Datatilsynets bevilling på finansloven falder med 5 millioner fra 60,1 millioner kroner i 2022 til 55,1 millioner kroner i 2023, hvilket svarer til 10 procent. Det møder kritik fra flere fagfolk, der er uforstående over for sammenhængen mellem en stadigt mere omfattende digitalisering af samfundet og besparelser på myndigheden, der skal føre tilsyn med beskyttelsen af data.
Det skriver Information.
»Det er en smule tonedøvt at beskære dem. Vores samfund udvikler sig helt vildt, når det kommer til kunstig intelligens, nye chatfunktioner og sociale medier. Det er positivt, men det rationelle ville være at styrke tilsynet, så datatilsynet proaktivt kan sikre, at for eksempel vores børn bliver beskyttet online,« siger chefjurist i Forbrugerrådet Tænk og medlem af Dataetisk Råd Anette Høyrup blandt andre til Information.
Mikkel Flyverbom, der er formand for regeringens ekspertgruppe for big-tech og medlem af Digitaliseringsrådet, sagde i forbindelse med præsentationen af finanslovsforlaget, at det er »et kæmpe problem, at man skærer ned, når vi har flere og flere sager, som bliver ved med at dukke op, og som Datatilsynet kunne og bør tage.«
Læs også: Red Barnet og IDA: Nu skal der handling til om lovgivning for børne-chatbotter
»Den overordnede problematik er, at vi har god lovgivning – GDPR og snart Digital Services Act og Digital Markets Act’og AI-forordningen, som er på vej – som giver os et solidt fundament. Og på den anden side har vi problemer med en masse virksomheder – de store tech-giganter især – som ikke lever op til lovgivningen,« sagde han til Radar.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.