Gymnasieelever snyder til eksamen via Facebook
Siden 2010 har danske gymnasieelever haft adgang til internettet under skriftlige eksaminer i blandt andet dansk, samfundsfag og matematik, men prøveformen har gjort det alt for nemt for eleverne at snyde ved at få ulovlig hjælp via sociale medier.
Ifølge matematiklærer på Herlev Gymnasium og HF Julian Bybeck Tosev er det især Facebook, der anvendes når formlerne i opgaven fremstår som volapyk. Han har sammen med de øvrige lærere i Facebook-gruppen ’Matematiklærer i gymnasiet’ indsamlet adskillige eksempler på elever, der spørger om hjælp til en opgave midt under en skriftlig eksamen.
Han ønsker ikke at være med til at hænge eleverne ud, men vil i stedet sætte fokus på det underliggende problem med at prøveformen i det hele taget foregår på internettet.
»Den skriftlige eksamen i matematik bør kun være med papir, blyant og formelsamling. Den mundtlige eksamen bør være todelt: en del, hvor eleven trækker et spørgsmål, og en mere eksperimentel del, hvor elever i par arbejder med alle hjælpemidler, hvor lærer og censor er i dialog med eleverne,« siger han til Politiken.
Der findes ingen tal, der dokumentere omfanget af snyd, men som en indikator vise Undervisningsministeriets opgørelse fra 2013, at censorerne angav 260 mistanker om snyd mod 190 i 2011.
Både hos formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Danske Gymnasier og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er der enighed om, at der er behov for at gentænke de skriftlige prøveformer i gymnasiet.
Det arbejde er ifølge ministeren på området Christina Antorini (S) allerede i gang, der også fortæller avisen, at hun vil sætte Styrelsen Undervisning og Kvalitet til at kigge nærmere på Facebook-snyderiet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.