Gymnasieelever sigtet for at hacke skolens it-system

30. december 2014 kl. 11:3516
Gymnasieelever sigtet for at hacke skolens it-system
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Tre unge mænd fra et gymnasium i Odense er sigtet for at have ændret på fraværsprocenter for medstuderende.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Før digitaliseringen måtte elever have fat i protokollen af papir for at snyde med fraværet, men blot fordi fraværet nu bliver opgjort elektronisk, forhindrer det tilsyneladende ikke nogle elever i at bryde reglerne.

Fyns Politi har sigtet tre unge mænd fra Tietgen Handelsgymnasium i Odense for at have hacket sig ind i skolens it-systemer og ændret og slettet fraværsprocenter for omtrent 20 medstuderende. Det skriver Fyens Stiftstidende.

To af de sigtede har erkendt forbrydelsen, mens den tredje nægter ifølge Fyns Politi.

De unge hackere har tilsyneladende misbrugt de ansattes brugernavne og kodeord for at få adgang til databasen. Tietgen Handelsgymnasium opdagede ændringerne i efteråret, hvorefter det tog kontakt til Styrelsen for it og læring, som efterfølgende meldte episoden til politiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Straffen er fra bøde til fængsel i halvandet år i følge Fyens Stiftstidende.

Det er ikke første gang, elever har hacket deres skoles it-system. I foråret blev en række jyske skoler i Hedensted Kommune op til eksamen udsat for et DDoS-angreb, der var orkestreret af nogle skoleelever, som ville undgå prøven.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
18. august 2015 kl. 21:19

I LUDUS Web kan skolen forhindre ændring af fravær ældre end en uge. Dermed skal eleverne rette fraværet løbende over en lang periode, for at det reelt har en effekt.

Desuden KAN man ikke rette standpunktskaraktererne, fordi de er beskyttet af en signatur, som læreren ikke bruger i klasseværelset.

14
2. januar 2015 kl. 22:04

De skulle have nulstillet alle elevers fravær, så havde sagen været meget sværere at spore tilbage.

12
2. januar 2015 kl. 18:15

Det er altså ret unge mennesker, vi har med at gøre her, og det kan måske have været første gang at de har opdaget, at deres egne evner rækker til at få fingrene ind et sted de ikke hører hjemme. Fascinationen af dette kan have fået dem til at glemme hvor alvorligt det egentlig er. Hvis det er første gang, de har gjort noget i den her retning, synes jeg måske det er lige voldsomt nok at lade dem starte deres tilværelse med en plettet straffeattest.

"... blot fordi fraværet nu bliver opgjort elektronisk, forhindrer det tilsyneladende ikke nogle elever i at bryde reglerne."Nej nærmere tværtimod. Ting i cyberspace har det med at være mindre håndgribelige end fysiske objekter, og er typisk også lettere at få fat på for en nørdet teenager - offentlige IT-systemers kvalitet taget i betragtning.

"Det er ikke første gang, elever har hacket deres skoles it-system."Og så nævnes der kun ét eksempel, hvilket jo får det til at lyde som om det er en sjældenhed at der er en (lidt for) nysgerrig nørd eller to i en gymnasieklasse.

5
31. december 2014 kl. 08:45

Hvad har gymnasiet gjort for at lære eleverne om it-sikkerhed og konsekvenser? Hvad med medarbejdernes adfærd og omgang med følsom data? Skal unge der viser talent sigtes eller ledes i rigtig retning? Er de unge motiveret for en genvej til politiet (der ansættes jo hackere nu)? I Hedensted og på et sjællandsk gymnasium arbejder man med disse spørgsmål og it-sikkerhed på en målrettet og elevinvolverende måde. Målet er alt andet end at skulle sigte eleverne/studerende da der tages et pædagogisk ansvar for it-sikkerhed i den digitale dannelse.

3
30. december 2014 kl. 17:48

Ikke for at live den generelle hacker vs cracker debat op, men er det ikke lidt spinkelt at kalde misbrug af medarbejdernes sløsede omgang med password for hackning?

At det de så har lavet slet og ret er for dumt er en helt anden sag.

10
2. januar 2015 kl. 11:31

Ikke for at live den generelle hacker vs cracker debat op, men er det ikke lidt spinkelt at kalde misbrug af medarbejdernes sløsede omgang med password for hackning?</p>
<p>At det de så har lavet slet og ret er for dumt er en helt anden sag.

@christian Hvor er der i denne artikel belæg for at klandre medarbejderne? De sigtede har fået på en eller anden måde fået kendskab til login oplysninger. At de beslutter at misbruge den viden er helt deres eget valg. Snothamrende dumt.

15
2. januar 2015 kl. 22:31

så er der nogen, et eller andet sted, der har sløset - længere er den ikke.

Ååååh Christian, Du mangler fantasi, eller også er du ikke så ofte i kontakt med "den mørke side". (Jeg undlader at skrive "din mørke side",for jeg kender dig ikke.)

  • keylogger: installeres som rootkit eller mere professionelt som en USB-recorder. Oftest er der ingen som checker for hardware modifikationer inden boot.
  • skjult kamera: så lille som en raspberry pi. Inden i en stikkontakt el. lign. der sættes på væggen med dobbeltklæbende tape.
  • afbrydelser og forstyrrelser: lærerens opmærksomhed afledes. Det sker ikke kun i Hollywood.
  • og som Niels herover antyder, så kan en lærer være kommet til at lade web browseren huske hans login. Og så kan du naturligvis klandre Gud og hver mand for sløseri.
13
2. januar 2015 kl. 20:42

Den største sikkerhedsrisiko er nok at en lærer kommer til at tilføje sin kodeord til password-manageren i sin browser. Hvis han/hun forlader klasselokalet for at hjælpe en gruppe der sidder ude på gangen, så er computeren sårbar.

For en god ordens skyld er det væsentligt sværere at rette sine standpunktskarakterer.

1
30. december 2014 kl. 15:55

...hackere har tilsyneladende misbrugt de ansattes brugernavne og kodeord for at få adgang til databasen...

Jeg vil på ingen måde forsvare hackerne på den anden side så må nogen af de ansatte have "overtrådt sikkerhedspolitikken" hvis hackerne har kunne få fat i brugernavne og adgangskoder.

...eller ?

4
31. december 2014 kl. 03:20

At lure en kode over skulderen, eller filme det med en Smartphone så man i ro og mag kan analysere hvad der bliver indtastet, er ikke raket videnskab :)

6
31. december 2014 kl. 12:07

At lure en kode over skulderen, eller filme det med en Smartphone så man i ro og mag kan analysere hvad der bliver indtastet, er ikke raket videnskab :)

Så det vil sige at adgangskoder ikke er nogen sikkerhed længere ?

nb. hvis koden kan lures (altså uden at filme) så må den jo være for kort... eller ?

...og hvordan sikrer vi de arb. pladser som har videoovervågning, så er der jo mulighed for at hacke overvågningen og opsnappe koden derfra.

2
30. december 2014 kl. 17:02

...eller ?

Måske brugernavn er bogstaverne før @ i brugerens mail-adressen og password står på en post-it seddel klisteret på pc-skærmenens ramme? :D