Hackersagen dag 11: Dommer underkender anklagers slideshow for tredje gang

30. september 2014 kl. 11:3611
For tredje gang i CSC-hackersagen har dommeren nægtet anklageren at vise slides til nævninge. De fremstiller ikke sagen objektivt, lød protesten fra forsvaret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tredje gang blev ikke lykkens gang for anklagemyndigheden i danmarkshistoriens største hackersag. Igen i dag forsøgte anklageren at få lov til at bruge et PowerPoint-show i forbindelse med en vidneafhøring. Igen blev anmodningen mødt med protest fra forsvaret for de to tiltalte - Gottfrid Svartholm Warg og JT.

I slideshowet har anklageren samlet forskellige bidder af materiale for at vise forskellige sammenhænge i for eksempel diverse chat-uddrag. Men sammenkædningen er ikke objektiv, lød det fra Wargs forsvarsadvokat Luise Høj.

»Det er en subjektiv sammensætning af informationer. I forhold til det hensyn, at anklager kan lette præsentationen af bevismaterialet, så kan det ikke vægtes højere end den objektive fremlæggelse af beviserne,« sagde hun.

Forsvarsadvokat for den dansk tiltalte JT, Michael Juul Eriksen, var enig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Problemet er, at det får et objektivt præg, når det kommer i forbindelse med en vidneafhøring. Det er et spørgsmål om, at man vil skabe et visuelt billede hos nævningene. Det er ikke fair over for forsvaret og de tiltalte, at man smider så mange oplysninger sammen fra mange forskellige bilag og rammer dem ind. Det er umuligt at kende sammenhængen for samtlige uddrag,« sagde han.

Dommer tysser på Warg

Anklagemyndigheden mente, at de problematiske slides udelukkende skulle bruges til at understøtte forståelsen af beviserne.

»Det er fuldstændigt objektivt. Oplysningerne er taget ud og rammet ind, men der er ingen subjektive kommentarer. Man kan se, at hver enkelt slide bygger på rent objektive oplysninger, som er taget fra sagens bilag,« forklarede den ene af sagens to anklagere, Maria Cingari.

De tre dommere i sagen gav dog forsvaret ret i sine protester mod slideshowet. Allerede på hackersagens første dag blev anklagerens ønske om at bruge 92 slides underkendt af dommeren. Og siden er også et slide med en tidslinje blevet droppet på dommer-trioens henstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luise Høj opponerede desuden mod en fremstilling af en sammenhæng mellem Warg og forskellige personer, der chatter i diverse samtaler, og fremhævede en fejlagtig påstand om domænet thelatticeteam.com.

I det anklageren fortalte, at Warg har registreret domænet thelatticeteam, greb Warg sin forsvarers mikrofon og forklarede, at det er hans virksomhed, men ikke ham selv, der har registreret det domæne. For anden gang i sagen bad dommer Kari Sørensen den svenske tiltalte om at tie stille og lade sin advokat føre ordet.

Både Warg og JT risikerer op til seks års fængsel, hvis de findes skyldige.

Version2 er til stede i retten.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
1. oktober 2014 kl. 09:56

Godt at sagen bliver dækket. Jeg forstår ikke helt, at de store medier ikke tænker lidt mere over det vi har hørt. En fremmed magt har uden videre kunnet skaffe rigtig mange af statens informationer via de afslørede huller. Og eftersom gentagen fejlagtig sign-on til en userid typisk medfører at pågældende userid spærres, indikerer informationerne at politiets adgang til deres systemer effektivt har kunnet blokeres med en lille robot, der foretager fejlagtig sign-on for samtlige brugere - og muligvis startende med de brugerid, der tilhører de sikkerhedsansvarlige, således at de ikke kan foretage reset af andre brugere og give dem nye passwords. Så jeg tror lidt på at nogen har fortalt de store medier at det er ok at beskæftige sig med de tiltalte personer, men statens sikkerhedsproblemer bør man ikke dyrke offentlig.

3
30. september 2014 kl. 15:30

Stor tak til Version2 redaktionen og Magnus Boye for deres gode og oplysende artikler. Ingen andre danske medier har været i nærheden af dækning, som Version2 har kunne levere. Mange tak for det!

4
30. september 2014 kl. 15:53

Stor tak til Version2 redaktionen og Magnus Boye for deres gode og oplysende artikler. Ingen andre danske medier har været i nærheden af dækning, som Version2 har kunne levere.

Det er temmeligt skræmmende så lidt andre medier interesserer sig for denne sag. Den er sindsygt vigtig i en dagligdag hvor internettets logiske verden er sammensmeltet med den verden vi lever og ånder i. Nørden vil sige at TCP/IP og IRL er fusioneret.

Den er vigtig, ikke så meget på grund af sagen selv, men på grund af den håndtering der er omkring sagen. Næste gang vi ser sådan en sag her vil det ikke være en hackersag, men en sag om omfattende økonomisk kriminalitet. Og det vil igen gøre sig gældende at sagens tekniske niveau ikke er til stede.

Vores retssystem fungerer kun hvis de sager her bliver hørt. Det er netop den gennemsigtighed der er vigtig for at vi kan forbedre den nuværende situation.

5
30. september 2014 kl. 17:51

Det er temmeligt skræmmende så lidt andre medier interesserer sig for denne sag. Den er sindsygt vigtig i en dagligdag hvor internettets logiske verden er sammensmeltet med den verden vi lever og ånder i.

Jeg finder sagen skræmmende fra to perspektiver.

Den ene er at jeg som aktivt praktiserende IT professionel behøver at have adfærd og ligge inde med utilities der af anklagemyndigheden anses for at være tegn på kriminelle forehavender. Jeg frygter en forvekslings tragedie, f.eks. hvis jeg ejer en windows maskine der er på Internet og bliver inficeret og brugt som led i IT kriminalitet.

Det andet er at skulle jeg selv, min virksomhed eller en af mine kunders virksomheder blive offer for IT kriminalitet, så er den hjælp jeg kan forvente at få fra politi og anklagemyndighed næppe af en højere kvalitet end det de har udøvet i nærværende store og højt profilerede sag.

At mainstream medierne ikke rigtigt finder sagen interessant, og slet ikke fra disse vinkler, er meget trist.

10
30. september 2014 kl. 23:57

DR fulgte faktisk med hele sidste uge inkl. fokus på politiets meget sene og uselvstændige efterforskning, og CSCs bortforklaringer om passwords der lå fremme på nettet.

Dagens historie om endnu en PowerPoint-debat er ikke rigtig en nyhed. Jeg synes det fair at de store medier kun skriver om sagen når der kommer noget nyt frem.

9
30. september 2014 kl. 20:34

At mainstream medierne ikke rigtigt finder sagen interessant, og slet ikke fra disse vinkler, er meget trist</p>
<p>Både DR og politiken havde livechat i starten af sagen, da de to sigtede blev udspurgt. Så snart det var ovre, så er der nærmest ikke mere fra den front :-(

Man kunne så også argumentere at Version2's publikum forstår hvad der bliver sagt, det gør andre mediers publikum ikke. Det er faktisk i særdeleshed svært at finde medier som går i dybden med tekniske detaljer, lige med undtagelse af sport.

8
30. september 2014 kl. 20:18

Ikke for at komme med konspirationsteorier, men når sådan nogle sager som disse dør ud, så kan jeg ikke lade være med at tænke at staten har "hintet" at de helst ønsker at de store medier skal holde deres kæft (hvis de evt. vil beholde rettighederne til fremtidige interviews eller hvem ved hvad pokker man kunne forestille sig af skjulte incitamenter), og så dør medie dækningen jo passende ud, fordi de lidt mindre medier ofte kopierer hinanden på kryds og tværs, og ofte hører om nyhederne fra de helt store.

Den mere realistiske vinkel er dog at danskerne er hamrende ligeglade, og medierne ved de vil være det, nøjagtig ligesom man ikke hører ufattelig meget til Edward Snowden eller Wikileaks i de almindelige nyheder, ud over "aktivist siger blah blah - Videre til sporten hvor landsholdstræneren ..... " Man skal passe på med udsagn som: "Folk er ignorante". Jeg tror nærmere at vi er i en situation hvor vi er afhængige af et generationsskifte til at få opmærksomheden igennem. Også gerne en større katastrofe hvor 10-20% af folks privatliv bliver FULDSTÆNDIG Smadret, og deres konti lænset osv. før vi virkelig begynder at kunne gennemtvinge oprigtigt langsigtet interesse hos den almindelige borger.

I det mindste har vi dækning fra Version2. Jeg bryder mig personligt ikke om kun at have mine nyheder fra én kilde, men jeg må jo stole på Jer gutter på redaktionen.

6
30. september 2014 kl. 19:27

At mainstream medierne ikke rigtigt finder sagen interessant, og slet ikke fra disse vinkler, er meget trist.

Enig, og specielt kunne de have belyst twitter-argumentet (at to personer kendte hinanden fordi den ene havde retweetet noget den anden havde skrevet) - alle journalister er fortrolige med twitter og kunne have lavet en fin historie på det tåbelige argument - men de valgte ikke at gøre det - bemærkelsesværdigt!

1
30. september 2014 kl. 12:29

Det er meget sødt, at I altid afslutter med de ord. Det minder lidt om en catchphrase fra en 80'er tv-serie. :-)

Så smid dog den sag ud af retslokalet ... selv om vi så må zappe efter en anden føljeton.

2
30. september 2014 kl. 13:20

Jeg har haft den samme tanke længe. Den er snart lige så brændt fast i min hjerne som: "Hvis du rejser på rejsekort, så husk at tjekke ind igen hvis du rejser videre. Husk først at tjekke ud når du slutter din rejse."

I al seriøsitet undrer det mig lidt at anklagerne stadig forsøger at få det slideshow igennem når det er underkendt for 3. gang. Og lige den lille del med at Warg greb sin advokats mikrofon: Er du et 12 årigt barn Warg? Jeg støtter Warg, og er på deres side i denne sag, men skal man vinde det her tåbelige spil, så skal man opføre sig som alle de andre tåber, og overbevise tilskuerne om at man er den her neutrale, objektive, uskyldige person, som slet ikke hører hjemme i en retssal, som en anklaget part. At gribe mikrofonen, og ikke lade advokaten fører ordet, er lidt dumt.

På den anden side kan jeg måske godt forstå hans desperation efter så lang tid i varetægtsfængsling, nu hvor sagen bare trækkes i langdrag af inkompetence...