Hackere fik adgang til personfølsomme oplysninger om PET-ansatte og politikere

1. november 2016 kl. 08:451
Hackere fik adgang til personfølsomme oplysninger om PET-ansatte og politikere
Illustration: Bigstock.
To mænd fra Fyn og Midtjylland er tiltalt i en større hackersag, hvor 91 folketingsmedlemmers CPR-numre er blevet lækket, og både politiske partier samt PET er hacket. Anklagemyndigheden mener hackerne har forbindelse til Anonymous.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret med rettelse om hacking af folketingsmedlemmer.
Hackere, som går under navnene "an honest moose" og "Anon.dk", står angiveligt bag et hack, der har skaffet adgang til PET-ansattes og politikeres CPR-numre.

Det viser en chat-korrespondance fra et hemmeligt internetforum, som blev læst op mandag i Københavns Byret, skriver Nyhedsbureauet Ritzau. Hackerne har desuden offentligtgjort 91 folketingspolitikeres CPR-numre.

I chatsamtalen, som en journalist havde fået adgang til, lød det blandt andet at:

»Vi sidder med Radikale Venstres mailserver.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligesom samtalen afslørede, at hackerne ikke kun gik efter politikere:

»Vi har også hentet cpr-numre på PET-ansatte.«

Nægter sig skyldige

To mænd fra Fyn og Midtjylland er tiltalt for at stå bag hacket, men begge nægter sig skyldige og vil desuden ikke kommentere på sagen.

Udover at hacke sig ind på hjemmesider for folketingsmedlemmer fra SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Venstre, er Rigsrevisionen, Digitaliseringsstyrelsen, Kommunernes Landsforening ifølge anklageren også ramt. Anklagemyndigheden mener at kunne tilføje hack af Frimurerlogen tilbage i 2012 til den liste. Her blev flere af logens medlemmers identitet lækket.

Politisk hævnaktion

Anklageren mener, at hackerne har forbindelse til hackergruppen Anonymous, der er kendt for at hacke med et politiske motiv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det går godt i tråd med at sagen om de 91 politikeres lækkede CPR-numre, i byretten blev beskrevet som en politisk hævnaktion. Politikerne, der fik deres CPR-numre lækket, var de selv samme, der fik en lov om Center for Cyberkriminalitet igennem.

»De krænker borgerne med et overvågningssystem. Vi giver politikerne igen af samme medicin,« lyder det i chatsamtalen fra det hemmelige internetforum.

Endnu er der ikke tegn på, at PET-ansattes CPR-numre skulle være lækket.

Der ventes dom i sagen 24. november.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. november 2016 kl. 00:59

Deres data skal vel være lige så tilgængelig som os "normale menneskers" er. IT sikkerhed i Danmark er til grin, så at det går ud over dem der kunne have gjort noget ved det og dem der misbruger det til at overvåge, det er sgu god karma.