Hallo? 10 grunde til dårligt signal på din smartphone

5. februar 2013 kl. 15:5037
Det er ikke altid teleselskabets skyld eller den måde, du holder din nye smartphone på, som er skyld i en dårlig forbindelse, påpeger dansk teleanalytiker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De fleste husker nok det svar, som Steve Jobs angiveligt skulle have givet en Apple-kunde som svar på, at kunden havde problemer med signalet på sin nye iPhone 4: »Du holder den forkert.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange oplever sporadisk eller konstant problemer med især dataforbindelsen på deres smartphone, men det er ikke altid kun teleselskabets skyld, påpeger den danske teleanalytiker John Strand, som har samlet 10 grunde til, at du kan få et dårligt signal på din smartphone:

  • Den forkerte telefon. En antenne er ikke bare en antenne, og visse nye modeller har dårligere antenner end deres forgængere. Det gælder blandt andet iPhone 5 og Galaxy SIII, viste dansk undersøgelse.
  • For mange apps.
  • Gratis apps med reklamer æder båndbredden.
  • Åbne apps, der kører i baggrunden.
  • For mange Facebook-venner eller nogle få meget aktive venner, som er skyld i mange notificeringer.
  • Dit styresystem. Den nyeste version er ikke altid den bedste.
  • En telefon er ikke den samme fra forskellige fabrikker, så en Galaxy SIII kan indeholde forskellige komponenter.
  • Myldretid med mange brugere på samme mobilmast.
  • Togrejser. Du bevæger dig hurtigt mellem mobilmaster og sidder i en kasse, der blokerer radiosignalet.
  • Din mobiludbyder. Det bedste netværk for dig, er det med den bedste dækning, der hvor du bruger din telefon.
37 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
6. februar 2013 kl. 15:58

Vand er vådt og John S er meget ofte en troll...

Ja der er forskel mellem telefoner (antenner, baseband chips, drivere og OS implementering af telenetværks protokoller) og operatøre men resten går på oplevet datahastighed (pga dårligt programerede apps og høj aktivitet) og ikke den faktiske hastighed...

Hvilket gør det lidt til argumenter i stil med at klage over man med to hænder ikke kan spise tre store vaffel is med 5 kugler flødebolle og skum med marmelade samtidigt...

Og selv om JS godt kan li at slamme iPhone så er et centraliserede OS wide push besked system den rigtige løsning på rigtig mange af de "problemer" der beskrives. Det samme er den "managed tasking" som iOS kræver for Apps er ikke er forgrunds apps.

Ud over mobil operatørens dækning så er der rigtig meget forskel på opsætningen af nætværket fx. er 3 elendige til at genetablere internetforbindelse hvis man har været uden for 3G dækning... Der er fxTelia meget meget bedre. Selv om der sikkert også der er forskelig interaktion mellem telefoner og operatøre...

Men uanset hvad er det ret meget i samme dur som "vand er oftest vådt og solen står op i øst på planeten jorden..." Ikke voldsomt overaskende. Resten er bare uunderbygget udenomssnak for at pynte på at den centrale pointe ikke kan kategoriseres som en "nyhed", "oplysende" eller "interessant".

Jeg ville snart gerne høre fra de danske operatøre hvorfor de ikke snart kommer ind i kampen med bedre lydkvalitet (istedet for at holde fast i en encoding der er kompatibel med telefoner fra det sidste årtusind) men den lille pandoras æske vil de ikke åbne...

Eller hvorfor de ikke sælger picocells (små mobil antenner der kan kobles på en ip forbindelse til teleselskabernes centraler... Tale selv med nyeste encoding koster jo peanuts i dataforbrug og den løsning til lokale dækningsproblemer må vi ikke købe... Jeg tror generel inkompetence hos alle teledistributørene er årsagen til det. Det kan ihvertfald ikke være noget sikkerhedsproblem for de har intet problem med at koble lokalnet ip routere direkte til deres fastnet centraler via IP. Hvorfor kan vi så ikke gøre det samme med mobiltelefoner ? pico cell produkterne eksistere i resten af verden bare ikke i Danmark.

Selvfølgeligt kræver det at der så er en faktisk IP forbindelse men det vil kunne løse nogen af de problemer der er med dårlig mobil telefon dækning og en netstrøms tilkoblet picocell kan man koble en ekstern antenne på så man kan få endnu bedre forbindelse, samtidigt med at man ikke er underlagt de begrænsninger i strømforbrug som mobiltelefoner har da A man har dem i hånden og B holder dem op til hovdet.

Kort sagt en ret elegant løsning der gør mobilforbindelse tilgængelig hvor hverken trådløs IP eller voice forbindelse ellers ikke vil kunne opnå de mindstekrav til signal styrke som håndholdte/ikke netstrøms forbundne dimser kan levere. For det er jo det vi er interesseret i at kunne bruge mobilen hjemme uden at skulle stå på hovdet ude på badeværelset. Men hvis vi selv kan styre hvor vore wifi antenner er og koble dem sammen med kablet netværk for at kunne få mobil dækning så er problemet rent faktisk løst.

Og hvis man ved hvor den antennemast man anvender er lokaliseret så kan man yderligere forbedre signalet ved at montere en lille parabolskærm til at forbedre signalet (har selv en skærm fra en PH lampe der er stand in for parabolskærmen for tiden indtil jeg kan fastmontere en udendørs antenne).

34
6. februar 2013 kl. 14:20

...punkt 11: Meget hukommelse i telefonen - da man så også 'sandsynligvis' har mange apps?

Hvis det er V2, der har omskrevet til en partout-10-punkts-liste, er det selvfølgelig ikke fair at klandre hr. Strand :-) Som 'Hr. og Fru Jensen'-formidling er "mange apps" sikkert en glimrende forenkling...

V2's læsere er nok bare tilstrækkeligt teknisk nysgerrige efter, hvad der faktisk har betydning. Konstant opdatering af reklamer fra kørende gratis-apps - dét kan man forholde sig til.

Men er mange kørende apps 'i sig selv' et problem? Uden at være ekspert i mobiltelefon-hardware kan jeg fx godt forestille mig, at et højt CPU-load kan have negativ effekt på båndbredden - anyone?

31
6. februar 2013 kl. 13:32

Jer der tiller de mange spørgsmål, er det sådan at i mener at antallet og typen af apps der er på en telefon ikke har en indflydelse på dækningsoplevelsen - glæder mig at høre jeres svar... :-)

32
6. februar 2013 kl. 13:59

Ja. Det er ikke antallet alene der påvirker dækningen. Du kan have 50 apps installeret, der ikke kræver net-adgang. Hvordan påvirker de signalet?

33
6. februar 2013 kl. 14:10

De vejer, så telefonen hælder for meget til Højre, og dermed mister forbindelsen til masten til venstre ;)

Ironi og plathumor kan forekomme

30
6. februar 2013 kl. 13:23

Nu skal jeg skære det ud i pap så selv de hurtigste kan forstå det.

Hvis man installere rigtig mange apps på sin telefon så øger man risikoen for at man oplever det der er beskrevet i punkt 3 og 4.

Det kan da ikke være så svært at fortå at hvis enkelt apps kan skabe problemer så vil man øge sandsynlighedne for at man oplever problemmer hvis man installere mange apps.

Det der er problemet er at mange apps skaber bla. signal støj og hvis man får flere apps på telefonen så oplever man også mere signal støj - det er også det der er beskrevet i artiklen der fortæller om udfordringerne i Japan.

Det der tår her på Version2 er deres forkortelse af det som vi har skrevet - vi skrev følgende: Too many apps. The more apps you install, the less coverage you may experience. Apps create unwanted signal noise.

Beklager at Version2 har kortet det jeg har skrevet ned således at der er nogle der ikke kunne forstå det - det burde være skåret ud i pap nu således at alle kan fortå hvad jeg mener.

35
6. februar 2013 kl. 14:38

Hej John Strand. Jeg synes det er ærgerligt, at når jeg nu bevidst har holdt en pæn tone, at du så nedgører mig personligt ved at hentyde til at jeg ikke forstår det du skriver. Det burde især du være for god til, i forhold til den hetz der har været af dig.

Jeg forstår det udemærket godt, men:

  • Hvis en app ikke kører (i forgrunden eller baggrunden), kan den ikke påvirke telefonen og dermed ikke dens signal. Da den ikke kører kan den ikke sende/modtage data og dermed ikke skabe signal støj. En app skal køre, i forgrunden eller baggrunden, for at påvirke telefonen!

  • Du skriver: "Too many apps. The more apps you install, the less coverage you may experience. Apps create unwanted signal noise."

Dette er kun sandt, hvis app'en kører, hvilket du først beskriver i de senere punkter. Det du beskriver at hvis man installere mange apps, hvilket i sig selv ikke er korrekt.

Tillad mig, at omformulere dit punkt 2: For mange apps, der kører enten i forgrunden eller i baggrunden.

Og nu til dit spørgsmål: "[...]er det sådan at i mener at antallet og typen af apps der er på en telefon ikke har en indflydelse på dækningsoplevelsen"

Svar: Hvis apps'ne blot er installeret men ikke kører, i forgrunden eller baggrunden, så har det ingen indflydelse på dækningsoplevelsen.

Begrundelse: Så længe den blot er installeret, og ikke kører, i forgrunden eller baggrunden, så er den blot lagret på telefonen i form af filer. Der er ingen processer der kan udføre nogen form for handling, og dermed kan den ikke påvirke telefonen.

18
6. februar 2013 kl. 10:42

Nu er der meget stor forskel på ikke at kunne få data hurtigt nok ned så man kan bruge Google map, eller at man ikke kan føre en telefonsamtale på sin telefon. Det sidste er jo telefonens primære formål, og her har signalstyrke altså alt at sige. Altså dækning og antennen på telefon. Jeg bruger ikke mobil til opkald af samme grund, da kvaliteten af samtalen er for dårligt her hvor jeg bor. Man bliver "træt" i hovedet af at føre en samtale hvis kvaliteten ikke er god nok. Men nogen gode råd når man bor i området med dårlige modtager forhold.

  • Find det sted i huset som har bedst dækning, ved køleskabet her i huset.
  • Hold telefonen "rigtigt", altså dæk mindst muligt for de indbygget antenner.
  • Hold telefonen stille, gå ikke rundt og flyt ikke på telefoen.

Dette problem har jeg selv om min telefon påstår jeg har 2-3 streger når jeg starter samtalen. Kender en anden nabo som skal holde sin telefon op i luften mod en rude, for at kunne sende en SMS.

Har en S3, som ikke har verdens bedste antenne, og også prøvet en Iphone S4, den var være. Men den bedste telefon med hensyn til signal er stadig en gammel nokia.

17
6. februar 2013 kl. 10:42

Har i sakset det her fra Ekstra Bladet?!?

15
6. februar 2013 kl. 10:17

V2: Nu har I et meget ambitiøst niveau for brugerne, skulle I så ikke tage at matche niveauet på jeres kilder?

John Strand: Bruger Angry Birds også rigtigt meget trafik, når programmet er stoppet? Hvis ikke, så er eksemplet ubrugeligt, da man sjældent spiller spil på telefonen samtidig med at man taler i den. Eller for den sags skyld bekymrer sig om sin forbindelse når man spiller offline spil.

En helt anden ting: Daler signalstyrken virkeligt når man bruger data?

23
6. februar 2013 kl. 11:33

Ofte så opdaterer telefonen og dens apps sig på forskellige tidspunkter, så jo det lyder da kun rimeligt at der bruges masser af bredde, som vi ikke umiddelbart kan bruge til andet.

14
6. februar 2013 kl. 10:03

10 gode grunde......

De eneste fornuftige grunde af de 10 nævnte er disse:

"Den forkerte telefon. En antenne er ikke bare en antenne, og visse nye modeller har dårligere antenner end deres forgængere. Det gælder blandt andet iPhone 5 og Galaxy SIII, viste dansk undersøgelse"

Den App der måler det kan der læses mere om her: http://netmap.dk/

"Myldretid med mange brugere på samme mobilmast." Det ved vi alle, det er nemlig ofte et problem. Der er for få master og for lidt båndbredde til rådighed på masten. Kendt fænomen....

Alle efterfølgende er godt nok noget købte....

"For mange apps.", hvordan skulle det lige være et problem ? Én af de telefoner jeg har haft flest apps på, var den der gav mig bedst forbindelse ? Men måske John Strand kan forklare nærmere om, hvorfor det skulle være et problem....

"Gratis apps med reklamer æder båndbredden.", det skulle da så kun være fordi der ikke kan opnås andet end GPRS forbindelse. Hvis der fandtes apps der virkeligt åd båndbredden (og til hvad formål?), så havde vi nok hørt om det før...

"Åbne apps, der kører i baggrunden." Så at jeg har ur, musikafspiller, kamera, lommelygte osv. åbne, skulle betyde at jeg har dårligt signal ?

"For mange Facebook-venner eller nogle få meget aktive venner, som er skyld i mange notificeringer.". Arh, come on. Min datter, som i kraft af sine 15 år er super aktiv på facebook, har absolut ingen problemer i den retning mht. dårligt signal, selvom hendes telefon bipper konstant pga. facebook opdateringer. Det er da snarere omvendt ?!? Når der er dårligt signal (og dermed ingen data), så får hun ingen opdateringer (Men det er jo selvfølgelig telefonens skyld, også selvom alle andre telefoner heller ikke har noget signal)

"Dit styresystem. Den nyeste version er ikke altid den bedste." Det kan jeg da bedre gå med til. Men har alligevel svært ved at se at en ny version skulle give dårligt signal. Det vil da nærmere være omvendt, den nye version retter fejlene fra forrige version...

"En telefon er ikke den samme fra forskellige fabrikker, så en Galaxy SIII kan indeholde forskellige komponenter." Så der skulle være forskel på antennerne og sender/modtager. Måske, men jeg vil alligevel stille mig kritisk til det, fordi skulle forskellen være så markant ? Vi har lige prøvet på arbejdet. Min Galaxy Nexus købt i Hong Kong ifht. min kollega's købt i DK. Ingen forskel på samme net....

"Togrejser. Du bevæger dig hurtigt mellem mobilmaster og sidder i en kasse, der blokerer radiosignalet." Jo, men er det ikke primært fordi der ikke er dækning på strækningen ?

"Din mobiludbyder. Det bedste netværk for dig, er det med den bedste dækning, der hvor du bruger din telefon." Jo, men nu lægger det jo i ordet mobiltelefon at man kan flytte sig rundt.....

Alt i alt en vældig imponerende liste fra én der påstår at han er teleanalytiker. Han er sørme gået grundigt tilværks i den undersøgelse må man sige. Næh, jeg ville tage hatten af, hvis det var baseret på målinger og undersøgelser i stil med det de kære folk på Aalborg Universitet laver... Det kan man kalde seriøst...

19
6. februar 2013 kl. 11:09

Jens Jönsson

Selvfølgelig er det logisk (for mig i hvert fald) at apps kan stjæle båndbredde, jeg har haft AVG og den kunne sige nøjagtig hvilke apps der havde adgang til mine data og hvor meget disse apps brugte af båndbredde, mange apps opdaterer sig selv med små mellemrum, så jo de er jo på konstant.

Reklamer æder osse båndbredde, ja det er da osse logik, i min optik, du har jo ikke to telefoner der er ens, uanset at de kommer fra samme fabrik, der vil altid være en lille forskel og den kan måske være stor nok til at begrunde forskellig opførsel.

Det nyeste styresystem er jo ikke altid det bedste, man ser ofte at et firma (microsoft) skriver at det kun er version 9xx.xxx.xxx der er påvirket, mens at version 1x.xx.xx slet ikke er ramt, hvorfor kan man ellers læse at, hackere bedre kan komme bag om en nyere version end de gamle.

12
6. februar 2013 kl. 09:38

belastningen på telefonen kan afspejle sig i signalet ! Jeg er med på at signalet kan påvirkes af at man er i bevægelse/ens position i forhold til en mast. Men på min(e) LG telefoner, hvor antennen sidder i den nederste del, kan jeg få signalet til at svinge med 1-2 streger bare ved at holde hånden bag antennen. Det der kunne være brugbart var de reelle tal for de enkelte telefoner, men dem vil selskaberne vist ikke ud med - det er ligesom med biler, hvor der er stor forskel mellem de opgivne tal (tænker på km/l) og den faktiske oplevelse.

13
6. februar 2013 kl. 09:46

Man kan ikke bruge antallet af streger til særlig meget. Der er ingen standard for hvor meget en streg repræsentere. I praksis så kan telefon A sige at den har 4 streger mens telefon B kan sige at den har 2 streger og i praksis så kan begge telefoner have fat i nettet med den samme signalstyrke.

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så kan telefonproducenterne spekulere i at deres kunder tror at de har god dækning (mange pinde) når der rent faktisk er dårlig dækning.

Fakta er at der er rigtig mange faktorer der påvirker den dækningsoplevelse mobilkunder får.

11
6. februar 2013 kl. 09:37

Jeg kan se at der er mange der ike forstår det med at antallet og typen af Apps kan have en indflydelse på den oplevede dækning.

Mange af de apps folk har kommunikere kontinuerligt med nettet / skyen - når de gør det skabes der en del signaleringstrafik. En af de apps som er slemme er eks. gratis udgaven af Angry Birds men der er også mange andre eksempler.

Når disse ting sker og når mange bruger har mange apps kørense samtidig så kan det have en meget stor indflydelse på hvad der sker i og med mobilnettene.

her er en case fra Japan: http://www.rethink-wireless.com/2012/01/30/docomo-demands-googles-signalling-storm.htm og i Norge lage signaltrafik fra apps i smartphones Telenors netværk i Norge ned sidste år.

For en uge siden var der en af de mange aktører som laver apps der ”kan måle” dækningen der var ude i medierne for at fortælle at dækningen I Danmark ikke var god: http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-62981781:stor-test-afslører-tusindvis-af-huller-i-3gdækningen.html?forside den danske telestyrelse ved at de påstande som Opensignal kommer med ikke holder, det ved operatørerne også. Nu er det sådan at den slags lytter pressen sjældent til og det betød at der var en masse artikler i medierne som tog udgangspunkt i en fejlbehæftet undersøgelse.

Efterfølgende har TDC fået en ekstern partner til at lave en meget stor undersøgelse: http://www.mobilsiden.dk/nyheder/er-3g-daekningen-i-danmark-sa-darlig-som-tv-2s-test-viser-maske-ikke,lid.25478/ - jeg skal ikke gå i detaljer med undersøgelsen men jeg kan fortælle at den App som er brugt til at lave målingerne påstår at man oplever dårlig / igen dækning ved -92 dBM og det på trods af branchens grænse er langt fra de -92 dBm.

Det er et område vi ser meget på og som vi taler med mange operatører om – vi kommer snart til at publicere en række målinger der sætter tal på disse udfordringer

Håber at det var svar på jeres spørgsål... :-)

24
6. februar 2013 kl. 11:39

Nu er det punkt 2 der spørges ind til, og dit svar er det du har i punkt 3 og 4.

Det er sådan at kvaliteten af de apps folk har svinger meget, der er nogle gode eksempler i artiklen om det der bla. er sket i Japan. http://www.rethink-wireless.com/2012/01/30/docomo-demands-googles-signalling-storm.htm

Når folk har mange apps på telefonen så øger man sandsynligheden for at man har mange af de apps der skaber "støj"

Rent faktisk så er alt det vi har skrevet kendt og det er ting man taler meget om i mobilbranchen men som medierne sjældent har fokus på.

Undskyld men det at aplikationer / software kan få hardware til at preforme anderledes er en gammel kendt ting - tror at folk kender det fra deres computerer.

Mobiltelefoner er ikke så meget anderledes bortset fra at det radiointerface de har til mobilnet der bruger GSM/UMTS/LTE er med til at øge kompleksiteten.

Når man så ofte i mobile apps laver integration til både API´ere på telefonen og på nettet så øger man også risikoen for at tingene kan gå galt.

27
6. februar 2013 kl. 12:29

Læs hvad jeg skriver:

Når folk har mange apps på telefonen så øger man sandsynligheden for at man har mange af de apps der skaber "støj"

Kvaliteten af de apps der er på markedet svinger meget, hvis du tilhøre den kategori der dowloader masser af apps så øger du sandsynligheden og antallet af de apps der har en negativ indflydelse på din dækningsoplevelse - der er eks. i denne artikel: http://www.rethink-wireless.com/2012/01/30/docomo-demands-googles-signalling-storm.htm

Det burde ikke være så svært at forstå, håber at det er skåret ud i pap nu.

29
6. februar 2013 kl. 12:56

@John Strand. Du har et punkt i sig selv, der hedder at der er mange apps der kører i baggrunden, det er punkt 4.

Det omdiskuterede punkt er punkt 2, der blot hedder "For mange apps". Da du senere klargøre for, at for at apps der kører i baggrunden er et problem, går jeg ud fra, at punkt 2 ikke er en gentagelse, og det derfor er antallet af apps der er installeret der er problemet.

Lad os lige slå noget fast. Er det du siger, at hvis man har mange installeret, som ikke kører, så kan det påvirke signalet? For det er sådan jeg læser det.

Hvis det du mener er, at hvis man har mange apps der kører i baggrunden, så er chancen større for at nogle af dem bruger signal trafik, så tror jeg at du har dækket det under punkt 4.

Nu vi er ved PC analogien, så ved vi alle at en PC kan blive langsom hvis harddisken er helt fyldt. Det kunne godt være, at du havde viden om, at der skete noget med signalet, hvis en telefons hukommelse blev helt fyldt, men det lader det heller ikke til.

Jeg tror det vil være godt, hvis du præciserer dit budskab og evt. om formulerer punkt 2, hvis der er mere i det end blot at have mange apps installeret.

5
5. februar 2013 kl. 17:57

at du tror at en mobiltelefon kan bruges under transport, og at den virker uden for de større byer

4
5. februar 2013 kl. 17:54

Hvad er den rigtige telefon?

3
5. februar 2013 kl. 17:35

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan at have for mange apps påvirker signalet.

Jeg er indforstået med, at hvis de kører i baggrunden, kan de bruge ens båndbredde, batteri osv, men det har sit eget punkt.

Når en app blot er installeret og ikke kører i baggrunden, kan jeg ikke se hvordan den skal påvirke signalet. Med mindre vi er ude i en obskur case, hvor man har root adgang og påvirker styresystemet den vej.

Er der nogen der kan forklare det, evt. John Strand?

7
5. februar 2013 kl. 19:00

svaret er den forkerte teleanalytiker....

8
5. februar 2013 kl. 22:02

Det er jo heller ikke ligefrem en beskyttet titel...

9
5. februar 2013 kl. 22:29

Jeg er ikke fan af John Strand, men lad os holde os til det der står i artiklen. Personlig bashing er der for meget af i forvejen.

Til redaktionen: Er der en kilde med mere information ang. disse 10 punkter? Det vil være dejligt at kunne læse noget mere uddybende, især ved det punkt om for mange apps.

2
5. februar 2013 kl. 17:10

Findes der ingen hardcases der har en indbygget antenne?. Det burde være en god idé at sælge en hardcase med indbygget antenne. Det kunne sikkert afhjælpe en hel del af de problemer der tilsyneladende er så mange der slås med.

1
5. februar 2013 kl. 16:20

Mange HTC telefoner har (en eller flere) antenner indbygget i sin bagklap som tages af når man skal tilgå batteriet. Problemet er at de to "nåle"/forbindelser kan blive ret støvede og så giver forbindelsesproblemer eller dårlig batteritid. Jeg har renset to telefoner hvor det gjorde en enorm forskel. På den ene var der ingen dataforbindelse før men fuld forbindelse bagefter, på den anden var det wifi den var galt med.