Halvdelen af nordiske it-chefer har ingen planer om SSD

Prisen matcher ikke behovet hos mere end halvdelen af de nordiske it-chefer, som ikke har nogen planer om at begynde at bruge SSD'er i deres datacentre ifølge IDC.

Det er stadig harddisken, der tager den tungeste del af slæbet i de danske datacentre. Selvom teknologierne med flash-baseret lagring har udviklet sig kraftigt de seneste år, så har de fleste it-chefer i de nordiske lande ikke travlt med at få flash-lagring inden for dørene.

En undersøgelse fra analysefirmaet IDC blandt nordiske it-chefer viser, at det blot er 21 procent af it-cheferne, som i dag anvender flash-baseret lagring, og 53 procent har ingen planer om at gøre det i den nærmeste fremtid.
»SSD'er opfattes stadig som noget, man køber for at få bedre ydelse. Det koster stadig mere, og for mindre virksomheder, som måske mest skal bruge en filserver, så er der ikke behov for SSD'er,« siger analysechef Anders Elbak fra IDC Nordic til Version2 Insight.

Solid State Drives, SSD, er fortsat den mest almindelige type lagring, som er baseret på flash-hukommelse. Det skyldes, at drevene benytter samme formfaktor og protokoller som konventionelle harddiske og derfor passer sammen med eksisterende hardware og software.

Da de første SSD-drev kom ind i datacentrene omkring 2008, var kapaciteten begrænset, og drevene blev hovedsageligt brugt til at løse specifikke ydelsesproblemer med eksempelvis databaser eller opstart for virtuelle desktoppe.
Siden er kapaciteten vokset, og SSD-drevene har fået selskab af andre typer flash-baseret storage. De første alternative bud sprang de gamle diskformater over og satte flash-hukommelse direkte på PCI Express-bussen med indstikskort.

Denne metode er stadig forholdsvis sjælden, men anvendes til særligt krævende systemer, fordi det er muligt at opnå ekstremt lave svartider. Ulempen er, at det er lokal storage, som kun kommer en enkelt fysisk server til gode. Der er dog nye serversystemer på markedet, som gør det lettere at dele lokal storage mellem serverne.

Et andet alternativ er de såkaldte 'all flash arrays', som er NAS-lignende storage-enheder, som indeholder en række specielle SSD-drev, som imidlertid ikke er forbundet til enheden via disk-grænseflader som SAS, men med enten PCIe eller leverandørernes egne grænseflader. Fordelen ved denne type flash-storage er, at de kan skaleres op til ekstreme hastigheder for både læsning og skrivning. Ulempen er en høj pris, hvis man har behov for stor storage-kapacitet.

Den mest almindelige SSD-konfiguration i datacentret er i dag at have et antal SSD-enheder i sit disk-array og bruge dem til de krævende applikationer eller som cache.

»Der er stadig nogen, som ikke kender alle fordelene ved SSD. I dag bliver det typisk brugt som cache, men i takt med, at det bliver billigere, så ser vi det også som primær storage i højtydende systemer,« siger Anders Elbak.

Selvom SSD'ernes høje ydelse kunne ligne en velsignelse for ethvert datacenter, så har det i praksis også vist sig, at til trods for, at SSD-drev fysisk kan sættes i stedet for en harddisk, uden systemet burde ændres, så kan det give problemer med den eksisterende infrastruktur.

»Det er ikke alle applikationer, der kan udnytte den ekstra ydelse,« siger Anders Elbak.

Visse applikationer er fra leverandørens side optimeret til at levere den bedste ydelse til eksempelvis et SAN baseret på konventionelle harddiske. Det kan eksempelvis være i form af, hvor meget og hvor ofte der bliver skrevet til SAN'et fra applikationen. Det kan også være applikationer, som forventer en vis forsinkelse fra diskene. I begge tilfælde kan det betyde, at man ikke opnår den forbedring, som SSD'erne på papiret burde levere.

IDC's undersøgelse viser dog også, at flash-baseret lagring er noget, som rigtigt mange it-chefer har kig på, da samlet 26 procent har planer om at tage SSD'er ind i datacentret inden for det næste år.

»I takt med at priserne falder, så vil vi se flere, der bruger det,« siger Anders Elbak.

Han vurderer dog, at de mere ekstreme rent flash-baserede storage-systemer nok ikke står øverst på indkøbssedlen, selvom systemerne lover ekstrem ydelse i forhold til, hvad diske kan levere med tilsvarende krav om plads, strøm og køling.

»All flash arrays bliver mere udbredt, men det er stadig en niche. Det er ikke noget, man tager i brug fra den ene dag til den anden,« siger Anders Elbak.

SSD'erne leverer fortsat den bedste ydelse lige nu i datacentrene, men det er blot én af udfordringerne på storage-fronten, hvor datamængderne også giver problemer, og prisen betyder, at harddiskene ser ud til stadig at komme til at spille en central rolle i mange år fremover. Lige nu er én af hovedtendenserne for storage da også, at det ikke kun handler om mere ydelse ved hjælp af eksempelvis SSD'er, men også om at kunne håndtere data mere effektivt. Derfor har flere leverandører nu kastet sig over systemer, hvor servere, netværk og storage er samlet i én færdig pakke, der er optimeret til én bestemt applikation.

»Det er en del af en større tendens i retning af det, vi kalder softwaredefineret storage,« siger Anders Elbak.

Derfor er SSD blot én brik ud af mange i omformningen af storage-delen af datacentret, som skal leve op til de nye krav applikationer som virtualisering og Big Data stiller til systemerne.

Hvilket af følgende beskriver bedst din organisations status i forhold til at bruge SSD'er i datacentret?%
Anvender i dag21%
Anvender ikke, men forventer at gøre det inden for 6 mdr.7%
Anvender ikke, men forventer at gøre det inden for 12 mdr.19%
Anvender ikke og har ingen planer om det53%
Hvad er dine tre topprioriteter ved indkøb af SSD'er?%
Ydelse86%
Pris47%
Kapacitet40%
Caching35%
Boot Drive eller RAID-muligheder27%

Kilde: IDC Nordic

Denne artikel stammer fra Version2 Insight: Storage og Flash.

Version2 afholder sit årlige Datacenter-event på Hotel Radisson Blu Falconer den 12. marts 2015. Dagen er for dig, der arbejder med storage og servere og har brug for opdateret viden. Infrastruktur og cloudløsninger er hovedsporene. Tilmeld dig før den 12 februar og få rabat. Se programmet og tilmeld dig her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Nicolai Rasmussen

Ingen havde BRUG for en smartphone, men alle har dem i dag. Har man først haft en SSD i sin maskine, så VED man, at man ikke kan undvære dem, så de tal i artiklen overrasker mig lidt... På den anden side, så er SSD markedet allerede ved at være godt fragmenteret, og vi ved ikke rigtigt hvor godt SSD'erne holder i længden, i de store storage arrays. Vi er vandt til at håndtere de gamle mekaniske diske, som "går i stykker", når de går i stykker. Fordelen ved en magnetisk disk er, at den kan slettes med magnetisme, selvom disken er gået i stykker. SSD'er kan ikke slettes, når først den er "gået i stykker". Det betyder bl.a., at man ikke kan ombytte en SSD som er gået i stykker (såfremt der fortsat er garanti på dem), hvis man f.eks. skulle anvende dem i forsvaret, den finansielle sektor eller enhver anden organisation, der opbevarer følsomme personlige eller kreditkort data. Derfor skal der påregnes en ekstra udgift til vedligeholdelse af større SSD disk arrays. Når det så er sagt - hvad venter i på?!??! :P

 • 0
 • 0
Christian Nobel

de gamle mekaniske diske, som "går i stykker", når de går i stykker.

En almindelig harddisk går som regel i stykker "lidt ad gangen", så man som regel kan nå at redde situationen, hvorimod mine erfaringer med SSD er at de dør med et brag og er totalt utilgængelige bagefter.

For mange der skal gemme data er stabilitet vigtigere end hastighed, og så langsomme er almindelige harddiske altså heller ikke.

Og så skal man altså ikke glemme at i lille Danmark, så har ca 96% af alle virksomheder under 50 (ikke kun it!) ansatte, og kun 0,1% af alle virksomheder over 100 ansatte.

 • 3
 • 0
Allan Ebdrup Blogger

Det er nemt at skifte til en ren SSD-løsning, når du bruger Amazon.

Vi flyttede for nylig hele vores primære MongoDB database til større maskiner og ren SSD storage, efter råd fra vores driftsleverandør, der analyserede vores brugsmønster. Det gav et godt boost. Blandt andet en halvering af de gennemsnitlige svartider, og de spikes vi så i svartider på enkelte queries blev nærmest elimineret.

 • 0
 • 0
Martin Rasmussen

jeg synes det er vigtigt at man i denne artikel har fokus på virksomheder, ikke private. Yder mere så bliver der eksplicit spurgt til om deres brug af ssd teknologi i deres datacentre -> ikke i deres desktop pc'er. Der er en verden til forskel! Der er ingen krav om at disse skal boote hurtigere, der er ingen krav om opstart af Microsoft Word skal gå de 3 sekunder hurtigere, nej, der er helt andre krav, og hermed også krav til den SSD teknologi, overstående artikel faktisk fint beskriver. Flash baserede opbevaring er kommet for at blive, men der skal også findes de rette brugsomstændigheder. Som Christian er inde på, er de danske datacentre altså også påvirkede af at deres kunder, for de 99.9% tilfælde ikke har over 100 ansatte, eller så frem kunder der kan godtgøre den ekstra investering, hvis de ikke kan godtgøre den ekstra pris over for dette.

Et andet eksempel på at flash hukommelse "sagtens" kan gå gal, er fra sitet ServeTheHome; http://www.servethehome.com/goodbye-2014-2015/

Three different nodes experienced disk failures at once. We shipped off the Kingston E100 400GB drives to DriveSavers but the results were not good

Det er en enterprise orienteret SSD, og alligevel fejler 3 servere samtidigt, med samme SSD's, pga. hvad ligner en SSD' serie uden power-loss-protection. Overstående er på ingen måde at sammenligne med et datacenter, men det er nok med til at adapteringen af flash ikke går med lynets hast, kombineret med det manglende kundesegment der vil have dette.

 • 1
 • 0
Jens Jönsson

For mange der skal gemme data er stabilitet vigtigere end hastighed, og så langsomme er almindelige harddiske altså heller ikke.

Det sjove er at det ene ikke udelukker det andet. Jeg har i de sidste par år kørt mit storage med en kombination af SSD og alm. diske i mit Nexenta system, som shared storage til mit VMware cluster.

Fordelen ved et system som Nexenta er at det benytter standard hardware og harddiske, som du kan købe nede på hjørnet, og så alligevel leverer en fantastisk ydelse. Jeg har ikke sparet på SSD diskene, men det er heller ikke de dyreste jeg har valgt, Intel DC S3500. Systemet er løbende blevet udbygget med nye SSD diske. De har ikke fejlet, det er kun en WD 2.0 TB disk der har fejlet. Disken blev i øvrigt udskiftet uden problemer og byttet på garanti....

Nexenta systemet benytter forskellige niveauer af cache. Først og fremmest RAM, dernæst f.eks. SSD. Ved at kombinere SSD og traditionelle harddiske, får man høj ydelse og stor lagringsmængde.

Nu har jeg præference for Nexenta, men der er findes flere tilsvarende SDS systemer, som jeg vil mene er ligeså gode, som kører på standard hardware.

 • 0
 • 0
Jens Jönsson
 • 0
 • 0
Martin Rasmussen

Der skal du læse nogen af deres andre artikler, blandt andet reviewet af Consumer disken, Intel 730, hvor de finder kondensatorer ligesom ved DC3500 og DC3700 serien, som angiveligt skulle have forhindret deres crash. Ved dags dato, har de dog ikke fået testet om fundet af disse kondensatorer, også betyder at de faktisk giver power loss protection, for lige netop denne SSD.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere