Hack af digitale låse er forsikringsmareridt for beboere: »Der vil ikke være dækning«

Plus12. december 2022 kl. 06:0047
Rejsekort
To af beboerne i de sårbare boliger, Version2 besøgte med rejsekortet. Deres umiddelbare reaktion var, at det er 'fucked up', at ingen har fortalt dem om deres sårbare lås. Illustration: Jakob Carlsen.
Version2’s undersøgelse af digitale låse fra selskabet Scantron rejser ifølge forsikringsselskaber en række svære spørgsmål i forhold til, om forsikringen dækker ved digitalt faciliterede indbrud eller ej. 
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis der sker et indbrud i en privat lejlighed, og man gerne vil have forsikringen til at dække, er det beboeren, der skal bevise, at døren har været låst, og at låsen har virket. Ellers dækker forsikringen ikke. 

Læs også: Tusinder af danske boliger står pivåbne for hackere

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
47 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
12. december 2022 kl. 18:11

Man vælger altså ikke selv hvilken lås man vil have på døren, hvis man bor til leje.

Det er ejeren af ejendommen, der bestemmer låsesystem - ikke lejeren.

46
16. december 2022 kl. 10:27

Læs Lejelovens §20.

§ 20. Lejeren skal i lejeperioden foretage vedligeholdelse og fornøden fornyelse af låse og nøgler.

35
13. december 2022 kl. 07:10

Så længe det er alm. lås så kan cylinderen skiftes, mål er standartiserede.

21
12. december 2022 kl. 13:19

Tegn på indbrud. Tænker der i logs må kunne ses at der er sket noget? Ligesom låse nogle gange skal sendes til undersøgelse for at se de er lirket op så må man ty til de digitale aftryk der er efterladt.

36
13. december 2022 kl. 07:11

Næ, det er jo en kopi af nøglen. De kan se hvornår den er blevet åbnet. Hvis der er overvågning kan de se personen som låste sig ind.

37
13. december 2022 kl. 07:16

Hvis der er overvågning kan de se personen som låste sig ind.

Det kan man jo også med en analog nøgle - hvis man kan lide tanken om dørkamera..

38
13. december 2022 kl. 08:11

Hvad skulle det hjælpe at man kan se personen? Det vil jo være efter et indbrud? Måske øger det sandsynligheden for en opklaring men det forudsætter at du kan genkende personen OG at politiet har tid/ressourcer til at efterforske sagen...

40
13. december 2022 kl. 09:33

Hvis du låser dig ind med en kopi af en digital nøgle kan overvågning afsløre om det er dig eller en anden som låser sig ind - og dermed kan man afsløre at det var et indbrud selv om der ikke er spor efter indbrud. Hvorvidt forsikringsselskaberne og Politiet vil godtage det er en anden sag.

Det er kun relevant for digitale nøgler og kun ved overvågning af arealet foran hoveddøren i en opgang - fordi det er der der kan være et timestamp for åbning af døren.

Du som beboer kan jo altid fifle med din egen overvågning og din egen elektroniske lås - ligesom boligselskabet kan fifle med log og optagelser for deres overvågning... hvis vi nu skal hive paranoiaen frem.

Alm. døre kan udstyres med ekstra lås hvis man ikke stoler på indbygget lås - i værste fald kommer man til at erstatte hoveddøren ved fraflytning.

Jeg mener ikke der er lovhjemmel til at forbyde skift af cylinder eller montering af ekstra lås i en privatbolig (selv om det er en lejebolig).

47
16. december 2022 kl. 10:33

Du har ret i det sidste; Lejelovens §20, kan dog være i tvivl om montering af ekstra lås da selve døren og karmen hører under udlejers ansvar (typisk).

39
13. december 2022 kl. 08:14

Ja, det er da fuldstændigt rigtigt. Men det gælder jo også for den digitale nøgle.

42
13. december 2022 kl. 13:07

Det startede jo med "at man kan se i logs at døren er blevet åbnet" men det i sig selv er jo ikke tegn på indbrud - der skal være fysisk tegn på indbrud og loggen afslører kun at en nøgle er brugt til at åbne døren - derfor kamera så kan vi dokumentere at det er en fremmed som har åbnet døren med en nøgle.

Ved analog nøgle og kopi af den er der anden problem for der er ingen log.

17
12. december 2022 kl. 12:51

Et forslag Lad forsikringsselskaberne lovmæssigt være ansvarlige for, at der er fuld dækning ved anvendelse af en af dem godkendt låsemetode. Så er opmærksomheden sikret.

20
12. december 2022 kl. 13:18

Det er jo ikke kun et forsikringsaspekt, selv om det er slemt nok. Der er jo også et tryghedsaspekt: Kan nogen låse sig ind, f. eks. mens man ligger og sover?

11
12. december 2022 kl. 10:30

Digitale låse er mere sårbare over for kopiering og derfor skal digitale låse også have et element af "noget de ved".

Hvordan er de mere sårbare end analoge låse, med fysiske nøgler? Nøgler, som kan kopieres for 2 Vejgaard-dollars hos den lokale nøglesmed, som ikke stiller nogle spørgsmål.

13
12. december 2022 kl. 11:19

Hvordan er de mere sårbare end analoge låse, med fysiske nøgler? Nøgler, som kan kopieres for 2 Vejgaard-dollars hos den lokale nøglesmed, som ikke stiller nogle spørgsmål.

Nøgler til bedre slåse (f.eks. Ruko Garant, KABA etc.) må typisk ikke kopieres uden videre - kopiering kræver at du har et kort med en kode.

Du vælger selv hvilken cylinder du vil have i døren og alle cylindre passer i alle låse nu om dage - har du dårlig lås er det din egen fejl.

12
12. december 2022 kl. 11:16

Det kræver du får fysisk adgang til nøglen (og ikke bare til låsen er tilfældet med digital indbrud) - og de nøgler med flere stifter (nyere låse) vil låsesmeden IKKE bare kopiere - for det må han ikke - det kræver du har "den grønne nøgle" der fulgte med købet af låsen svjv. ? (og du skal stadig fysisk have nøglen først)

30
12. december 2022 kl. 17:08

Det er sådan det burde være i teorien. I praksis kan man altid finde en låsesmed der gerne kopiere en hvilken som helst nøgle. Det er ikke svært.

Derudover er det også flere gange eftervist at det er muligt at skære en virksom nøgle udelukkende udfra et billede af en nøgle.

Jeg ved godt forsikringsselskaber gerne så det ikke var sådan, men det er nu engang virkeligheden.

41
13. december 2022 kl. 09:36

...og en RFID kan også kopieres på afstand, deraf RFID punge og tasker.

43
14. december 2022 kl. 08:11

...og en RFID kan også kopieres på afstand, deraf RFID punge og tasker.

Det er rigtigt for de billige RFID løsninger.

Men der findes RFID der opererer efter challenge-response princippet hvor du ikke kan få lov til at læse hvad der er indeni. Det er den eneste sikre måde at lave sådan et system på. Det er meget mere sikkert end en fysisk nøgle.

Det er dog stadigvæk mulighed for at lave relay attacks ligesom med bilnøgler. Med mindre løsningen også beskytter sig mod den slags.

45
15. december 2022 kl. 10:02

Challenge-Response gør hele løsningen væsentligt dyrere.

En vigtig årsag til elektroniske låse er prisen i forhold til en std. systemlås løsning og det går nok ikke op hvis den elektroniske løsning koster det samme eller mere end en systemlås løsning.

Det er sjældent kunden som løber med gevinsten - det er som oftest leverandøren - så de er absolut ikke interresserede i at elektronisk system som koster det samme eller mere end en nøgleløsning.

Hvorvidt sikkerheden er bedre er i øvrigt ret ligegyldigt, de færreste normale døre står imod en brute-force angreb, hele issuet er at der skal støjes mere og der skal være spor efter angreb på døren.

6
12. december 2022 kl. 09:16

Ja, jeg har benyttet det adskillige gange ifm. Airbnb-ophold. Det er bestemt ikke ualmindeligt eller upraktisk med tidsbegrænsede nølger til private boliger.

7
12. december 2022 kl. 09:25

Men kan det opveje de risici og problemer, som følger med?

Hvordan klarer andre Airbnb-udlejning?

8
12. december 2022 kl. 09:48

Well, nu skal det jo ikke ud af den tangent, men grundlæggende ansvarsfraskvriver de sig det meste. Personligt har jeg heldigvis stadig en dårlig oplevelse tilgode. Airbnb overlader det til udlejer og lejer at arrangere nøgle-/låse-udveksling, det skal de ikke have fingrene ned i. I et tilfælde afhentede jeg nøglen i en boks hos en lokal cafe, andre gange har jeg modtaget en kode på mail, "it depends"... Og jeg har også fået en nøgle forlænget efter et opkald til udlejer, ganske praktisk.

5
12. december 2022 kl. 08:41

Måske man simpelthen skulle ligge forsikringsbyrden over på låsefabrikanten for elektroniske låse 1 måned efter et hack er blevet beskrevet for dem? Tænker det ville være befordrende for deres vilje til at løse problemet

14
12. december 2022 kl. 11:20

God plan - bortset fra at det er IT så de har deres standard ansvarsfraskrivelses klausul hvor der står at de er uskyldige uanset hvad og kan ikke drages til ansvar for noget - du kan lade være med at bruge deres produkt hvis du ikke er enig.

1
12. december 2022 kl. 07:01

Endnu et hjørne af det digitale helvede. Hvem har bildt beboerne ind, at en digital nøgle er meget smartere end en ganske almindelig, stort set altid driftssikker, og i hvert fald overvågningssikret, nøgle?

15
12. december 2022 kl. 12:02

Hvem har bildt beboerne ind

Hvad får dig til at tro beboerne er blevet taget med på råd? Jeg kan ikke se nogen steder i de relevante artikler at de er blevet spurgt.

22
12. december 2022 kl. 13:37

Sætternissen er løs..."Så meget desto værre"...

2
12. december 2022 kl. 07:54

Nu er maskinstormerpladen vist gået i hak. Det er muligt, der er tale om en umoden leverandør - men elektroniske låse bruges overalt i erhvervslivet, da de har en lang række fordele.

Fx kan man lave tidsbegrænsede nøgler, unikke nøgler til hver bruger, remote oplåsning og meget mere. Og man kan se, hvem der har været i ens hjem, og hvornår.

Det, vi nu er vidne til, er markedskræfterne, der agerer: Inden længe vil leverandøren af det defekte låsesystem enten være gået konkurs eller have fundet en løsning på problemet. Ingen leverandør af låsesystemer kan i længden holde til at være på forsikringsselskabernes sorte liste.

16
12. december 2022 kl. 12:14

Nu er maskinstormerpladen vist gået i hak. Det er muligt, der er tale om en umoden leverandør - men elektroniske låse bruges overalt i erhvervslivet, da de har en lang række fordele.

Fx kan man lave tidsbegrænsede nøgler, unikke nøgler til hver bruger, remote oplåsning og meget mere. Og man kan se, hvem der har været i ens hjem, og hvornår.

Du blander tingene sammen, Yoel. I første afsnit taler du om erhvervslivet og i andet om et "hjem". Hvad erhvervslivet vælger at gøre må de frit vælge og jeg kender ikke de betingelser de er forsikret under. Med en digital nøgle kan man privatforbrugere ikke se hvem der har været i deres hjem - i hvert fald er det kke noget jeg har set beskrevet nogen steder.
Som privatforbruger har man hele bevisbyrden ved indbrud og med en ditigal nøgle den byrde umulig at løfte som tingene ser ud nu.

Det, vi nu er vidne til, er markedskræfterne, der agerer: Inden længe vil leverandøren af det defekte låsesystem enten være gået konkurs eller have fundet en løsning på problemet. Ingen leverandør af låsesystemer kan i længden holde til at være på forsikringsselskabernes sorte liste.

Nej det kan ingen holde til, men i mellemtiden er det så de indbrudsramte private der må bære udgifterne til manglende forsikringsdækning. Det er ikke rimeligt. Selv hvis en nøgleleverandør bliver kendt skyldig vil private formodentlig ikke komme til at se nogle penge.

Det er et område hvor forbrugerene bør beskyttes mod grådige og inkompetente leverandører.

Ganske radikalt, vil jeg forslå at det bliver forbudt at sælge digitale låse til montage i privatbeboelse. Det får ikke gang på jord, ved jeg, så jeg håber på en anden slags forbrugerbeskyttelse. Men beskyttelse bør der til, mener jeg.

23
12. december 2022 kl. 14:04

Som privatforbruger har man hele bevisbyrden ved indbrud og med en ditigal nøgle den byrde umulig at løfte som tingene ser ud nu.

I praksis er alle fysiske nøgler nemme at slippe udenom. Uden at der er tegn på det i låsen. Hvis man følger med på Lock Picking Lawyer på YouTube kan man se rigtigt mange elendige låse som menigmand kan dirke og nogle få som kun få kan dirke. I de fleste tilfælde uden nogen spor. Det er ikke svært at lære det simple.

Det eneste punkt hvor den elektroniske lås er værre er ved at det går hurtigere at komme ind når det først er gået galt.

Problemet i den konkrete sag er at Scantron er nogle håbløse amatører. For det første har de ikke været dygtige nok til at gennemtænke deres løsning. Det er typisk hardware folk der tror at når noget er gemt i kode eller når man ikke kan se det, så er skidtet sikkert.

Værre er deres respons hvor de ignorerer problemet. Hvad tænkte de på? Troede de at problemet ville forsvinde? Bruger ingen i det firma internettet? Ved de slet ikke hvordan det fungerer med den slags?

Hvis man gerne vil sikre sig overfor forsikringsselskabet så kan man sætte kameraer op der (kun) viser de låste døre indefra. Man kan så tænke over en løsning hvor det optagne gemmes et sikkert sted (helst uden cloud).

24
12. december 2022 kl. 14:12

Hvis man følger med på Lock Picking Lawyer på YouTube kan man se rigtigt mange elendige låse som menigmand kan dirke og nogle få som kun få kan dirke.

Man skal jo ikke sammenligne elendige analoge nøgler med elendige elektroniske. Eller elendige analoge nøgler med gode digitale. Man skal sammenligne gode analoge nøgler med gode digitale.

Og der vil jeg påstå. at gode analoge nøgler dækker behovet for de fleste, og gør det mere sikkert og ukompliceret end digitale. At der så kan være specielle behov, som gør, at nogle vil vælge en digital nøgle, er noget andet. Men at gøre det til "one size fits all" i en boligforening - det er digi-vanvid.

32
12. december 2022 kl. 19:49

Hvis man følger med på Lock Picking Lawyer på YouTube kan man se rigtigt mange elendige låse som menigmand kan dirke og nogle få som kun få kan dirke.

Man skal jo ikke sammenligne elendige analoge nøgler med elendige elektroniske. Eller elendige analoge nøgler med gode digitale. Man skal sammenligne gode analoge nøgler med gode digitale.

Min indtryk er at LPL kan dirke stort set alle låse inden for 2 min, og jeg tvivler på at der findes alm. huslåse han ikke kan klare.

De fleste hus låse i USA er uden 'security pins' og kan nemt 'bumpes', 'over set', eller 'rakes'. Det er noget næsten alle kan lære på få minutter.

Eks. på bumping:https://youtu.be/cIfF4IWp0Xc?t=19

I Europa har mange låse security pins, hvilket gør det noget svære, men til mange af låsene kan man købe LiShi tools. (Der kan låse op og dekode koden)https://www.originallishi.comhttps://www.youtube.com/watch?v=T_sy3dLwHkc

Eksempel på hvordan LiShi tool bruges, på dimpel lock:https://youtu.be/cYVS3DhDz4c?t=68

27
12. december 2022 kl. 14:57

Og der vil jeg påstå. at gode analoge nøgler dækker behovet for de fleste, og gør det mere sikkert og ukompliceret end digitale.

Det er muligt at de dækker behovet. Problemet er bare at du som forbruger ikke ved om du har fået en god lås. Fx. betyder den "pinning" der er lavet af låsen rigtigt meget for hvor sikker den er. "Pinning" er bl.a. det du ser på nøglen. Det store problem med analoge låse er at de lover rigtigt meget men sjældent lever op til det.

I mine øjne er der ingen tvivl om at en veldesignet digital lås vil være væsentligt mere sikker end en nøgle med en fysisk nøgle. Man skal bare tænke noget længere end Scantron.

29
12. december 2022 kl. 15:23

Det problem er der vel også med de digitale låse - og der er min mulighed of at gennemskue kvaliteten endnu ringere.

9
12. december 2022 kl. 10:03

Enig i at scantron helt sikkert er umodne og måske forsvinder fra markedet. Problemet er blot større end det, desværre. Der er virkelig mange virksomheder som ikke sætter sig ind i den digitale teknik og forstår hvilke udfordringer der er.

Enhver vigtigt digital adgangskontrol må ikke kun være baseret på "noget du har" fx en nøglebrik, der skal altid være et element af "noget du ved" fx pinkode.

At forsøge at bygge en lås med nye komponenter må kun gøres hvis man ved hvad man gør. lidt lige som kryptering, lad være med at bygge din egen kryptering, brug nogle libraries. Jeg ved godt de har brugt MiFare chips, men de vælger at bruge de chips på en ny måde, igen det gør man kun hvis man forstår teknologien, hvilket de tydeligvis ikke gør.

4
12. december 2022 kl. 08:11

Fx kan man lave tidsbegrænsede nøgler, unikke nøgler til hver bruger, remote oplåsning og meget mere. Og man kan se, hvem der har været i ens hjem, og hvornår.

Hvor mange har virkeligt brug for det i en almindelig boligforening?

10
12. december 2022 kl. 10:09

Masse, fx hvis man har en rengørings person der kommer og gør rent en gang imellem.

I en boligforening er der typisk også fælles faciliteter som fx vaskerum, kælderrum osv. igen kan de være smarte. Jeg ville dog aldrig implementere et elektronisk låsesystem der kun benytter sig af "noget du har" princippet. Digitale låse er mere sårbare over for kopiering og derfor skal digitale låse også have et element af "noget de ved".

25
12. december 2022 kl. 14:41

Så er vi bare tilbage ved XKCD "løsningen": https://xkcd.com/538/

Forskellen er den samme uanset om det er en kode til krypteret laptop eller kode til en dørlås.

18
12. december 2022 kl. 13:14

Elektroniske låse til fællesområder kan sagtens forenes med analoge nøgler til privatboligen.

Og hvis man har rengøringshjælp e.l., så kan vedkommende jo ligeså godt få en fysisk nøgle som en digital. Jeg vil ikke forbyde folk selv at falde for den slags, men det skal - som så meget andet digitalisering - ikke være en påtvungen løsning i en boligforening.

Ved alarmkald til ældre/sårbare kan det sagtens forenes med en fysisk nøgle, at hjælpepersoner kan aktivere en anden måde at få adgang, hvis man ikke selv er i stand til at åbne døren. Jeg ved ikke, hvordan det fungerer, men jeg ved fra pårørende, at det fungerer. Forhåbentlig uden samme risici og forsikringsproblemer som i denne sag, for det er kommunen, der styrer det.

3
12. december 2022 kl. 08:02

Tak for svar, Yoel.

Jeg anerkender, at nøglekort kan have en funktion i virksomheder, hvor man måske gerne vil have tjek på, hvem der låser sig ind og ud. Men nu handler historien om private boliger. På hvilke områder er elektroniske låse almindelige nøgler overlegne der?

33
12. december 2022 kl. 22:23

Jeg anerkender, at nøglekort kan have en funktion i virksomheder, hvor man måske gerne vil have tjek på, hvem der låser sig ind og ud. Men nu handler historien om private boliger. På hvilke områder er elektroniske låse almindelige nøgler overlegne der?

Vi har efterhånden i nogle år anvendt en batteridrevet motor aka smart lås på yderdøren der iøvrigt har en helt almindelig ruko cylinder.

Da først vi fik lært at vippe håndtaget op når vi lukkede døren har den nuværende fungeret stort set problemfrit med et årligt batteri skifte (Håndtaget skal op for at nogle gribere i top og bund af døren tager ved og døren kan låses. Der har også et par gange været problermer med parring efter batteriskifte).

Men hvilke fordele har vi så i et privat hjem ? Primært

  • Når vi slår alarmen til for natten låses døren automatisk.
  • Når vi kommer hjem kan vi slå alarmen fra og låse op inden vi stiger ud af bilen (i regnvejr)
  • Vi har mulighed for at give gæster en nøgle uden fysisk at skulle overlevere den eller blot åbne døren på afstand. De færreste i familien glemmer at tage mobilen med sig, Men det er sket at app'en er auto opdateret og bruger crendetials skal tastes ind forfra. Så er det nemt at ringe til far og bede om at få låst døren op :-) Har også overvejet det til de madpakker vi pt abbonnerer på. De stille en papkasse foran døren hvis der ikke er nogen hjemme - ikke så heldigt i regnvejr. Men pt er det på et tidspunkt hvor der stort set altid er nogen hjemme.
  • Da børnene var mindre var det også rart at få en notifikation om at XX havde slået alarmen fra og låst op ca på det forventede tidspunkt så man vidste at de var kommet godt hjem.

Mhs sikkerhed. Så længe det er nemmere at smade et vindue end at hacke dørlåsen er det sikkert nok. Udefra kan man ikke se typen af dørlås.

Noget andet det helt klart i en forening som beskrevet hvor alle bruger samme system. Minder om det man har set på hoteller i mange år hvor nøglen incl gyldighed ligger på selve kortet. Opdager man hvis man forlænger sit ophold - så virker nøglekortet kun til det oprindelige checkud dato.

34
13. december 2022 kl. 06:53

Tak for svar, Anders Majland.

Jeg er lidt usikker på, om det er en anden type system, du anvender, end det i artiklen. I så fald kan det jo være andre problemstillinger.

Ja, der er nogle mulige tilvalg - men i mine øjne ophæver risiciene de små, og ret ligegyldige, bekvemmeligheder, man kan opnå - og som man jo har levet lykkeligt uden indtil da.

Batteridrevet gør det selvfølgelig mindre sårbart overfor strømsvigt - hvis man husker at skifte batteriet. Mobilen lyder man dog stadig til at være afhængig af. Mange borgere har ikke en smartphone. Dem har man jo så pludseligt lukket ude?

Så længe det er lettere at smadre et vindue...Tja, det gælder jo også for de analoge nøgler. Og mht. børnene så ved man jo ikke, om de har tabt/fået stjålet nøglekortet, og det er en anden, der er gået ind. Det ville jo være mere effektivt lige at bede dem give et ring.

Mht. at give eks. madkassebudet en nøgle så kan det da bestemt ikke være noget, der hæver sikkerheden - tvært i mod. Igen: Nøglekort kan også tabes/stjæles. Kan de også aflæses og kopieres i køen i supermarkedet, som betalingskort?

Og er de følsomme overfor magneter og den slags, som betalingskort?

Som jeg ser det, er der langt flere ting, der kan gå galt med en elektronisk nøgle, end med en analog, simpelthen fordi det er et langt mere kompliceret system, hvor der kan opstå fejl mange steder.

Så i mine øjne - hvis man går efter nogle små, oftest ligegyldige, lettelser, så kan det være en idé - men som jeg ser det, overskygger bagdelene for de fleste fordelene - som at forsikringen åbenbart ofte ryger sig en tur. Det skal folk altså have klart og tydeligt at vide - og skrive under på, at de har fået at vide - inden de køber et sådant system. Det er en ret voldsom bagdel.

Som så meget andet digi-stads: Det skal været frivilligt tilvalg - ikke en tvang for alle.

44
14. december 2022 kl. 11:59

Mht. at give eks. madkassebudet en nøgle så kan det da bestemt ikke være noget, der hæver sikkerheden - tvært i mod. Igen: Nøglekort kan også tabes/stjæles. Kan de også aflæses og kopieres i køen i supermarkedet, som betalingskort?

Men når du har sat din lås op til at Madkassebudets nøgle kun virker mandage mellem 8 og 10 hvor de kommer, så selv om madkassebudet får kopieret/stjålet nøglen, vil låsen afvise nøglen uden for dette tidsrum.

Det samme gør sig gældende for at rengøringshjælp/vinduespudserens nøgle kun er gyldig på det pågældende tidspunkt.

Som du skriver, kan børn tabe deres nøgle, eller glemme dem. 2 minutter efter du får besked, kan låsen ændres så den afviser den tabte nøgle. Skal du skifte/omkode cylindere i alle yderdørere, skure, postkasse, mv hvis barnet glemmer/taber en nøgle, så er det hurtigt en kostbar og tidskrævende process.

26
12. december 2022 kl. 14:50

Det er som med mange andre ting: det er "nemmere" problemet er bare at nemmere er sikkers fjende nr 1.

Systamlåse har man haft i hvert fald siden Yale opfandt stiftlåsen så der er ingen rigtig grund til at gøre låse elektroniske for det kan gøres med en alm. lås eller med en combo hvor der er en mekanisk lås med yderligere elektronisk sikring i nøglen - så bliver det også registreret hvilken nøglen stikkes i låsen, Dorma-Kaba har bl.a. den type løsninger.

En anden ting er at en sikker nøgle koster min. 100 kr og en RFID koster 5 kr.

Nå ja, og så en ting mere - elektriske låse skal være godkendte af forsikringsselskaberne, så der er et helt separat issue der.