Gymnasier overvejer at droppe Lectio efter flere år med sikkerhedshuller

Illustration: Monkeybusinessimages/Bigstock
Et sikkerhedshul i skoleplatformen Lectio har gennem flere år gjort det muligt for gymnasielærere at snage i oplysninger om elever, der forlængst har forladt skolen.

Via skoleplatformen Lectio har lærere på flere danske gymnasier haft mulighed for at snage i oplysninger om elever, der forlængst har forladt skolen.

Det skriver DR Nyheder.

Lectio bliver brugt på 9 ud af 10 gymnasier i landet, og på platformen findes både skoleskemaer, karakterer, beskeder samt sygdomsstatistik og fravær på eleverne.

Men selv flere år efter, at en elev har forladt skolen, flyder de personlige oplysninger stadig rundt på platformen. Det viser en stikprøve, som DR Nyheder har lavet.

Det vækker frustrationer hos Danske Gymnasier, der flere gange har henvendt sig til Lectio for at få styr på problemerne. Henvendelserne har dog været uden held, og derfor overvejer gymnasierne nu, om platformen skal droppes.

»Vi tager det alvorligt, det her. Jeg tror godt, vi kan blive nødt til at opsige aftalerne (om Lectio, red),« siger Birgitte Vedersø, der er rektor på Gefion Gymnasium og formand for Danske Gymnasier, til DR Nyheder.

Selskabet bag Lectio hedder Macon A/S, og her afviser direktør Martin Holbøll at svare på spørgsmål fra DR Nyheder om sagen. Virksomheden er dog begyndt at ordne flere af de sikkerhedshuller, som har givet lærere adgang til gamle elevers oplysninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jørgen L. Sørensen

... eksamensbeviser som åbenbart skal gemmes i 30 år --- måske fornuftigt nok af hensyn bortkomne originaler, og til tjek af om politiker og andre kendte smykker sig med lånte fjer :-0

Alt med fravær osv har andre ikke brug for at vide, selv om de synes det kunne være rart.

Det burde være et almindeligt krav at data om en person som hovedregel bliver slettet ved ophør på uddannelsesinstitution (folkeskole incl.), arbejdspladser, kundeforhold osv. I modsat fald skal personen give samtykke til hvad der må gemmes, (udover tidsbestemet lovkrav som f.eks. bogføringslov).

  • 4
  • 0
#3 Bjarne Nielsen

I modsat fald skal personen give samtykke til hvad der må gemmes, (udover tidsbestemet lovkrav som f.eks. bogføringslov).

Her er det vel værd at henvise til sagen om Rejsekortet, hvor det dels pointeres, at der som udgangspunkt ikke frit kan skiftes behandlingsgrundlag undervejs, samt at netop bogføringsloven ikke er et 5-årigt carte blanche til at bevare enhver registrering efter det oprindelige formåls ophør.

I krydsfeltet imellem elever, gymnasier og Lectio må vi antage at der er mange oplysninger, som netop ikke er dækket af bogføringsloven.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere