Halvdelen over 85 år er i høj grad udfordret af digitaliseringen: »De føler sig udenfor i deres eget liv«

20. marts kl. 12:353
gorchittza2012/Bigstock
Illustration: gorchittza2012/Bigstock.
Et aktivt socialt liv med familie og venner er helt afgørende for at holde sig frisk og selvhjulpen langt op i årene, lyder det fra vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hver tredje dansker i den voksne befolkning føler sig udfordret af digitaliseringen ifølge en ny Epinion-undersøgelse lavet for Ældre Sagen.

Det skriver ITWatch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Aalborg Universitets it-specialistuddannelser får 33 procent flere ansøgere på et år

For danskere på 85 år og over gælder det for 52 pct., at de i høj eller meget høj grad er udfordret digitalt. I samme aldersgruppe gælder det, at 49 pct. er helt uenige eller uenige i, at det er let at anvende private selvbetjeningsløsninger – for offentlige selvbetjeningsløsninger er anddelen 46 pct.

»Når så stor en gruppe ikke føler sig på omgangshøjde med det digitale, når de skal bestille bord på en restaurant, betale med Mobilepay eller snapchatte med børnebørnene, kan det nemt føre til, at de føler sig udenfor i deres eget liv. Det er ikke acceptabelt,« siger vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen til ITWatch og understreger, at netop et aktivt socialt liv med familie og venner er helt afgørende for at holde sig frisk og selvhjulpen langt op i årene.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. marts kl. 16:40

Altså en papir-forskudsopgørelse er nok et større problem for Skat end den vil være for gamle mennesker. Især da indkomster og fradrag er mere overskuelige (fraværende) for folk i så høj en alder. Det er alt det andet, som vanskeligt/ikke kan håndteres på anden vis end fra en browser, der hyler folk ud af den.

Altså de mennesker, der bliver frustrerede over, at MitPiv ikke fungerer på Android, er jo næppe alle over 85? Så hvordan f... skal et gammelt menneske kunne håndtere de besynderlige fejlmeddelelser og manglen på et menneske i "forvaltningen", der kan sige og gøre noget?

Møder man op personligt, kan man sikkert være heldig at få hjælp, det hører man faktisk om. Men det er heller ikke utænkeligt, at man skulle have bestilt tid via hjemmesiden eller udskrevet en blanket i forvejen. Når man først er programmør, er det umuligt ikke at tænke som en.

1
20. marts kl. 13:18

Med al respekt for at digitalisering kan gøres bedre, men hvormange over 85 vil "i høj grad" være udfordet ved at skulle udfylde en papir-forskudsopgørelse korrekt, herunder med papir at rekvirere papirdokumenter for rentesaldi osv?

2
20. marts kl. 14:19

Du har de fleste borgere i aldersgruppen 85+ udfyldt deres selvangivelse på papir i mere end 3/4 dele af deres liv, så det de kan de nok fortsat finde ud af.

Og selvom de begynder at få sværere ved det, så er det alt andet lige, lettere at få pårørende til at hjælpe, når det er på papir.