Hackere spredte falske nyheder om Nato på østeuropæiske nyhedssider

Illustration: davinci, BigStock
Historier om NATO-soldater, der spredte coronavirus og andre falske nyheder blev pludselig postet på etablerede nyhedsmediers hjemmesider.

I Østeuropa har bagmændene bag prorussiske disinformationskampagner fundet et nyt middel til at sprede falske nyheder. Bagmændene hacker simpelthen content manageren på etablerede nyhedsmediers hjemmeside og poster de falske nyheder dér. De skriver sikkerhedsfirmaet FireEye, i en rapport om disinformation, ifølge Wired.

Hackerkampagnen, som FireEye har døbt Ghostwriter, har ramt medier i Polen og de baltiske lande. De falske historier forsøger at sætte NATO i et dårlig lys, og handler eksempelvis om NATO soldater, som spreder coronavirus eller en planlagt NATO invasion af Baltikum.

»Vi kan ikke konkret koble det til Rusland, men det er bestemt på linje med russiske interesser. Det ville ikke overraske mig, hvis beviserne leder os imod Rusland,« siger John Hultquist, director of intelligence hos FireEye til Wired.

FireEye ved endnu ikke, hvordan hackerne har fået adgang til nyhedssiderne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Tom Paamand

Påvirkningsagenterne bruger fx en side med det mistænkelige navn NATO.int, der ved flere lejligheder har spredt de nævnte historer om corona-inficerede NATO-soldater i Baltikum.

I andre dele af verden kan det bekymre, at fx Marines.mil også spreder sådanne historier om USA-baser med udbrud af coronavirus. Om der har været hackere igang er ukendt, men historierne er derfra spredt videre på russiskvenlige nyhedssites som New York Times og CNN.

Verden er et skræmmende sted, men forhåbentlig får vore dygtige myndigheder snart helt stoppet for denne så besværligt ufiltrerede nyhedsstrøm, for alt dårligt nyt er indlysende nok kun fra prorussiske disinformationskampagner.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere