Hands-on: Microsofts Hololens er dyr for udviklere - men overbevisende augmented reality

30. november 2016 kl. 05:092
Hands-on: Microsofts Hololens er dyr for udviklere - men overbevisende augmented reality
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Hardwaren er stadig på et tidligt stadie, men forskellige grader af computergenereret virkelighed rykker spiludviklernes værktøjer ind i store industrivirksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Sommerens Pokémon Go-dille var en meget forsimplet forsmag på, at computerforstærket virkelighed, Augmented Reality, kan være så intuitiv, at den kan blive en global landeplage.

Lige nu er det de efterhånden mere modne virtual reality-teknologier, der skaber størst opmærksomhed, men næste generation af augmented reality kan vise sig at kunne meget mere end bare være underholdning i parken.

Microsoft vil hverken kalde Hololens for Virtual Reality eller Augmented Reality. I stedet foretrækker Microsoft begrebet 'Mixed Reality'.

Forskellen er, at Hololens opbygger en 3D-model af det rum, man befinder sig i, og dermed kan de computerskabte modeller, der vises, placeres på en måde, hvorpå de interagerer med rummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En augmented reality-applikation, som man kender det fra mobiltelefonen, hvor man kan placere en sofa i sin stue, tager ikke højde for, om sofaen støder ind i noget,« siger Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows hos Microsoft Danmark, til Version2.

Hololens-brillen genererer sin 3D-model ved hjælp af den samme type kameraer, som Microsoft også brugte til Kinect-sensorerne.

Når man har brillen på, kan man se de polygoner, brillen har skabt som model af rummet, hvis man 'klikker' på et punkt i rummet, der ikke er optaget af et 'hologram'.

Begrænset synsfelt

Version2's journalist demonstrerer, at Hololens både kan passe om et kæmpe hoved og fungerer, selvom man har sine almindelige briller på.
Der er naturligvis ikke tale om ægte hologrammer, men derimod blot et stereoskopisk billede, der vises på indersiden af Hololens-brillen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nuværende udgave er stadig kun henvendt til udviklere og virksomheder, der vil afprøve teknologien, og det betyder, at man må leve med et noget begrænset synsfelt, hvor man kan se hologrammerne.

Når først man har fået placeret brillen rigtigt - og ja, der er plads til at have sine almindelige briller på - så vænner man sig dog hurtigt til det begrænsede field of view.

»Det er en developer-udgave, som har et begrænset field of view. Men det kan køre med en processor, der svarer til, hvad der sidder i en smartphone, og du kan bevæge dig rundt uden kabel,« siger direktør Mads Troelsgaard fra Unity Studios til Version2.

Han forklarer, at én af grundene til, at Hololens kan nøjes med en lille processor, er, at den ikke behøver at generere selve rummet i modsætning til ægte virtual reality.

Til gengæld er blandingen af fysisk og virtuel virkelighed en udfordring, fordi skærmen er additive farver ligesom på en almindelig computerskærm. Men da den samtidig er halvgennemsigtig, kan man altså ikke lave sorte dele af et hologram - eller de kommer i hvert fald ikke til at se mere sorte ud end den baggrund, de vises op mod.

Tilsvarende kan hvide farver fremstå meget lysere end andre hvide farver i lokalet, og det kan være med til at få hologrammerne til at se kunstige ud eller gøre det svært for øjet at tilpasse sig, så man både kan se hologrammet og rummet.

Kan bruge spilfysik

Direktør Mads Troelsgaard fra Unity Studios demonstrerer Microsofts Hololens.
Som udvikler er Hololens ikke nødvendigvis nogen eksotisk teknologi. Spilmotoren Unity understøtter Hololens som én af flere output-enheder, og det betyder, at man kan for eksempel kan udnytte den spilfysik, der er indbygget i Unity.

Man kan således gøre sine hologrammer 'tunge', så brugeren får illusionen af, at tyngdekraften virker på objektet, så man ikke blot placerer et hologram frit svævende i luften, men det falder og lander på den nærmeste overflade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De primære navigationsprincipper er et 'gaze', som også kendes fra andre VR-teknologier. Det er en markør, der vises oven på den virtuelle verden og styres ved at kigge i forskellige retninger. Sensorerne i brillen kan også opfange fagter, så man kan 'klikke' ved at føre tommel- og pegefinger sammen foran sig. Her skal man øve sig lidt, inden man bliver god til at få gjort fagten synlig for kameraerne hver gang.

Til mere avancerede funktioner kan man bruge talegenkendelsen i Microsofts Windows Holographic-værktøj, så man kan give stemmekommandoer til sin Hololens-applikation.

Her er et godt tip, at man gør sine kommandoer så enkle, men samtidig så forskellige som muligt, så man hjælper talegenkendelsen på vej ved at have kommandoer, der er nemme at skelne fra hinanden.

Bevæg dig for at navigere

Microsoft har ikke lavet nogen controller til Hololens. Navigation foregår derfor enten gennem træk-og-slip, ligesom med musen på skærmen, klik i menuer eller gennem stemmekommandoer. Den mest intuitive navigation er dog fysisk at bevæge sig rundt om de virtuelle objekter.

Fordi Hololens har en model af rummet og kan placere hologrammet på et fast punkt, så kan man bevæge sig rundt om objektet og gå tættere på for at se detaljer og interagere mere præcist. Det er én af de ting, der gør Hololens interessant som træningsredskab i industrien.

»Vi har rigtig meget interesse fra vores kunder inden for produktvisualisering og design. Men også oplæring. Virksomhederne har meget knowhow, hvor der er medarbejdere med specialviden, de har inde i hovedet. Når en nøglemedarbejder skal give den viden videre, hvordan digitaliserer vi det?« siger Mads Troelsgaard.

Det kan være medarbejdere, der har 20 års erfaring med at servicere en bestemt type industrikomponent, men hvor denne viden er meget praktisk orienteret. Med Virtual Reality kan nye medarbejdere oplæres på en virtuel komponent, hvor man kan lave et træningsforløb med den erfarne medarbejder, som foregår i et miljø, hvor der ikke kan ske skader på hverken personer eller dyrt udstyr, hvis enten elev eller læremester glemmer et vigtigt trin.

Hololens er som sagt lige kun tilgængelig for udviklere og erhvervskunder, og prisen begynder på cirka 24.000 kroner for udvikler-sættet - dog skal danske udviklere bestille fra enten Tyskland, Frankrig eller Storbritannien.

Det er muligt at udvikle Hololens-applikationer uden en Hololens-brille, men blot nøjes med en emulator. Her vil man imidlertid mangle muligheden for at teste med den fysiske model af lokalet, brillen genererer ved hjælp af sensorerne.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
30. november 2016 kl. 11:13

Microsoft er generelt Hololens dyrt ;)