Handicap ingen hindring på nettet - hvis tilgængeligheden er i orden

Hvis man er blind, kan man ofte leve næsten det samme liv som seende. Det gælder også på nettet - der skal bare tages højde for det.

Jacob Nielsen lever som de fleste af os en god del af sit liv på nettet. Men Jacob er blind, og bruger en skærmlæser til at oversætte hjemmesider til enten tale eller punktskrift.

En skærmlæser fungerer dog kun ordentligt hvis hjemmesiden er optimeret til det. En skærmlæser ser nemlig tingene i en anden rækkefølge end øjnene gør.

Læs også: Ny problematik: Blinde snydes for cookie-information

Og det er ikke det eneste problem, blinde kan have på nettet.

»Der er hovedsageligt problemer, når visse ting kun kan aktiveres med mus, og når ting er indikeret i forhold til farver eller position. For eksempel ‘klik på den røde boks’ eller ‘klik på boksen til venstre,« siger Jacob Nielsen til Version2.

Og den slags er ikke altid til at regne ud for en seende udvikler Derfor er det ifølge Jacob Nielsen vigtigt, at man får gennemtestet sin hjemmeside for handicapvenlighed før man sender de i luften.

»Det handler om at få nogle konsulenter til at teste siden, der duer ikke at give den til nogle privatpersoner. Så vil man tage hensyn til deres handicaps, og ikke til hvad der gør siden mest tilgængelig for alle,« siger Jacob Nielsen til Version2.

Læs også: Minister erkender handicapsvigt - 4 ud af 10 offentlige sider fejler

Glad for digitalisering

Jacob Nielsen blev blind da han var 1½ år gammel og havde kræft i øjnene. Han har derfor aldrig kendt til andet end at være blind.

Han har prøvet at skulle have hjælp til al kontakt med det offentlige, når der skulle udfyldes blanketter, meldes flytning eller skiftes læge. Og digitaliseringen kommer som sendt fra himlen for ham.

»Ingen bryder sig jo om at involvere andre i private sager. Jeg vil helst selv vælge, hvad folk skal vide om mig,« siger Jacob Nielsen til Version2.

Og så længe hjemmesider er ordentligt tilgængelige, kan han det. Det er dog tit små detaljer, der er i vejen før en hjemmeside er nem at bruge for ham.

»Det kan for eksempel være, at jeg ikke kan få lov at trykke ‘ok’ uden at bruge musen,« siger Jacob Nielsen.

Læs også: »Det er simpelthen dårlig forretning at udelukke handicappede fra dit site«

Jacob Nielsen oplever som regel, at offentlige hjemmesider i det store og hele er rimeligt tilgængelige. Men det skyldes ifølge ham i høj grad, at det offentlige har nogle tilgængelighedskrav, de skal leve op til.

»Jeg tror også det har noget at gøre med, hvilket CMS siden er lavet på. Jeg oplever også tit private hjemmesider, der er ganske udmærkede,« siger Jacob Nielsen til Version2.

Og der er et sted, hvor det virkelig betyder noget.

»Alle skal jo have en bank, selvom det ikke er offentligt. Den netbank jeg bruger, er rimelig god, men jeg har set eksempler på noget, der var helt hen i vejret,« siger Jacob Nielsen.

Jacob Nielsen arbejder som underviser og rådgiver i synskompenserende it på en skole for blinde, så han har også erfaring med, hvordan blindes oplevelse med forskellige hjemmesider er, hvis de er nybegyndere med it.

Det skærmlæserprogram, Jacob bruger mest hedder JAWS, der står for Job Access Web Speech, og på Apple-produkter hedder programmet Voiceover, og er inkluderet i pakken, når man køber en Mac, iPad eller iPhone.

Han oplever ofte at blive afvist, når han henvender sig om tilgængelighed på trods af hans omfattende erfaring med synshjælpemidler og it.

»Jeg har prøvet, at når jeg endelig får taget mig sammen til at skrive til de steder, der har problemer med tilgængeligheden, at mine mails bare bliver tolket som brok. Og jeg synes jo, det er at vise interesse når man henvender sig,« siger Jacob Nielsen til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Helene Nørgaard Bech

Som artiklen lægger op til, så er det muligt at lave et website, som kan anvendes af langt de fleste internetbrugere, hvis man sikrer at overholde de internationale retningslinjer for tilgængelighed WCAG 2.0. Især hvis man tænker det ind i de indledende faser af et web-projekt er det en ganske overkommelig opgave.

Jacobs erfaringer giver en god forståelse af retningslinjerne og hvordan overholdelse eller mangel på samme påvirker brugerne. Du kan høre mere om Jacobs udfordringer samt 4 andre brugeres udfordringer med websites i filmen ’De oversete brugere – tilgængelighed på nettet’ som kan ses her: http://siteimprove.dk/film-om-tilgaengelighed.aspx. Filmen findes i flere forskellige versioner alt efter behov: Med eller uden synstolkning og undertekster.

  • 0
  • 0
Deleted User

Følgende kommentar er skrevet af Claus Thøgersen og sendt til mig på min mail. Mvh. Signe. Version2.

"Hej,

Den her kommentar vil jeg gerne have til artiklen, det vil når du læser teksten være klart hvorfor jeg ikke bare skriver den på siden som man vil gøre normalt.

Det er helt korrekt at this løsningerne på nettet er tilgængelige er der kun få hindringer for blinde brugere. I den virkelige verden oplever vi desværre ofte at hindringer står i kø! For at kommentere artikler på version2, skal man oprettes som bruger. Den proces gik jeg i gang med, med IE9 min standard browser og seneste version af JAWS. Desværre begik jeg en fejl når man registrere sig, jeg begyndte ikke at udfylde formularen bagfra. Havde jeg gjort det, ville jeg have opdaget at registrering kræver at man løser en capctja, i den dårlige version, nemlig et billede, i stedet for den tilgængelige version hvor man besvare et spørgsmål. Nåh men der er jo også en udgave med lyd. Ja og de virker ikke! Det der siges er uforståelige og man får aldrig udfyldt teksten så systemet er tilfreds. Herudover virker funktionen slet ikke på Version2. Så tager man fat i Firefox, hvor der findes en tilføjelse kaldet Webvisum. Den virker stort set altid, men kun stort set. I dag mente den at løsningen på Capctja gåden var f. Nåh men måske var det fordi Firefox næsten er helt opdateret til v21. Så afinstallere man Webvisum og installere den igen. Svaret er stadig f. Næste forsøg er at starte en anden pc op, og håbe på at Webvisum måske virker bedre med en ældre version af Firefox. Nej det gjorde den heller ikke, så ingen registrering på Version2 i dag.

Når man nævner det offentlige, er det klogt ikke at tale om borger.dk. Her er tilgængeligheden og brugervenligheden yderst mangelfuld! . Man kan en del, men kun med en helt opdateret JAWS, og helst med det meget store kørekort i brugen af JAWS og nettet.

Så er der netbankerne, og mange af dem virker, bare helst når man har en pc i nærheden. DanID har i sin visdom bestemt at bruger man “taleløsningen” må man ikke bruge samme smartphone til at logge på netbanken og få koden oplæst. Det betyder for Nordea kunder at man enten glemmer alt om at bruge mobil app’en, eller at man får en mobiltelefon ekstra der så bruges til at blive ringet op og få koden læst op. Muligvis tilgængeligt men en omstændelig og urimelig dyr løsning. Vi kan håbe at de andre banker ikke går over til samme logon metode, men det må indrømmes at den er mere sikker en de 4 cifrede koder man generere i sin pc netbank."

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere