Hackerangreb på Grønlands selvstyre var cyberspionage

11. april 2022 kl. 09:15
Hackerangreb på Grønlands selvstyre var cyberspionage
Illustration: Bigstock / Mathias_Berlin.
Borgere kunne ikke bruge NemID eller få udbetalt overførselsindkomster som følge af cyberspionage mod det grønlandske selvstyre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det grønlandske selvstyre var i forrige uge udsat for cyberspionage, hvilket resulterede i, at man så sig nødsaget til at blokere al kommunikation ind og ud af Grønland fra centraladministrations servere.

Det betød blandt andet, at borgerne ikke kunne bruge NemID og MitID, ligesom de ikke kunne få udbetalt overførselsindkomster, og det grønlandske parlament måtte udsætte sit arbejde i en uge.

Det skriver Berlingske.

Læs også: Google-rapport: Nato udsat for russisk phising-kampagne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvstyret vil ikke oplyse, hvad der er blevet spioneret imod, eller hvem der forventes at stå bag, men det drejer sig hverken om et destruktivt cyberangreb eller et ransomware-angreb. Grønland har ifølge efterretningsrapporter længet været mål for udenlandsk spionage.

Konstitueret chef for Center for Cybersikkerhed, Mark Fiedel, vil heller ikke kommentere den konkrete cyberspionage mod Grønland, men sætter et par ord på, hvad der generelt er formålet med cyberspionage.

»Det kan være viden om, hvad en given regerings linje og overvejelser er, viden om kritisk infrastrukturs opbygning og generelle efterretningsbehov. Al den viden, man som stat kan bruge til at understøtte sine beslutningstagere og styrke forhandlingspositioner,« siger han til Berlingske.

Læs også: Skarp kritik af it-sikkerheden i EU: »Niveauet står ikke mål med truslerne«

Det grønlandske selvstyre vil nu styrke sin it-sikkerhed.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger