Gymnasier: It-overvågning forhindrer snyd til eksamen

9. juli 2015 kl. 09:555
Overvågning af gymnasieelevers anvendelse af internettet til eksamen har en præventiv effekt i forhold til snyd. Det vurderer flere gymnasier efter overstået eksamensrunde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere gymnasieledere vurderer nu, at it-overvågning har haft en præventiv effekt i forhold til snyd ved årets eksaminer.

Det skriver Danmarks Radio.

Gymnasieelever har siden 2010 haft adgang til internettet under skriftlige eksaminer i blandt andet samfundsfag, matematik og dansk, og siden er det kommet frem, at elever flittigt bruger blandt andet Facebook til at snyde.

Derfor har flere gymnasier i år taget et system i brug, der overvåger elevernes gøren og laden på netværket og opdager, hvis de gør brug af forbudte websteder. Eleverne må gerne tilgå visse digitale ordbøger og lærebøger, men søgemaskiner som Google er eksempelvis ikke tilladt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bruger eleverne alligevel de forbudte hjælpemidler, kan det ses i systemets log.

Og ifølge rektor ved Haderslev Katedralskole Lars Kofoed-Jensen, har det virket præventivt.

»Vi har i år ikke haft mistanke om snyd overhovedet. Og det kan jeg kun tilskrive, at eleverne har vidst, at de risikerede deres eksamen, hvis de gik i en overvågningsfælde,« siger han.

Lektor og pædagogisk leder ved Aabenraa Statsskole Anne-Mette Krejberg bekræfter systemets effekt, og hun fortæller at eleverne decideret har frygtet at komme til at snyde ved et uheld.

»Vi oplevede faktisk, at flere elever fik eksamensvagter ned og bad om hjælp, inden de gik ind og søgte, for netop at sikre sig mod snyd.«

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. juli 2015 kl. 09:30

Jeg synes godt, artiklen kunne gå lidt mere i dybden med, hvordan det foregår. Hvordan overvåger Haderslev Katedralskole eleverne? Overvåger de kun deres eget netværk? Og hvis de gør, hvordan ved de så, at eleverne ikke bare bruger deres mobil til at komme på nettet? Jeg spørger ikke for at virke sur, men fordi jeg ikke synes, det fremgår af artiklen.

3
10. juli 2015 kl. 09:28

Hvis folk kan snyde, gør nogen (få) forsøget. Især hvis de mener at, risikoen og konsekvensen for at blive opdaget er lille, og belønningen er stor.

Men når alle resurser og øjne er retten på denne nye form for snyd, så er ældre metoder jo det nemmere at gå til. Kender desvære nogen i min omgangskreds fra meget unge dage, der forsøget. Men men skal også huske, at vedkommen man betaler for at lave opgaverne skal være dygtigt nok :-)

Snyd under mundlige eksemer er svær, og på ingeniør studiet tror jeg ikke det er meget, især ikke, når man er kommet lidt længere i studiet. Men på Erhvervsøkonomi uddannelserne, er der mange, som gerne vil sælge skinnet, før bjørnen er skudt. Det var også her min ungdomsven gik.

Men et lille hint, Opgaver kan skrives af, offentlige WC er åben under eksamen, kan også huske nogen sager med formel samlinger der, i min ungdom på gymnasiet.

Men når snyd ikke tages alvorlig, så vil de sagerne stige.

Med ikke alvorlig mener jeg, Hvad bruges der af penge til sikring mod dette. Der burde jo være noget til overs, når man sænker antallet af eksamener. Digitalisere sådan "wuf" hen over det hele. Samt man ikke bliver smidt ud, eller politi anmeldes hvis snyd opdages.

Men tror det er nemmere, at snyde med sit eksamensbevis og uddannelse efterfølgende, end til eksamen. Hvis det er dette man lyster.

5
10. juli 2015 kl. 09:39

Men tror det er nemmere, at snyde med sit eksamensbevis og uddannelse efterfølgende, end til eksamen. Hvis det er dette man lyster.

No Shit?https://da.wikipedia.org/wiki/Stein_Bagger

Sætter specielt...pris...på dette:

Kåret af Dagbladet Børsen til "Dygtigste af de 200 bedste i it-branchen herhjemme", september 2008.[26] Kåret af Computerworld til "Danmarks dygtigste it-virksomhed", september 2008[12]. Ernst & Young's vækstskaberkonkurrence "Entrepreneur Of The Year", 29. oktober 2008..[27]

:D

2
9. juli 2015 kl. 18:05

Må jeg tilgå den under eksamen? For så kan jeg kun sige "Hej VPN over port 443".

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=152744

§ 15. Under prøverne er anvendelse af hjælpemidler, herunder elektroniske, tilladt, jf. dog stk. 2, medmindre der i reglerne for den enkelte uddannelse er fastsat begrænsninger.</p>
<p>Stk. 2. Eksaminanden har under prøver, der er underlagt tilsyn, alene adgang til internettet, for så vidt angår egne læremidler, egne notater og egne arbejder.

Så hvis du har skrevet noter på din hjemmeserver i løbet af året, så ja.. Det har du selvfølgelig gjort via VPN. ellers kan man vel altid lave en DNS tunnel, ikke sikkert det overvåges. :)

1
9. juli 2015 kl. 11:55

Må jeg tilgå den under eksamen? For så kan jeg kun sige "Hej VPN over port 443".