Gymnasieelev får betinget dom for karakter-hacking

2. september 2014 kl. 10:426
En gymnasieelev har fået en betinget dom på et år efter at have brudt ind i skolens it-system og ændret sine karakterer. Tre andre er frifundet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

To år efter at det kom frem, at nogen havde brudt ind i Københavns Tekniske Skoles studieadministrationssystem Lectio og ændret flere elevers karakterer, er der nu faldet dom i sagen. Københavns Byret gav en betinget dom til en 21-årig og frikendte samtidig to 21-årige og en 20-årig i sagen. Det skriver Politiken.

De tre, der blev frifundet, erklærede sig alle uskyldige, mens den dømte i sagen erkendte sin skyld. Han fik en betinget dom på et år.

Anklagemyndigheden havde krævet en fængselsdom til de anklagede elever med henvisning til straffelovens paragraf 263 om at skaffe sig uberettiget adgang til et informationssystem.

»Vi har en række log-filer, vi har nogle oversigter over nogle karakterer. Det er sådan set det, der skulle være det bindende bevis. Vi synes ikke, at det er nok. Forstået på den måde, at vi er kommet frem til, at det ikke er tilstrækkeligt til en domsfældelse i den her sag. Vi mangler information, som kan gå dybere,« sagde dommeren ifølge Politiken.

Simple hackermetoder

Skolesystemet Lectio fra Macom bruges blandt andet af eleverne til at se deres skoleskemaer, eksamensresultater og aflevere opgaver i. Det kræver kun et brugernavn og et password for at få læreradgang til systemet, og lærerens kode skulle ifølge de sigtede være kendt af flere af eleverne på skolen.
Det udnyttede den dømte 21-årige elev således til at bryde ind.

Skolen blev opmærksom på indbruddet, da der blandt andet var blevet ændret karakterer fra fag helt tilbage fra 1.g, som den pågældende lærer ikke havde haft eleverne i.

Efterfølgende anmeldte skolen episoden til Politiet og har siden efterforsket sagen med hjælp fra den forhenværende nationale it-efterforskningssektion (NITES).

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
3. september 2014 kl. 10:08

Med så ringe sikkerhed, var det udelukkende et spørgsmål om tid, før nogen lod sig friste.

Der har reelt været åbent adgang for skolens elever, til at gå ind og ændre deres karatkerer. Det er en stor fristelse for unge mennesker, hvis fremtid kan ændres drastisk af deres karakterer.

Det drejede sig udelukkende om at vente på at der kom en, der var villig til at tage risikoen.

1
2. september 2014 kl. 11:50

Lærerens kode skulle ifølge de sigtede være kendt af mange andre og være noget, som man snakkede om nede i skolegården, fordi den var så let at gennemskue.

Har Politiet/NITES ikke et ansvar for at efterforske alt hvad der kommer frem f.eks. at en lærer er et sikkerheds-fjols. Den egentlige forbryder (læreren) går fri af straf ?.

Der er ikke tale om "Hacking" da eleven ikke har brugt nogen computer-evner for at bryde ind i computeren, derimod har eleven anvendt psykologi.

4
2. september 2014 kl. 14:04

§ 263 (stk 2) er den paragraf der kan kaldes hacking-paragraffen, så selv om det er i den usofistikerede ende kan man godt kalde det hacking. Det lyder dog blæst op i denne sammenhæng.

Kan man forøvrigt ikke forestille sig at uansvarlig omgang med password er ansvarspådragende ("Lærerens kode skulle ifølge de sigtede være kendt af mange andre og være noget, som man snakkede om nede i skolegården, fordi den var så let at gennemskue.")? Ikke at skolen skal begynde at sagsøge den pågældende lærer