Jacob Nielsen lever som de fleste af os en god del af sit liv på nettet. Men Jacob er blind, og bruger en skærmlæser til at oversætte hjemmesider til enten tale eller punktskrift.
En skærmlæser fungerer dog kun ordentligt hvis hjemmesiden er optimeret til det. En skærmlæser ser nemlig tingene i en anden rækkefølge end øjnene gør.
Og det er ikke det eneste problem, blinde kan have på nettet.
»Der er hovedsageligt problemer, når visse ting kun kan aktiveres med mus, og når ting er indikeret i forhold til farver eller position. For eksempel ‘klik på den røde boks’ eller ‘klik på boksen til venstre,« siger Jacob Nielsen til Version2.
Og den slags er ikke altid til at regne ud for en seende udvikler Derfor er det ifølge Jacob Nielsen vigtigt, at man får gennemtestet sin hjemmeside for handicapvenlighed før man sender de i luften.
»Det handler om at få nogle konsulenter til at teste siden, der duer ikke at give den til nogle privatpersoner. Så vil man tage hensyn til deres handicaps, og ikke til hvad der gør siden mest tilgængelig for alle,« siger Jacob Nielsen til Version2.
Glad for digitalisering
Jacob Nielsen blev blind da han var 1½ år gammel og havde kræft i øjnene. Han har derfor aldrig kendt til andet end at være blind.
Han har prøvet at skulle have hjælp til al kontakt med det offentlige, når der skulle udfyldes blanketter, meldes flytning eller skiftes læge. Og digitaliseringen kommer som sendt fra himlen for ham.
»Ingen bryder sig jo om at involvere andre i private sager. Jeg vil helst selv vælge, hvad folk skal vide om mig,« siger Jacob Nielsen til Version2.
Og så længe hjemmesider er ordentligt tilgængelige, kan han det. Det er dog tit små detaljer, der er i vejen før en hjemmeside er nem at bruge for ham.
»Det kan for eksempel være, at jeg ikke kan få lov at trykke ‘ok’ uden at bruge musen,« siger Jacob Nielsen.
Jacob Nielsen oplever som regel, at offentlige hjemmesider i det store og hele er rimeligt tilgængelige. Men det skyldes ifølge ham i høj grad, at det offentlige har nogle tilgængelighedskrav, de skal leve op til.
»Jeg tror også det har noget at gøre med, hvilket CMS siden er lavet på. Jeg oplever også tit private hjemmesider, der er ganske udmærkede,« siger Jacob Nielsen til Version2.
Og der er et sted, hvor det virkelig betyder noget.
»Alle skal jo have en bank, selvom det ikke er offentligt. Den netbank jeg bruger, er rimelig god, men jeg har set eksempler på noget, der var helt hen i vejret,« siger Jacob Nielsen.
Jacob Nielsen arbejder som underviser og rådgiver i synskompenserende it på en skole for blinde, så han har også erfaring med, hvordan blindes oplevelse med forskellige hjemmesider er, hvis de er nybegyndere med it.
Det skærmlæserprogram, Jacob bruger mest hedder JAWS, der står for Job Access Web Speech, og på Apple-produkter hedder programmet Voiceover, og er inkluderet i pakken, når man køber en Mac, iPad eller iPhone.
Han oplever ofte at blive afvist, når han henvender sig om tilgængelighed på trods af hans omfattende erfaring med synshjælpemidler og it.
»Jeg har prøvet, at når jeg endelig får taget mig sammen til at skrive til de steder, der har problemer med tilgængeligheden, at mine mails bare bliver tolket som brok. Og jeg synes jo, det er at vise interesse når man henvender sig,« siger Jacob Nielsen til Version2.