Hackere spredte falske nyheder om Nato på østeuropæiske nyhedssider

30. juli 2020 kl. 10:504
Hackere spredte falske nyheder om Nato på østeuropæiske nyhedssider
Illustration: davinci, BigStock.
Historier om NATO-soldater, der spredte coronavirus og andre falske nyheder blev pludselig postet på etablerede nyhedsmediers hjemmesider.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I Østeuropa har bagmændene bag prorussiske disinformationskampagner fundet et nyt middel til at sprede falske nyheder. Bagmændene hacker simpelthen content manageren på etablerede nyhedsmediers hjemmeside og poster de falske nyheder dér. De skriver sikkerhedsfirmaet FireEye, i en rapport om disinformation, ifølge Wired.

Hackerkampagnen, som FireEye har døbt Ghostwriter, har ramt medier i Polen og de baltiske lande. De falske historier forsøger at sætte NATO i et dårlig lys, og handler eksempelvis om NATO soldater, som spreder coronavirus eller en planlagt NATO invasion af Baltikum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan ikke konkret koble det til Rusland, men det er bestemt på linje med russiske interesser. Det ville ikke overraske mig, hvis beviserne leder os imod Rusland,« siger John Hultquist, director of intelligence hos FireEye til Wired.

FireEye ved endnu ikke, hvordan hackerne har fået adgang til nyhedssiderne.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. juli 2020 kl. 14:33

Påvirkningsagenterne bruger fx en side med det mistænkelige navn NATO.int, der ved flere lejligheder har spredt de nævnte historer om corona-inficerede NATO-soldater i Baltikum.

I andre dele af verden kan det bekymre, at fx Marines.mil også spreder sådanne historier om USA-baser med udbrud af coronavirus. Om der har været hackere igang er ukendt, men historierne er derfra spredt videre på russiskvenlige nyhedssites som New York Times og CNN.

Verden er et skræmmende sted, men forhåbentlig får vore dygtige myndigheder snart helt stoppet for denne så besværligt ufiltrerede nyhedsstrøm, for alt dårligt nyt er indlysende nok kun fra prorussiske disinformationskampagner.

3
31. juli 2020 kl. 10:51

Nu må vi se at få udskiftet det gamle skoleatlas;-)

2
31. juli 2020 kl. 10:12

ikke ødelægge skræmmende overskrift med fakta !

1
31. juli 2020 kl. 09:10

Det er godt over 30 år siden vi havde en politisk opdelingen af Europa i en øst og vest. Polen ligger i Centraleuropa.