Hands-on med Caterpillar Cat B15: Hårdfør smartphone til 2.500 kroner

2. august 2013 kl. 10:4112
Hands-on med Caterpillar Cat B15: Hårdfør smartphone til 2.500 kroner
Illustration: Mikkel Meister.
Støv, vand og stød. Cat B15 fra Caterpillar klarer det meste, men er det også en god telefon? Version2 har udsat telefonen for lidt af hvert - og giver dig svaret her.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er du håndværker? Eller er du måske bare typen, der har for vane at tabe din dyrt indkøbte smartphone ned i toilettet eller på asfalten under cykelturen på vej til arbejde?

Så er Caterpillars Cat B15 måske en overvejelse værd i stedet for den nyeste iPhone, Nokia eller Android-telefon fra Samsung eller HTC.

Caterpillar - kendt for temmelig tungt udstyr til miner, motorveje, byggepladser og den slags - har med Cat B15 skabt en telefon, der skal kunne klare en omgang tørre tæsk. Og også de våde af slagsen.

Caterpillar lover selv, at telefonen kan klare 30 minutters ophold under vand i en meters dybde. Selskabet praler med, at telefonen snildt kan sms'e, ringe op og gå på nettet efter et fald fra cirka 180 centimeters højde. Og så er den støvtæt, siger salgsmaterialet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om det holder 100 procent stik, kommer nok an på den tidshorisont, man anskuer telefonens evner over. Mere om det senere.

Lad os først tage et kig på telefonens ydre.

Førstehåndsindtrykket


Cat B15 er en virkelig gedigen og lækker telefon. Eller også er det en tudegrim og klodset telefon.

Som med andre telefoner er der nok delte meninger om Cat B15's udseende, og måske vil lejrene være lidt længere fra hinanden end sædvanligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ingen slanke linjer og knivskarpe profiler her. Men ifølge denne anmelder er Cat B15's industrielle look et friskt pust over smartphone-markedet. Og i meget god tråd med det billede, man som almindelig forbruger har af virksomhedens produkter.

Det ydre består udover WVGA-skærmen, som er iklædt Corning Gorilla-glas, af gummipakninger- og -dæksler samt aluminium på siderne.

Skærmen er ikke det sted, hvor telefonen henter pluspoint hjem. Den fremstår en anelse uskarp sammenlignet med gode skærme i dyrere telefoner, og betragtningsvinklen er ikke voldsomt imponerende. Samtidig har dens særlige Wet Finger Tracking-funktion fungeret ret inkonsekvent. Det er ellers et af salgsargumenterne fra Caterpillar.

Telefonen er til gengæld rigtig god at holde i hånden - igen kommer det selvfølgelig an på, hvis hånd det er - og der er aldrig fare for, at den lige smutter ud af håndfladen. Vægten på 170 gram er med til at understrege fornemmelsen af soliditet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bagsiden af telefonen består af et afmonterbart skjold, der fæstnes med en skydelås. Skjoldet er præget af en række aflange fordybninger og et fint Caterpillar-logo.

En udmærket detalje i skjoldet er øjet til kameraet, som blot er et hul omkranset af aluminiumsring. Ringen kan i sig selv fungere som en brønd, der fanger støv og snavs over tid, men selve objektivet og den dertil beskyttende plastskive er heldigvis monteret inde i telefonen.

Dermed er det relativt let at gøre kameraet rent for støv og snavs ved blot at fjerne skjoldet.

På højre side af telefonen finder man tre skriggule knapper til justering af volumen samt en kameraudløser.

På venstre side finder man telefonens ladestik gemt under et gummidæksel, og på toppen dækker endnu et gummidæksel over headsetstikket.

Det indre og softwaren

Det hårde ydre gemmer på en ganske almindelig mellemklassetelefon med en dualcore-processor på 1 gigahertz, 512 megabyte ram og 4 gigabyte intern lagerplads, der kan udvides til 32 gigabyte med micro-SD-kort.

Batteriet er på 2.000 milliamperetimer og har holdt i cirka to døgn i den periode, vi har afprøvet den. Her har wi-fi og synkronisering været slået til i dagtimerne, mens GPS'en har været i brug lejlighedsvis.

For at tækkes det arbejdende folk byder telefonen på Dual-SIM-teknologien, så Cat B15 dermed kan holde to SIM-kort gemt i sig.

Telefonen har et kamera på bagsiden og et VGA-frontkamera. Det primære kamera tager billeder ved en opløsning på fem megapixel og optager video i 720p-opløsning. Resultatet er dog for begges vedkommende middelmådigt efter dagens standard.

Softwaren er Google Android 4.1.2 Jelly Bean, og den er der næsten ikke rørt ved. Caterpillar har lagt et par af sine egne apps i bunken, som dog i praksis blot viser videre til flere af selskabets hjemmesider. Er du i markedet for en brugt hjullæsser? Så giv appen Cat Used et tryk med tommelfingeren.

For os andre er det egentlig prisværdigt, at Caterpillar har modstået fristelsen til at ændre for meget på den velfungerende Jelly Bean. Dog trækker det op, at telefonen er født med en ringetone, der får din Cat B15 til at lyde som gravemaskine, der starter motoren.

Støv, tæsk og pjask

Redaktionens eksemplar af Cat B15 har naturligvis været igennem lidt flere prøvelser end den gennemsnitlige smartphone, der lander på bordet.

I certificerings-lingo hedder det, at telefonen er vandtæt i henhold til IPX7, støvtæt i henhold til IP6X og kan tåle at blive tabt på en hård overflade fra 1,8 meters højde.

Testeksemplaret har således været i vandet adskillige gange af flere minutters varighed. Den har været druknet i tysk hvedeøl. Den har været tabt fra ørehøjde ned på et trægulv, og den har taget et hvil i fint, dansk strandsand.

[video:http://vimeo.com/70555249]

Efter en grundig vask under hanen fremstår telefonen i dag stort set i den stand, vi modtog den i for godt og vel tre uger siden, selvom der da kan anes lidt snavs og støv hist og her i revner og fordybninger.

På redaktionen nåede vi aldrig at få indkøbt et étmeter-basin, og derfor har vi ikke kunnet teste Caterpillars påstand om 30 minutter ved en meters dybde.

Vi havde dog et stort krus vand til rådighed, som vi nedsænkede Cat B15 i.

I en time.

Det tog telefonen ikke så pænt, som billederne her afslører.

Bolværket af gummipakninger måtte bøje sig for vandets overmagt, og der kom således betragtelige mængder postevand ind i området omkring batteriet og SIM-kortet.

Efter cirka et døgns tørretid var Cat B15 dog klar til kamp igen, og på intet tidspunkt har den vist tegn på skader på grund af vandets indtrængen. Særligt tidskrævende var det dog af få kondensen i bunden af skærmen væk, men den proces kunne en håndfuld Silica Gel-poser formentlig nok have speedet op.

Så træerne vokser altså ikke ind i himlen. Men på den anden siden markedsføres Cat B15 heller ikke som en decideret undervandstelefon.

Konklusion

Det er svært at konkludere noget håndfast om Cat B15's hårdførhed efter blot tre ugers brug her på Version2-redaktionen.

På den ene side har den klaret adskillige nedsænkninger i væsker med bravur, når man ser bort fra den omtalte timelange svømmetur.

For de potentielle købere er det ret sandsynligt, at telefonen undervejs vil blive støvet og beskidt, og så er det en klar fordel, at man uden problemer kan give den en tur under vandhanen, når arbejdsdagen er omme.

Den har umiddelbart klaret støv og stød ganske udmærket, uden at vi dog har testet den del af del af telefonens påståede hårdførhed mere omhyggeligt.

Telefonens Wet Finger Tracking-funktion, der skal gøre skærmen brugbar i vådt føre, har fungeret nogle gange, og andre gange slet ikke. Her må man nok indstille sig på, at der er tale om hit-and-miss.

Cat B15's åbenlyse svaghed rent fysisk er de pakninger, der beskytter ladestik og headset-stik mod støv og vand. Det er i sagens natur bevægelige dele, der med tiden slides. Det er således et åbent spørgsmål, hvornår pakningerne i givet fald kaster håndklædet i ringen og enten knækker af eller ikke længere lukker helt tæt.

Som sagt er det ikke muligt inden for Version2's korte låneperiode at afgøre, om Cat B15 holder skansen på den lange bane.

Til en pris omkring de 2.500 kroner er det dog værd at give Cat B15 chancen for at overraske positivt.

Hvis man ikke kræver den nyeste skærmteknologi og rappeste processor, men til gengæld vægter hårdførhed højt, er der med Caterpillar-telefonen grundlag for en regulær anbefaling.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
28. februar 2015 kl. 17:55

Jeg har forsøgt at sætte micro sd kort i, men det er som om kortet er for stort, er der forskellige micro sød kort og i så fald hvilken skal jeg bruge til Cat B15C

11
28. februar 2015 kl. 19:34

Schc eller mindre..

9
18. januar 2014 kl. 21:37

Cat b 15 er en elendig telefon, en ting er at den har ringe kamera uden blitz, det går nok. Der er ikke indbygget lommelygte, når den ringer ved højeste styrke, skal det næsten være stille for at man kan høre den, og man kan heller ikke mærke noget, det er noget sølle vibrator der er. Antennen er utrolig ringe, det er kun dens egen oplader(med en uhyre kort ledning) der kan bruges, så den oplader jeg har i bilen er ikke til meget nytte. Nu har jeg haft den i 3 mdr. og nu kniber det gevaldigt med at høre, hvad folk siger i den anden ende. Det eneste gode ved er at den ikke er gået i stykker endnu.

7
28. september 2013 kl. 21:28

nogen som ved om en Caterpillar Cat B15 har in bygget lommelygte? ;-)

12
1. marts 2015 kl. 11:48

Ja det har de, den bruger blist lyset (L ED) som lygte, og den tændes på den gule knap der sidder i midten mellem lydstyrke knapperne, skal holdes inde i nogle sec. Også når man skal slukke!

2
3. august 2013 kl. 15:33

Jeg må ærligt indrømme at jeg synes at B15 umiddelbart ser ud til at være noget af det mest holdbare på markedet inden for IP67 / håndværker smartphones. Jeg har lidt erfaringer med 3 af disse telefoner: Xperia GO - som er den værste IP67 telefon jeg kunne forestille mig, da dens beskyttelsesklapper netop hurtigt falder af (Kender en 10-stykker med denne mobil, ingen hvor den stadig er vandtæt efter 6 måneder) XCover 2, som jeg synes er mega lækker (Har den selv nu) - den kan holde til en masse, og designet lægger ikke skjul på det. Men i går kom Far så og viste mig hans nye telefon - CAT B15. Den er godt nok lækker! Og så er den med blød plastik, der burde kunne holde til mere end xcover2, og det bedste: Beskyttelseslapperne er udskiftelige, og der følger et ekstra sæt med!

3
5. august 2013 kl. 06:48

Tak fordi du bemærkede og sammenlignede med andre telefoner når version2 nu ikke gør det Samsungs gamle håndværkermobil (som jeg har) har en stand-by tid på en måned - og det er ikke engang løgn. Det ville have været dejligt at vide lidt mere om hvor længe batteriet på denne her holder.

4
6. august 2013 kl. 17:28

Her er lige batteri data på et par telefoner: Xcover 1: 1500 mAh, 640 timer standby Xcover 2: 1700 mAh, 570 timer standby Cat B15 : 2000 mAh, 624 timer standby

Som det ses, så har man i "nyere" håndværkertelefoner fundet ud af at specs skal lidt op, for at telefonerne er noget ved - også selvom det er på bekostning af batteritiden.

Hvis du smider et ekstra simkort i B15 falder standbytid til 456 timer.

5
6. august 2013 kl. 18:01

Tak, det havde jeg ikke troet! Det er godt nok en anselig batteritid for en smartphone, det må man sige!

6
6. august 2013 kl. 20:18

XCover 2 holder fint 2 dage for mig, selvom jeg bruger den en del, både sms, opkald og 3G. Bluetooth, wifi og GPS er noget af det der virkelig sluger.

B15 har jeg ikke hørt far klage over endnu, og den sidste telefon han havde var Motorola Razr maxx med 3300 mAh batteri... :)

8
18. oktober 2013 kl. 12:48

Jeg har selv en XCOVER 1: Den har taget turen ned fra toppen af ladetage (12 m) efterfulge af en fritfald på 3 m. Det gav en let ridset bagside.. Holder en ~7-10 Dg. ved mit normal forbrug. 4 uger i "Flightmode" (Vægur + MP3 player) bruger 20% af kapasiteten. Men den har desværre håbløst for lidt RAM :-(

1
2. august 2013 kl. 14:06

Man KAN også købe et solidt hylster til sin mobil/tablet. På eBay.de kan disse ord bruges når der søges: Metall Stahl Alu blumper Schutz Tasche Hülle. Selv købte jeg et aluminiumshylster til min Samsung note, det fungerer fint. Men selvfølgelig bliver mobilen tungere og større -