Det er bøvlet at indtaste webadresser på en smartphone, så derfor har QR-koderne spredt sig hastigt i landskabet, især på reklameskilte og plakater.
Men de todimensionelle stregkoder kan føre dig i en helt forkert retning, hvis der er pillet ved dem. It-kriminelle er nemlig begyndt at kliste nye koder oven på de rigtige og kan på den måde få lokket folk til at besøge websider med farlig kode. Det skriver The Register.
Problemet er, at man ikke med det blotte øje kan se, hvad en QR-kode rummer af data, men ofte tror, at det må være ganske legitimt.
Version2 talte for nylig med Anders Nilsson, teknisk direktør hos antivirusfirmaet Eurosecure, og han nævnte også problemerne med de luskede QR-koder.
»Man ser ikke, hvor linket peger hen, når man scanner det, og så ved man ikke, hvad der sker. Et link udformet på en bestemt måde kan få en telefon til at begynde et factory reset,« forklarede han.
Ud over at tjekke for klistermærker hen over den oprindelige kode bør man derfor altid tjekke webadressen fra QR-koden, før man klikker sig videre. Er URL’en forkortet via en tjeneste som for eksempel bit.ly, kræver det dog også, at man får det forkortede link ’pakket ud’, før man kan være sikker på adressen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.