Hackere banker italiensk vaccinesite i bund med ransomware

4. august 2021 kl. 10:379
Hackere banker italiensk vaccinesite i bund med ransomware
Illustration: REDPIXEL.PL, BigStock.
Hacking og ransomware kan koste liv både på den korte og lange bane.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det italienske sundhedsvæsen kæmper i skrivende stund med det værste ransomwareangreb nogensinde, skriver CNN.

Konkret er der tale om den folkerige Lazio-regions vaccinekoordinerings-program, der er låst ned bag ransomware. Det betyder, at indbyggere i regionen, der blandt andet omfatter Rom, ikke kan booke og holde styr på vaccinetider i en kritisk fase i coronaepidemien.

»The technicians are working to safely reactivate the new bookings and no data has been stolen," lyder det fra Alessio D'Amato, der leder den regionale sundhedsmyndighed. På en pressekonference beskriver han angrebet som 'the most serious cyber-attack ever carried out on an Italian public administration'.

Efterforskningen er stadig i gang, mens regionen kæmper for at de 500.000 italienere i området, der allerede har booket en vaccinetid, fortsat kan få deres stik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver stadig mere almindeligt at ransomwareaktører går efter sundheds-sektorer. For godt et halvt år siden kostede det en tysk patient livet.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
6. august 2021 kl. 15:09

Eller også er det bare på tide at droppe det og benytte de mere dækkende betegnelser man har, såsom etisk hacker eller pentester.

Det er vist for længst en lost cause at få ordet "cracker" blandt den bredere befolkning til at dække andet end den specialicerede type der cracker computer-software for at omgå kopibeskyttelse.

8
6. august 2021 kl. 11:18

Efter 25 år er det vel også snart på tide at undervise den brede befolkning i at der er forskel på IT konsulenter/udviklere (Hackere) og kriminelle (crackere) ?

Eller er man per definition kriminel hvis man arbejder med IT ?

7
6. august 2021 kl. 09:47

Ang. Hacvker/cracker, så har denne diskusion kørt minimum de sidste 25 år herhjemme, men ifølge den danske ordbog, er hacker det rigtige ord for en der bryder ind.

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=hacker

6
5. august 2021 kl. 13:12

Jvf. definition på en hacker, er det en der finder og retter en fejl eller probelmstilling. Det der er tale om i denne sammenhæng er crackere, og cracking, hvilket omhandler denhadnling at knække ind i andres data eller systemer og tilegne sig disse data eller systemer.

Tænker at et medie der omhandler IT burde være istand til at forstå forskellen mellem disse to enheder?

5
5. august 2021 kl. 09:09

Hacking der skader offentlig infrastruktur, offentlig forsyning, sygehusvæsen eller andre kritiske ting burde man indføre dødsstraf for og man burde gøre det verdensomspændende.

Prøv nu lige at være lidt realistisk - der er tale om der slippes en ransomware løs, som får lov til at brede sig som en steppebrand, fordi der ikke er udvist rettidig omhu, primært pga. en fuldstændig ukritisk brug at kriminelt dårlig monokultur.

Selvfølglig skal "hackerne" ikke have lov til at gøre som de gør, men det burde så sandelig også være ansvarpådragende at inficere verden med så ringe software at "hackerne" kan operere på den måde de gør.

4
5. august 2021 kl. 08:56

Vi må have John wick typer på banen som kan spore disse typer og så må de "gå planken ud" som i gamle dage.

Hacking der skader offentlig infrastruktur, offentlig forsyning, sygehusvæsen eller andre kritiske ting burde man indføre dødsstraf for og man burde gøre det verdensomspændende.

De lande der ikke vil være med må man så kappe af internettet.

3
4. august 2021 kl. 14:18

Vi ved desværre ikke hvem der står bag cyberkriminalitet, men hvis det er samme typer som skibs-pirater, så er det mennesker der lider og har svært ved at overleve.

Det kan også sagtens være professionelle kriminelle, på linje med narkogangstere, som vist ikke har problemer med (selv) at overleve.

Men hvad med nu om man i stedet vågnede op, og undlod den ukritiske tilbedelse af en notorisk usikker monokultur, så ville man gøre livet en hel del mere besværligt for de kriminelle kriminelle.

2
4. august 2021 kl. 11:42

Vi ved desværre ikke hvem der står bag cyberkriminalitet, men hvis det er samme typer som skibs-pirater, så er det mennesker der lider og har svært ved at overleve.

Hvis jeg har ret, mener de cyberkriminelle sikkert at det er os, de rige, der er skyld i deres situation og vi er selvforskyldte.

Der er selvfølgelige statsstøttede cyberkriminelle, som primært forsøger at stjæle viden som kan bruges i deres eget land, de lider sikkert ikke nød.

1
4. august 2021 kl. 11:27

psykopater der skulle smittes med delta +++