 kl. 14:34

...... bedre brug af Helbredsoplysninger m.v.”

Fra artiklen ovenfor:"Digitaliseringsministeren skal sikre, at lovgivningen ikke hæmmer, men derimod fremmer den digitale transformation af Danmark. Digitalisering bør tænkes ind i al lovgivning, så vi kommer i front med f.eks. kunstig intelligens, selvkørende biler, udnyttelse af sundhedsdata og de mange andre perspektiver, der tegner sig i en ny bølge af digitalisering."

I hvert fald mht. sundhedsdata er man allerede uden en IT-minister i fuld gang med at rydde forhindringer for den fulde og frie udnyttelse af disse af vejen.https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/posts/1797913433816607

Så vidt jeg kan se, er man med dette nye lovforslag i fuld gang med at underminere de løfter om sikkerhed og grænser om udlevering og udnyttelse af vore private sundhedsdata, som man ellers lovede i forbindelse med, at man skulle have lirket den nye sundhedslov (lovforslag L184) igennem i sommer. Kritikernes betænkeligheder ser ud til til fulde at blive virkelighed - forsikringerne om det modsatte var rent spil for galleriet.https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/60026

7
26. november 2016 kl. 15:06

Ja - vi mangler en der kan snakke "politisk sort" på "IT'sk"..

Not !

K

6
26. november 2016 kl. 12:52

Det lyder som en af øretævernes holde pladser i stil med trafik Ministeriet. Det skal nok blive til underholdende journalistik, men en egentlig forbedring af offentligt IT tror jeg ikke på.

4
25. november 2016 kl. 15:56

Vi skal da have en IT-Sherif! Så kan han/hun blive sherif i stedet for sheriffen.

3
25. november 2016 kl. 15:14

...for det kan da nærmest ikke gå langsommere.

Så jo, en "samlet koordineret indsats" ville dæleme være en god idé -- uanset om man er "for" eller "imod" digitalisering i øvrigt.

2
25. november 2016 kl. 14:13

... med lidt flere "tænder" end det nuværende.

Specielt over for offentlige institutioner.

Version 2 har fortalt mange historier, hvor straffen i det offentlige, har i værste tilfælde været et metaforisk rap over nallerne.

1
25. november 2016 kl. 13:50

Det vi har brug for er fremsynethed og en forståelse for at IT ikke kan separeres fra det normale samfund samt dets udvikling.

Det vil være den forkerte vej at gå, hvis man som, artiklen antyder, at det er nødvendigt med et IT-ministerium for at kunne styre offentlige IT-projekter.

Jeg kan ikke se at IT i offentlig forstand er et selvstændigt fagområde. Derimod indgår IT som en dybt integreret del i andre områder. Hvem kan forestille sig et sundhedsområde uden IT ? Eller Uddannelse uden IT?

IT indenfor sundhedssystemet (fjern-diagnosticering, PET-scanning, sundhedsjournaler) er jo dybt specialiseret og jeg kan ikke forestille mig, at en IT-minister kan skal kunne tage stilling til disse førnævnte områder indenfor sundhedssektoren. Jeg beder heller ikke min bager, om at tage stilling til hvordan min bil skal repareres.

De fleste af os, der læser artikler her på Version 2 er jo klar over, hvor væsentlig IT er for det moderne samfund, og hvor vigtig det er, hvis et samfundet skal udvikle sig.

Så i stedet for et IT-ministerium, så vil jeg foreslå et ministerium for samfund og udvikling. Et ministerium, hvor disse perspektiver indgår som en mere naturlig og integreret del.