To år efter at det kom frem, at nogen havde brudt ind i Københavns Tekniske Skoles studieadministrationssystem Lectio og ændret flere elevers karakterer, er der nu faldet dom i sagen. Københavns Byret gav en betinget dom til en 21-årig og frikendte samtidig to 21-årige og en 20-årig i sagen. Det skriver Politiken.
De tre, der blev frifundet, erklærede sig alle uskyldige, mens den dømte i sagen erkendte sin skyld. Han fik en betinget dom på et år.
Anklagemyndigheden havde krævet en fængselsdom til de anklagede elever med henvisning til straffelovens paragraf 263 om at skaffe sig uberettiget adgang til et informationssystem.
»Vi har en række log-filer, vi har nogle oversigter over nogle karakterer. Det er sådan set det, der skulle være det bindende bevis. Vi synes ikke, at det er nok. Forstået på den måde, at vi er kommet frem til, at det ikke er tilstrækkeligt til en domsfældelse i den her sag. Vi mangler information, som kan gå dybere,« sagde dommeren ifølge Politiken.
Simple hackermetoder
Skolesystemet Lectio fra Macom bruges blandt andet af eleverne til at se deres skoleskemaer, eksamensresultater og aflevere opgaver i. Det kræver kun et brugernavn og et password for at få læreradgang til systemet, og lærerens kode skulle ifølge de sigtede være kendt af flere af eleverne på skolen.
Det udnyttede den dømte 21-årige elev således til at bryde ind.
Skolen blev opmærksom på indbruddet, da der blandt andet var blevet ændret karakterer fra fag helt tilbage fra 1.g, som den pågældende lærer ikke havde haft eleverne i.
Efterfølgende anmeldte skolen episoden til Politiet og har siden efterforsket sagen med hjælp fra den forhenværende nationale it-efterforskningssektion (NITES).

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.