Hackere har fået adgang til 5.547 profiler af danske børn via legetøjsgigant

2. december 2015 kl. 16:564
Samtaler og personlige oplysninger fra tusindvis af danske børn og forældre er blevet kompromitteret i et hackerangreb mod legetøjsproducenten Vtech.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Brugerprofiler på 4.504 danske forældre og 5,547 danske børn er blevet kompromitteret i et hackerangreb mod legetøjsproducenten Vtech den 14. november. På verdensplan er over 10 millioner brugerprofiler ramte af hackerangrebet.

Hackerangrebet blev opdaget den 24. november, og først nu er det offentliggjort i hvilke lande, brugerne er ramte, hvoraf Danmark er et af dem.

Vtech laver elektronisk legetøj til mindre børn, blandt andet tablets, hvor børnene kan kommunikere med deres forældre.

Det er virksomhedens kundedatabase i app-butikken Learning Lodge, der er blevet hacket sammen med systemet Kid Connect, der står for at håndtere beskederne mellem forældre og børn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De kompromitterede oplysninger er derfor blandt andet beskederne mellem børnene og forældrene, og som ifølge Vtech er opbevaret ukrypteret på selskabets servere i mindst 30 dage.

Samtidig er også navne, fødselsdage og køn på børnene kompromitteret sammen med informationer om forældrenes navne, email-adresse, hemmeligt spørgsmål og svar for at nulstille kodeord, ip-adresse, postadresse, download-historik samt krypteret kodeord.

Profilbilleder og lydoptagelser er også kompromitterede, men da de er krypterede, er det ikke sandsynligt, at hackerne kan bruge dem til noget. De blev krypteret efter standarden AES128.

Hackerne har ifølge Vtech ikke fået adgang til kreditkortoplysninger.

»Desværre var vores Learning Lodge, Kid Connect og PlanetVtech databaser ikke så sikre, som de skulle have været,« oplyser selskabet, der indtil videre har suspenderet Kid Connect samt Learning Lodge-tjenesterne sammen med en række websites.

Indtil videre tyder det på, at hackerangrebet kun har ramt legetøjsfirmaets servere. Derfor burde hackerne ikke kunne få direkte adgang til børnenes enheder, oplyser Vtech.

»Der er ikke noget bevis, der tyder på, at legetøjet er usikkert på nuværende tidspunkt. Vi vil fortsætte undersøgelsen og dele yderligere oplysninger, når de kommer.«

Sikkerhedseksperten Alan Woodward har tidligere udtalt til BBC, at angrebet sandsynligvis er begået med noget så simpelt som SQL-injection

»Hvis det er tilfældet, så er det virkelig utilgiveligt - det er så gammelt et angreb, at enhver standardsikkerhedstest burde se efter det,« sagde han.

Vtech oplyser, at selskabet kontaktede kunderne den 27. november - 3 dage efter, det opdagede hacket.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. december 2015 kl. 18:06

Samtidig er også navne, fødselsdage og køn på børnene kompromitteret sammen med informationer om forældrenes navne, email-adresse, hemmeligt spørgsmål og svar for at nulstille kodeord, ip-adresse, postadresse, download-historik samt krypteret kodeord.

Klasse eksempel på at hackerne får adgang til >for mange< data. Data der nemt kan bruges til stor skade for både børn og forældre. Mange informationer til brug for f.eks. identitetstyveri...

3
3. december 2015 kl. 16:36

Börn og deres foräldre skal läre digitalt selvforsvar, herunder altid at lyve på nettet når man f.eks. skaber en login eller registrerer et produkt.

Fordelene er mange: For det förste så läkker man ikke helt så megen personhenförbar information, for det andet så fylder man marketing-spassernes databaser med junk så deres sidegeschäft bliver endnu mere värdilös end den allerede er.

2
2. december 2015 kl. 23:44

Jeps, man skal absolut læse den artikel, af manden som analyserede de lækkede data. Det er artig læsning. Ang. "krypterede passwords" - MD5 hash uden salt. Det er så slemt som det kan være uden bare at være klartekst. Det er sådan set lige meget, for alle de passwords kan trivielt knækkes på ingen tid. Koblet med de groteske informationer de har lokket ud af folk, har vi her at gøre med et firma der skal dunkes så hårdt i hovedet som det kan lade sig gøre. Totalt uansvarlige.