Hackere offentliggører Accentures filer om 22 timer - eller også er det bluff

12. august 2021 kl. 00:154
Hackere offentliggører Accentures filer om 22 timer - eller også er det bluff
Illustration: Mads Lorenzen | Screenshot.
Rådgivergiganten Accenture er ramt af et ransomwareangreb. Et efterhånden velkendt fænomen, som Accenture selv rådgiver kunder til at undgå og overleve. Det er dog ikke klart om hackerne er i besiddelse af firmaets data eller bluffer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Accenture rådgiver danske og udenlandske virksomheder til at overleve den situation, de selv befinder sig i nu

En ukendt del af den internationale rådgivningsgigant Accentures infrastruktur er blevet ramt af ransomwaren Lockbit.

Alt tyder imidlertid på at Accenture, der også beskæftiger 800 i Danmark, ikke har betalt de kriminelle, for hackergruppen har startet en faretruende countdown på forskellige dark web-sider, der markerer, hvornår gruppen vil offentliggøre selskabets data.

Et af de mange områder, Accenture rådgiver inden for er netop, hvordan man styrker sin it-sikkerhed og undgår ting som ransomware - samt hvad man bør gøre, hvis uheldet kulle være ude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lockbit (ABCD)

Lockbit, oprindeligt kendt som ABCD, er en ransomware der blev opdaget første gang i 2019.

Det særlige ved Lockbit er, at malwaren kan sprede sig selv, hvor de fleste andre ransomware-programmer kræver konstant, manuelt arbejde.

Efter at have inficeret en enkelt værts-enhed finder malwaren automatisk andre, forbundne mål og inficerer dem med et script.

Folkene bag de forskellige Lockbit-versioner er kendt for at udleje sin software til andre kriminelle.

Kilde: Kaspersky

I skrivende stund står tælleren på 22 timer og 34 minutter. Det betyder, at de krypterede og stjålne data vil blive publiceret klokken 22:45 torsdag aften dansk tid.

Det lader imidlertid til, at en anden tæller udløb onsdag klokken 17:30 centraleuropæisk tid - og at Lockbit derfor allerede er blevet taget i et bluff.

»These people (Accenture, red.) are beyond privacy and security. I really hope that their services are better than what I saw as an insider. If you're interested in buying some databases, reach us,« lyder det kontant fra hackerne bag angrebet, der altså tilbyder at sælge ud af data, inden de - måske - offentliggøres i morgen.

Uvist hvad lækket indeholder

Præcis hvad hackerne har fået adgang til, vides ikke. Men ifølge hackerne selv er der tale om yderst hemmelige data.

Vi har imidlertid endnu ikke set så meget som en byte fra angriberne, så der kan som sagt fortsat være tale om et bluff, men Accenture bekræfter dog selve angrebet:

»Through our security controls and protocols, we identified irregular activity in one of our environments. We immediately contained the matter and isolated the affected servers,« skriver Accenture til Reuters onsdag aften.

Derudover fortæller Accenture, at firmaet kom hurtigt tilbage fra angrebet ved at genskabe de ramte systemer fra en backup.

»There was no impact on Accenture's operations, or on our clients' systems,« lød det endeligt.

Ifølge det franske medie Le Parisien ligger angriberne inde med seks terabyte data og har krævet op mod 50 millioner dollars i løsesum. Disse oplysninger understøttes dog ikke af Version2s indsamlede informationer på dark web.

Lockbits praler med krypteringshastigheder, der er langt hurtigere end berygtede konkurrenters.

Lockbit: »Vi samarbejder kun med professionelle«

Ifølge Lockbit selv er hackerne kræsne med, hvem de samarbejder med. Version2 har kigget nærmere på, hvad det kræver at få lov at købe softwaren på selskabets hjemmeside.

»We cooperate only with experienced pentesters who are real professionals in such tools as Metasploit Framework and Cobalt Strike,« skriver hackerne på dark web og fortsætter:

»Cooperation terms and conditions are determined for each Customer individually,« skriver Lockbit, der i øvrigt proklamerer, at deres software er det bedste, der findes derude.

»With our help you can easily get more targets over the weekend than with any other affiliate program over the week.«

Det er imidlertid ikke unormalt, at de kriminelle - ikke så overraskende - snyder de kriminelle og hacker hinanden indbyrdes, fortæller Keld Norman, der som konsulent hos Dubex løbende holder øje med de kriminelle på dark web.

Er Accentures kæmpekunder også berørt?

Det store spørgsmål er nu, om Accentures kæmpekunder også har data, der om 22 timer bliver lagt frem til frit skue. Accenture har leveret rådgivning til ingen mindre end Google, Alibaba og Cisco, der alle er kæmpe aktører på de digitale markeder.

Som sædvanligt er det svært at vurdere, hvor angriberne befinder sig. Ved første øjekast lod det til, at Lockbits dark web-side hostes på en kinesisk IP. Men det kan forfalskes og maskeres på så mange måder, at det næppe er til at stole på, vurderer Keld Norman, der mener der nærmere er tale om vildledning.

Version2 har kontaktet Accenture og vi følger op, så snart der er nyt fra rådgivningsgiganten.

Opdateret screenshot, 13.08.21 11:00

Artiklen er opdateret 13.08.21 kl. 10:59. Hackerne har endnu ikke offentliggjort data. I stedet har de forlænget fristen til betaling med et døgn. Se billedet til højre, taget kl 11 dansk tid.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
Journalist -
13. august 2021 kl. 13:18
Journalist

Opdatering: Serveren er bare overbelastet. Vi har nogle filer, jeg skriver en opfølger, der udkommer i eftermiddag.

3
13. august 2021 kl. 11:35

Artiklen er netop blevet opdateret. Det ligner altså mere og mere bluff, men vi følger fortsat sagen.

Hej Mads, tak for updaten. Tak i lige måde ;-)

Det er som et kanonslag, der (som brekendt) kun kan afskydes én gang! I givet fald vil det nok, som du antyder være en lidt pinlig fuser.

2
Journalist -
13. august 2021 kl. 11:04
Journalist

Hej Nis. Artiklen er netop blevet opdateret. Det ligner altså mere og mere bluff, men vi følger fortsat sagen.

God dag :)

1
13. august 2021 kl. 08:42

Hvad men en opdatering af artiklen?