Hacking af elektroniske valgmaskiner spøger igen til amerikansk præsidentvalg

7. oktober 2016 kl. 12:348
Valgmaskiner i mindst 10 delstater har ikke en papirudskrift, der kan bruges til at verificere resultatet. Hvis softwaren kompromitteres kan det påvirke valgresultatet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Amerikanerne går til valg 8. november, og en stor del af dem vil afgive deres stemmer via en elektronisk valgmaskine. Det er der gode grunde til, men når der kommer software mellem vælger og krydset på stemmesedlen, så rejser det også spørgsmålet om, hvorvidt man kan stole på resultatet?

Det har været debatteret, siden de elektroniske valgmaskiner blev indført efter problemerne med optælling af stemmesedler fra de gamle mekaniske valgmaskiner i Florida i 2000. Og nu dukker debatten op til overfladen igen forud for valget i 2016.

I mindst 10 delstater vil vælgerne i flere valgkredse nemlig stemme via elektroniske valgmaskiner, der ikke efterlader et papirspor. Det skriver amerikanske Computerworld.

De fleste elektroniske valgmaskiner laver en udskrift på papir, når vælgeren har stemt, så man kan verificere, at maskinen har registreret stemmerne korrekt. Optællingen af resultatet foregår elektronisk, men kan altså kontrolleres af de valgtilforordnede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der ikke sker en udskrift, så er det udelukkende i softwaren, at kvaliteten af resultatet ligger. Det vil i princippet være muligt at manipulere softwaren, så et tilstrækkeligt antal stemmer ændres til en anden kandidat, end hvad vælgeren har trykket på.

Årsagen til at bruge valgmaskiner frem for kryds på papir hænger sammen med, at vælgerne i USA ikke blot skal stemme til præsidentvalget 8. november. Der er også valg til en række lokale embedsposter, delstatsparlamentet samt lokale lovforslag.

Det er ikke usædvanligt, at man i princippet skal sætte mere end 40 krydser.

Den danske metode ville indebære 40 forskellige stemmesedler eller en kompliceret optælling. Amerikanerne har derfor længe brugt valgmaskiner, hvor vælgerne mekanisk har kunnet vælge eksempelvis at stemme efter parti eller individuelt på de enkelte poster på en enkelt stemmeseddel, der kan aflæses mekanisk eller optisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen ved valgmaskiner er, at det går hurtigere og giver færre ugyldige stemmer, lyder argumentet, men det skjuler altså også en vigtig del af processen, når det er software, der tæller stemmerne op.

Kritikken af de elektroniske valgmaskiner var så massiv, at flere valgkredse har valgt at gå tilbage til papirstemmer.

Der er nemlig to scenarier for manipulation med elektroniske valgmaskiner: Enten kan softwaren kompromitteres fra producentens side, eller også kan det ske ude i valgkredsene, hvor der er fysisk adgang til maskinerne.

Det er én af grundene til ønsket om et papirspor. Hvis man mistænker valgsvindel ved hacking af softwaren, vil det være muligt at sammenligne det elektroniske resultat med papirsporet.

Uden papirspor bliver det vanskeligt at påvise, hvorvidt softwaren har været intakt og fungeret efter hensigten, under valgprocessen.

Problemet bliver ikke mindre af, at mange af de elektroniske valgmaskiner er indkøbt mellem valget i 2000 og valget i 2004, og de bliver sjældent opdateret og kan altså være sårbare, skriver Techcrunch.

En af de delstater, der benytter valgmaskiner uden papirspor er også i spil som en svingstat, altså en stat der ligger på vippen og kan gå til begge kandidater.

Delstaten Pennsylvania bruger elektroniske valgmaskiner uden papir, og Donald Trump har allerede sået kimen til at sætte spørgsmålstegn ved resultatet i Pennsylvania:

»Den eneste måde, de kan slå det efter min mening - og det mener jeg 100 procent - er, hvis de i visse dele af staten snyder,« udtalte Donald Trump i august ifølge Pennlive.com.

Den bemærkning faldt ganske vist i forbindelse med mere traditionel valgsvindel, hvor de samme personer stemmer flere gange ved eksempelvis at udgive sig for at være andre registrerede vælgere, men det er nærliggende, at den tabende lejr vil kunne hævde, at resultatet kan være blevet manipuleret, skriver Pennlive.com.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. oktober 2016 kl. 08:44

Ideen er, at man ved mistanke om manipulation kan vende tilbage til papirseddlerne, som stemmeafgiveren har set passer med sin afgivne stemme.

7
10. oktober 2016 kl. 07:52

Og optællingen sker i Danmark helt gennemsigtigt i venligt samarbejde mellem de opstillede partier. Der hvor jeg stemmer altid i en hyggelig stemning - godt for demokratiet og den højt besungne "sammenhængskraft".

6
9. oktober 2016 kl. 22:01

fejler intet. Billigt, nemt og muligt at kontrollere.

5
9. oktober 2016 kl. 15:26

--- at papir-kvitteringen er sidste step i processen?

Sagt på en anden måde, hvad forhindrer at der bliver indskudt "hvis vote=KandidatB ændre vote til KandidatA" efter kvittering er skrevet ud.

Citat fra artikel: "De fleste elektroniske valgmaskiner laver en udskrift på papir, når vælgeren har stemt, så man kan verificere, at maskinen har registreret stemmerne korrekt."

4
9. oktober 2016 kl. 13:19

Kan forstå, med op til 40 forskellige stemmesedler, bare det at komme igennem dem alle, og håndtere dem i boksen., at det er meget at spare, med hensyn til tid, penge, optælling ved elektronisk valg. Man ville også kunne lægge mange flere ting ud til folkeafstemninger, hvem siger at vi skal stemme i en boks, det kunne gøres via nemid eller lignende hjemmefra. Det er så fordelen.

Ulempen, er mulighed for snyd, uden det på nogen måder kan opdages. Samt forståelsen og gennemskueligheden. Alle kan forstå at sedler i en boks skal tælles op. Men når man ser på SMS afstemning, i X Factor, vild med dans og lignende, med påstande om svindel eller påvirkning. Så er der mange ting der skal være i orden og på plads, før man skifter papir ud med b&b.

Her vil jeg mene at blockchain teknologi er på sit plads, man kan ved hjælp af den sikkert anonymitet, gennemskuelighed, mulighed for kontrol og man kan selv gå ind og se hvad man selv har stemt efterfølgende, og om ens stemme er talt korrekt med. Men matematikken kan mange nok ikke forstå. Men hvis experter, og de fleste af version2 bruger, kan sige godt for brug af et sådan system, så er vi kommet tættere på noget brugtbar elektronisk afstemning. I forhold til nu, hvor de fleste eksperter som ved noget om problemmer og kompleksitet i dette, ikke synes det er en god ide.

3
9. oktober 2016 kl. 10:30

VW-svindlen, og nu også TV, viser,mat software kan laves til at snyde ved at opdage omstændighederne. Således kunne en svindel-valgmaskine opretholde en konstant fordel for eet parti eller een kandidat: den som hjælpes får alle sine stemmer, og modstandernes stemmer kasseres i et bestemt forhold, e.g. 2:1.

Det kan næppe afsløres ved test.

Så kan koden inspiceres og certificeres. Men hvordan sikres at den rigtige, certificerede udgave, er installeret (overalt) på dagen ? Jeg tror ikke der findes tekniske muligheder til at sikre dette - altså at vælgeren i boksen i sekundet hvor han trykker på knappen benytter den certificerede udgave.

2
9. oktober 2016 kl. 10:23

Inden "man" falder om af forargelse og fordømmelse af elektroniske valgmaskiner, så skal man også gennemtænke svindelmulighederne ved stemmesedler. De kan jo blive væk, hele urner, eller der kan dumpes falske stemmesedler.

Udover tillid og kontrol, så er check og dobbelt-check, samt uafhængige tilforordnede, nødvendig. F.eks. Sker der i Danmark gentagne optællinger som skal stemme..... F.eks. Når stemmestedet har fået 10.000 stemmesedler, så skal det opgjorte antal udleveret (uafhængigt optalt) plus restbeholdningen = de 10.000. Tilsvarende med de optalte stemmer = udleverede. Hvis man tror på diversiteten i de tilforordnede, så er det et sikkert system.

At der så er lande, hvor alle de tilforordnede er købt og betalt er en anden sag.

Maskiner udelukker ikke, at stemmesedlens markering blev talt maskinelt eller blev udskrevet maskinelt. Maskinen kunne så sammentælle - det ville udelukke det evige-Københavnsproblem, hvor de altid er 1,5-2 timer forsinket (ringe organisation). Og papiret eftertælles til kontrol.