Har levet i 17 år – nu er det helt slut for Windows XP

5 kommentarer.  Hop til debatten
Den længstlevende Windows-udgave nogensinde understøttes nu ikke på nogen måde længere af Microsoft. Men det anvendes stadig en del steder.
12. april 2019 kl. 11:20
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selv om understøttelsen af operativsystemet Windows XP blev afsluttet for længe siden for de allerfleste brugere, har diverse varianter af operativsystemet fortsat holdt det kørende. Nu er det imidlertid helt slut, kan blandt andre mediet TechRepublic fortælle.

Den 9. april afsluttede Microsoft nemlig understøttelsen af det Windows XP Professional-baserede operativsystem Windows Embedded POSReady 2009, som man kan læse af Microsofts egen livscyklus-oversigt på selskabets understøttelsessider.

Specialudgave rettet mod virksomheder

Windows Embedded POSReady 2009 er et virksomhedsrettet operativsystem beregnet på at sammenkoble ‘point of service’-løsninger, som for eksempel kasseapparater, med servere og tjenester.

Embedded POSReady 2009 er den sidste version af Windows, som er baseret på Windows XP, et operativsystem, som først blev lanceret i 2002 under versionsnavnet Windows NT 5.1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sammen har XP dermed eksisteret i 17 år, hvilket gør den til den længstlevende Windows-udgave nogensinde.

Windows XP’s tidslinje, med Embedded POSReady 2009 som allersidste fase.

Bruges endnu af mange

Understøttelsen af de mere ‘almindelige’ udgaver af Windows XP blev afsluttet for længe siden. Windows XP Service Pack 3, som først udkom i 2008, mistede udvidet understøttelse allerede den 8. april 2014.

Der er stadig del, som bruger Windows XP. Ifølge mediet NetMarketShare har operativsystemet en global markedsandel på 3,72 procent.

Linux har til sammenligning 1,51 procent, og Windows 8.1 sidder på 4,76 procent.

Windows XP er dukket op i nogle overraskende sammenhænge i de senere år. I 2017 bemærkede journalister, at operativsystemet blev startet op i flyoperationsrummet om bord på det britiske hangarskib HMS Queen Elizabeth.

Artiklen er fra digi.no.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
15. april 2019 kl. 11:06

Mig bekendt er de opdateret til CE 3.0 - Ikke at det nødvendigvis er bedre.

Er det ikke også helt død, som i det sker ikke meget mere ?

Ikke kun i versioner, men også som rent platform.

Det blev, som jeg har forstår det, offret på alteret, i forsøget på at sælge MS OS til mobiler.

Så MS andel af embed er meget lille, og de fleste vælger "et eller andet linux" Men har da prøvet at køre MS version på min raspberry Pi, og har fået en lille tablet, da en have fejl købt. - Der var ikke de app han forventet.

Men godt det blev langt i graven. Det eralt for stort og tungt, til mindre enheder. Og for hvert opdatereinger er det gået ned af bakke, med større og støre resusrer krav.

Som Win10, den første version var nok den hurtigste i mange år. Men nu :-)

4
15. april 2019 kl. 10:48

Mig bekendt er de opdateret til CE 3.0 - Ikke at det nødvendigvis er bedre.

2
12. april 2019 kl. 13:18

Der kører rigtig mange XP maskiner rundt omkring i produktionen på div. fabrikker. De kommer aldrig i nærhenden af internettet og de vil formentligt bruges mange år endnu, det kan stadig væk lade sig gøre at bygge resevemaskiner til at styre en given opgave med XP og nyere hardware hvis man er lidt kreativ

1
12. april 2019 kl. 12:53

Det skulle ikke undre mig om netop alle de rejsekort standerer der er rundtomkring netop kører med dette styresystem