Gulvvarmen, højtaleren, støvsugeren, lyset: Pludselig endte mit hjem på nettet

15. februar 2018 kl. 05:1222
Gulvvarmen, højtaleren, støvsugeren, lyset: Pludselig endte mit hjem på nettet
Illustration: produktbillede, diverse.
Det føles både fedt og uhyggeligt, når hjemmet er på nettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tanken er, at dette er første indlæg i en fortælling, der tager afsæt i, at en hel masse ting i mit hjem nu er kommet på nettet.

Og det var egentlig ikke et mål i sig selv, men sådan er det gået.

I starten fandt jeg det lidt kuriøst, at sådan noget som højtalere og senere robotstøvsugeren kunne kobles til wifi-forbindelsen og styres fra mobilen. Nu har jeg så mange enheder på hjemme- og internettet, at jeg knap kan bevare overblikket.

Forleden faldt jeg eksempelvis over en dims i min DHCP-lease-oversigt, jeg skal have opklaret præcist hvor hører til. Jeg mener, dimsen optrådte med et producentnavn på en virksomhed, der ser ud til at lave chip til video-dekomprimering. Måske en Chromecast eller et tv? Dimsen er væk igen i skrivende stund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I udgangspunktet synes jeg, det er spændende med opkoblede enheder set fra et nørd-perspektiv. Jeg kan godt lide at rode med teknik. Og så er det altså også praktisk at kunne fjernstyre sådan noget som lys, musik og varme fra en smartphone eller via et API.

Angstfremkaldende

Men det er også angstfremkaldende, at alt fra gulvvarme til støvsuger er mere eller mindre online. It-sikkerhed ligger mig en del på sinde, hvilket nok kan tilskrives både en arbejdsskade og almindelig skepsis.

For hvad nu, hvis støvsugeren, gulvvarmen, højtaleren, den såkaldt intelligente lysstyring, hjemmeserveren, routeren - både min egen og den fra internetudbyderen - stemmestyrings-assistenten, tv'et, Chromecasten, mobilen, laptoppen eller desktoppen bliver udsat for et tilfældigt eller målrettet hackerangreb?

Ja, så vil det da i udgangspunktet være supertræls. Eksempelvis hvis gulvvarmen ikke kan kontaktes, fordi den indgår i et DDoS-angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at undgå sådan en situation har jeg forsøgt mig med nogle forbehold, både i forhold til netværksopsætning og i forhold til, hvem der har lavet de enheder, der kommer på netværket.

Forbeholdene tager afsæt i en overordnet og foreløbig tro på, at software-patching, netværk-design og den føromtalte skepsis er et bedre forsvar mod alskens utøj end antivirus og diverse tilsvarende sikkerhedsprodukter.

Netværk

Hvad netværket angår, så har jeg til at starte med - og på baggrund af flere fortællinger på Version2 - sat min egen wifi-router-switch foran det router/modem, der kommer fra min internetudbyder.

Det er ikke usædvanligt, at internetudbyderen har forholdsvis fri adgang til det, der retteligt er deres udstyr. Det vil eksempelvis sige, at det ikke er uhørt, at sådan noget som wifi-kodeord ligger back'et up i klartekst hos udbyderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og helt principielt har jeg det skidt med, at det, der på sin vis er hjertet i hjemmenetværket - altså routeren - bliver fjernkontrolleret af internetudbyderen. Det kan måske være fint nok i support-øjemed for nogle kundegrupper - jeg vil helst være fri.

Heldigvis har min internetudbyders udstyr uden større problemer kunnet sættes i bridge-mode, så jeg foreløbig uden videre har kunnet anvende mit eget udstyr bagved.

Segmentering

Jeg vil gerne lave netværkssegmentering, så enheder kan adskilles i netværket og alting ikke har adgang til det hele.

Foreløbigt er det blevet til et wifi-netværk sat op til gæster. Dette netværk giver under den nuværende opsætning i udgangspunktet kun adgang til internettet - og ikke mine enheder - og det har jeg det fint med.

En del af det udstyr, der er på det primære netværk, er godt nok sikret med credentials, i det omfang det er muligt med credentials, men jeg synes ikke, der er nogen grund til at sprede wifi-kodeord og netværksadgang mere end højst nødvendigt.

Gæste-wifi'et er sat op i open source-router-softwaren, Projekt Lede (nu OpenWRT), på det udstyr, der står lige bag router-modemet fra min ISP. Der er flere opskrifter på nettet til, hvordan det gøres. Derudover har jeg en selvstændig Access Point-enhed, som resten af husstanden bruger.

Jeg har ikke så meget fritid, som jeg havde, og samtidig har jeg flere enheder på nettet end nogensinde før. Blandt andet derfor er jeg ved at udskifte min egen, nuværende router med en semi-professionel router/firewall-løsning.

Min forhåbning er, at netværkssegmentering og vedligehold af router-software bliver lidt enklere.

Næste større punkt på netværksdagsordenen er at segmentere netværket i virtuelle lans. Jeg har absolut ingen erfaring på området, men den nye router/firewall skulle kunne det, og det virker som en god idé.

Som jeg forstår det, vil Virtual LAN sige, at selvom enhederne er på samme fysiske netværk, så er de adskilt i virtuelle netværkssegmenter. På den måde er der ikke adgang direkte fra en gennemhacket robotstøvsuger på et segment til eksempelvis gulvvarme-styringen på et andet segment.

Internet-of …

Speaking of robotstøvsuger, så har jeg i det omfang, det har været økonomisk og praktisk meningsfuldt, været kræsen i forhold til, hvorfra det udstyr, der er koblet på hjemmenettet, kommer fra.

Nogen kalder det Internet of Things, når alting er koblet op. Andre har fundet på at kalde det Internet of Shit med en henvisning til de mange sikkerhedsproblemer, der kan være i netopkoblede produkter.

I min optik giver det ikke mening at tale om Internet of Shit generelt set, bare fordi nogle produkter er usikre og dårligt vedligeholdte. I udgangspunktet er der en verden til forskel på det softwaremæssige vedligehold, producenter yder til deres produkter.

Nogle er superflinke til at opdatere løbende, andre udsender aldrig en opdatering til et produkt, der måske tilmed er sikkerhedsmæssigt dårligt sat op fra starten.

Så vidt jeg lige kan komme i tanke om, kommer det meste at mit Internet-of-not-so-Shit fra større og kendte producenter. Og jeg kan se, de generelt udsender softwareopdateringer og sikkerhedsrettelser.

Det er såmænd ikke, fordi jeg forestiller mig, at de pågældende leverandører kærer sig synderligt om min it-sikkerhed. Men jeg bilder mig ind, de tænker på bundlinjen, og det ville se dumt ud, hvis en hel masse højtalere ender op i et botnet, fordi en højtalerproducent ikke gad patche en 6 måneder gammel sårbarhed.

I den forbindelse kan jeg se, at producenten af husstandens højtalere faktisk har patched for wifi-sårbarheden KRACK. Det er jeg til gengæld ret sikker på, at producenten af robotstøvsugeren ikke har.

Støvsugeren - der i øvrigt også har en besværlig opdateringsprocedure - kandiderer til eget VLAN.

Gulvvarmen

Og så er der gulvvarmen. Henover weekenden har jeg udskiftet dele af systemet (en central controller plus batteri-termostater på væggen), så varmen kan reguleres og tidsmæssigt programmeres via en app.

Foreløbig er det dog kun noget af varmen, der kan styres på den måde. Det er en anden historie.

Noget af det, jeg har kigget på i forhold til gulvvarme-system er, om softwareopdateringer overhovedet er en ting hos producenten. Det involverer trods alt også pumpestyring.

Egentlig startede jeg bare med at se på, hvornår mobil-app’en sidst var opdateret, for at få en føling af, om softwareudvikling overhovedet er en ting. App’en er fra sommeren 2017. Det kunne være værre, kan jeg se.

Men derudover kan jeg se, at producenten at dømme ud fra hjemmesiden virker bekendt med KRACK-sårbarheder og andre sikkerhedsrelaterede emner.

Så lidt fokus ser der ud til at være på det sikkerhedsmæssige, men jeg tvivler nu på, at softwaren i gulvvarme-controlleren er blevet opdateret i nyere tid. Og jeg er også i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er en procedure for dette. Den kommunikerer dog ikke direkte med det almindelige netværk, men via en anden enhed.

Hvorvidt denne enhed modtager opdateringer, må jeg få undersøgt nærmere ved lejlighed

Lys

Det bringer mig til smart-belysningen, som tager afsæt i Philips Hue. Blandt andet, fordi andre - og billigere - produkter ser ud til at kunne integreres med denne løsning.

Hvad softwareopdateringer angår, så er der blevet udrullet adskillige opdateringer til både pærer og bridge - dimsen, som pærerne kobler til - siden installationen. Og en del af disse opdateringer har også lukket sikkerhedshuller, kan jeg se. Så det er godt nok.

Hvad der er mindre godt, er software-vedligeholdet i de tredjepartspærer, jeg også har investeret i. De fungerer foreløbigt upåklageligt med Philips-systemet, men tredjeparts-pærerne lader ikke til at kunne opdateres via dette system. Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal gøre ved det, og jeg ved faktisk heller ikke, om der overhovedet er opdateret software til disse pærer.

Så hvis politibetjenten en dag banker på døren, sender en mail, eller hvordan det nu foregår - hvis det foregår - og spørger, hvorfor min internetforbindelse indgår i et DDoS-angreb mod et eller andet ministeriums hjemmeside, så tænker jeg, at et bebrejdende blik sendt i retning af belysningen på badeværelset, robotstøvsugeren eller muligvis gulvvarmen kan være på sin plads.

Stemmestyring

Eller måske kan jeg spørge Amazons Alexa, om den ved, hvad der foregår. Det er i hvert fald meningen, at de tre Echo Dots, jeg har fået fat på, lige om lidt bliver koblet på det hele, så gulvvarme, musik, lys og indkøbssedlen kan kommanderes med stemmen.

Jeg forestiller mig, det både bliver sjovt og praktisk at kunne sige: »Computer (det bliver trigger-ordet), add olive oil to shopping list.« Men jeg forsøger også at forberede mig på, at det bliver en privacy- og sikkerhedsmæssig udfordring med den evigt lyttende, hackbare assistent, som enhver tilfældig gæst i udgangspunktet kan udstede stemmekommandoer til. På den anden side, så er det jo ikke så forskelligt fra en almindelig mobiltelefon.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
28. februar 2018 kl. 09:08

Det lyder spændende med VLAN, jeg har selv overvejet det samme men har endnu kun ganske få enheder som er på mit netværk.

Jeg fandt et par artikler vedr. VLAN, de er ganske vist fra 2014 men burde alligevel give lidt hjælp og/eller inspiration, som du måske kan bruge:

Del 1: https://www.smallnetbuilder.com/lanwan/lanwan-howto/32486-how-to-segment-a-small-lan-using-tagged-vlans

Del 2: https://www.smallnetbuilder.com/lanwan/lanwan-howto/32507-how-to-segment-a-small-lan-using-tagged-vlans-part-2

21
16. februar 2018 kl. 12:17

Nu vil jeg lige føje mine erfaringer til. Jeg har flere Amazon DOT, og de bruges dagligt. Men ikke så meget som jeg regnet med. Her stopper sprog barrieren og manglende tale forståelsen mig

Fordele (med DOT) ikke home og echo.
Den er MEGET billigt under 200-300 for en. Køb 5 og få 6 når i er i gang.

Men ellers er dot, echo og Google Home et rigtigt godt interface til et SMART home., istedet for en mobil eller tablet. Mange af enhederne som Philips HUE, IFTTT, Temperatur følere, relæer, .... Er kompatibel og snakker direkte med echo miljøet. Især med IFTTT kan man få fat i rigtigt meget udstyr. Tror man skal se IFTTT og /eller interface til raspberry pi, som et krav til alt nyt udstyr.

SÅ HUSK AT KRÆV ET ÅBEN INTERFACE UD I VERDEN PÅ NYANSKAFFELSER, ISÆR PÅ NOGET SOM FORVENTES AT HOLDE MERE END 5 ÅR. - IFTTT- ER ET GODT VALG.

Ulemperne er udover sikkeheden. At Amazon dot stadig kun kan Engelsk og Tysk,

Man skal kræve at de ting man køber til huse, som minimum kan tale med IFTTT , så man kan tilsluttet dem, hvis man vil det.

Men her er hvad jeg har lært, og hvad jeg især har brugt det til. Det var ikke lige hvad jeg regnet med blev det vigtige, men især de 4 første til jeg ikke længere undvære. Og vil have købt dem kun for det.

HUE LYS eller Lys i det hele taget. Nogle af tingene får man også alene med HUE. Men at man med stemmen, kan bede om at få tændt eller skruet op for lyset, mens man ligger under et bord og kæmper med ledninger. Eller at lystet dæmpes til rødligt om aften. Og vågener en med skarp hvid om morgen.

At kunne ligge i sengen morgen/aften, bede om at høre nyheder, eller svar på noget. Hvis man lige synes man skal tideligere op, bare tale og ændre dette. Uden at skulle sætte uret fysisk. Hvis man lige tager en pause på sofaen, og man kan mærke man slummer. Men ikke vil sove for længe. Så bare sig "Sæt timer for 30 min"

Tænd sluk ure/relæer i hele huset, Købt billigt i kina for 60 kr, Stykket. Især relæ til kompressoren som levere luft, til trykluft i hele huset. At kunde tænde det på tablet/mobil eller ved tale til dot. er dejligt, hvis man ikke er i samme rum, Med det bedste er timeren som betyder at den bliver slukket igen, efter 2-3 timer.

Varmeføling på varmetanken sammen med et (to) Relæ, som kan styre Jordvarmen. Når min solceller laver for meget el. tænde Jordvarmen et par timer, hvis der nogle dage om someren ikke har været nok solvarme til varme (gulvarme i bad) Tempertur og Fugtighed føler incl 220 Volt relæ og SMART home delen, koster 60-80 kr. i kina.

At bede om at få lavet en aftale. indkøbs eller todo note, direkte ved at tale ud i luften. Som så kommer i ens kalender. Venter på Dansk tale forståelse , før det bliver rigtigt godt.

At kunne spørge om ting. Her er GOOGLE home hvis bedre til at fører noget, der ligner en "fornuftigt samtale". IQ på Alex er, når man kommer ud over parat viden, under 60

Sikkert meget andet. Men sproget, enheders manglende kombiltiet og tiden stopper mig her.

Men vil sige at for de 3-4 første ting, er hver punkt, det hele værd. man kan også få nogle af tingene ved HUE,eller relæer som jo også kan styres på tabet eller telefon alene.

For dem som tænker på sikkerhed, eller gerne vil have tingene ind for huset. Så findes der software til raspberry pi, og de kinesiske relæer har mulighed for åben source firmware, hvor man selv kan pille-rode-rage.

Man kan starte her.

https://www.itead.cc/smart-home.html

20
16. februar 2018 kl. 12:03

Jeg har snart prøvet alt iot der er, lige fra hue til at lave det selv og koble dem sammen... men ja det er nørdet men noget jeg hygger mig med... men må indrømme det har affødt sig en del magelighed f.eks lyset i stuen når man ser film.. eller har hænderne fulde af poser/tasker og døren selv låser op når man kommer inden for nogle meter...

Men det er ikke klart endnu til den alm. borger/dødlige.. standarderne er der.. men ikke gode nok/understøttet godt nok endnu.. apples homekit er det som er tættest på men med visse begrænsninger..

Men ville da godt hører mere om dit gulvvarme ;-) da jeg selv er på udkig og er ikke vvs'er så har skulle læse en masse og skrive med folk som ikke rigtig kan (måske ikke vil svare) på mine spm.

19
15. februar 2018 kl. 19:03

Jeg elsker alt hvad der er analogt, manuelt og mekanisk.

Jeg vil aldrig nogen sinde købe en støvsuger, vaskemaskine etc der kan "tale" med noget eller nogen som helst. Det er mig, og kun mig, der skal have den ultimative kontrol over mine husholdningsmaskiner. De skal ikke være på nettet og kunne overvåge mig eller kunne kontrolleres af nogen som helst anden end mig. At min støvsuger skulle kunne kommunikere med noget som helst er en af de mest idiotiske idéer jeg har hørt.

18
15. februar 2018 kl. 16:33

... giver en minimal besparelse for brugeren, ikke mindst pga. dynamikken i et hus, som en anden nævnte, men giver store problemer for fjernvarmeleverandøren, når alle radiatorer lukker op på samme tid som folk tager bad om morgenen. Har man eget fyr er det en anden sag, hvis ellers det kan følge med.

Samfundsøkonomisk tabes der formentlig mere end der vindes.

17
15. februar 2018 kl. 16:33

Der er mange fordele - f.eks. lavere fremløbstemperatur baseret på udetemperatur, nat/dag sænkning af temperaturen, sænkning af temperatur i forbindelse med ferie men hvor huset er varmt til man kommer hjem - ting du ikke har mulighed for med analoge termostater eller anden styring. Rigtigt mange af IoT tingene er magelighed, men her er der faktisk ret mange penge at spare...

Styring af fremløbstemperatur klarer jeg selv efter årstid - Jeg holder jo alligevel øje med anlægget (Der er jeg måske atypisk?). Når fruen brokker sig over at der er for koldt skal fremløb hæves 5॰C og pumpen øges 1 trin. Når termostaterne larmer fordi de er næsten lukkede hele tiden, sænkes den 5॰C og pumpen sænkes 1 trin. Så længe jeg kan tage mig sammen til at holde øje med det regelmæssigt, tvivler jeg på besparelsen nogensinde kan overgå omkostningen til indkøb, installation, indkøring og vedligehold af et elektrisk/digitalt system, i mit lille anlæg (<16kW). Jeg lavede en kalkulation på hvorvidt det kunne betale sig for mig at udskifte cirkulationspumpen - Resultatet er at den jeg har, skal køre til den ikke kan mere!

Dag/nat sænkning - Temperaturtrægheden i murstenene klarer den - Godt halvdelen af året er der slet ikke varme på.

Feriesænkning - Drej <10 termostater 1-2 trin ned, ca. 25 sekunder i alt...

Jeg skal kun gennemgå det hele én gang om året, ved varmesæsonens indtræden - Og analoge ventiler skal ikke have opdateringer, batteribackup mm.

Vandhaner, varme, brandslukkere, elkontakter m.fl. skal, efter min mening, ikke digitaliseres og fjernstyres i et alm. hus. Det er noget andet i store bygninger og fabrikker - Der kan være fordele, men så sandelig også ulemper.

14
15. februar 2018 kl. 12:58

lavere fremløbstemperatur baseret på udetemperatur, nat/dag sænkning af temperaturen

De fleste gasfyr ihvertfald, har allerede udeføler - og en kurve man indstiller - så fremløbstemperaturen afhænger af udetemperaturen. Mht. nat/dag sænkning - så er det såvidt jeg ved, ihvertfald ved murstenshuse, ikke en nettogevinst fordi murstenene ophober varmen - og i løbet af natten taber de så bare mere varme - som så bliver pumpet ind i murstene igen når der tændes om morgenen.

Feriesænkning kunne muligvis være en besparelse... men kan som oftest gøres på ens fyr rimelig nemt..

12
15. februar 2018 kl. 11:16

Enig i at der også er mange fordele der kan høstes, og at man bare skal tænke sig om også.

11
15. februar 2018 kl. 10:47

Alt Internet of Trash ting har talkback til en server der er eller kan overtages af "fjenden". Der kan så nok sendes sendes software med andet formål ud, herunder aflytning, DDoS, destruction etc. Mine IP kameraer har jeg blokeret for i firewall. Det er fint jeg kan tilgå dem med min egen server. Mine billige 30kr WiFi kontakter har fået Tasmota firmware, så den eneste server de taler med er min egen MQTT server (de kan også betjenes via indbygget webserver). https://www.banggood.com/search/sonoff.html?p=9O2015638249201406IMJeg har så OpenVPN ind til mine ting. Har også 4 WiFi VLANs. primært, IoT, gæst og et til Waoo bridging.

Målere må man leve med. Læste engang en bog hvor man netop brugte vand/varme/el til at estimere om mistænkte terrorist sympatisører havde gæster. Men kan også bruges af bistandskontoret til at redde samfundsøkonomien.

10
15. februar 2018 kl. 10:34

..de nye fjernaflæste målere ikke kan sende deres data ud?

f.eks. hvis man er "kommet til" at sætte udstyret i en form for metalkasse som beklageligvis viser sig at fungere som et faraday bur?

Det er naturligvis kun relevant for de målere som anvender trådløs kommunikation.

9
Journalistisk redaktør/Editor -
15. februar 2018 kl. 10:27
Journalistisk redaktør/Editor

Hvem har erfaringer med et godt system til at styre almindelige radiatorer, som har været udstyret med analoge Danfoss-termostater? Jeg købte for mange år siden nogle batteri- og motordrevne termostater i Lidl, og de fungerer fint med forprogrammeret mønster, men er jo hverken intelligente, kan fjernstyres eller tager højde for ændret forbrugsmønster.

8
15. februar 2018 kl. 10:18

Nej, IoT står ofte for "Internet of Trash" :-)

7
15. februar 2018 kl. 10:13

Jeg kan godt forstå interessen for dimser, deler den ikke men har så andre passioner.

I min verden skal der være analogt der hvor der kan - støvsuger, pærer, varme, .. for jeg kan ganske enkelt ikke se fordelen ved at outsource simple ting til noget digitalt.

Det tager mig ikke lang tid at støvsuge og min støvsuger har for 117 år siden kostet 500 kr. Mine termostater fungerer fint vha en hånd og et håndled, mit køleskab overskues ved at åbne døren og kigge ind med egne øjne,... jeg ser ganske enkelt ikke fordelene, så skal man kigge den vej skal det være fordi man synes det er sjovt og DEN køber jeg. Til andre...

Min elmåler er fjernaflæselig, det har jeg ikke haft indflydelse på og fint med mig at jeg ikke skal aflæse den selv, er helt enig med Axel i at der er nogle GDPR issues som jeg da lige skal teste af en dag (mest for sjov).

Arbejdsmæssigt ser jeg masser af fordele ved IoT og følger med i udviklingen, ser også på om der er fordele privat specielt for min gamle mor, men gider altså heller ikke bruge fritid på at rode med sikkerhedsopsætninger og elektronik der ikke fungerer sammen selv om de burde. Så længe det ikke giver fordele (og jeg ikke interesserer mig for selve dimserne) må jeg være analog.

6
15. februar 2018 kl. 09:34

Fordelene ved Nat-sænkning er stærkt overdrevet. Læs lidt på ing.dk

Ferielukning klarer jeg med et vrid med håndleddet.

Så står vi tilbage med mageligheden. Indtil videre lever jeg fint med at rejse mig for at tænde lyset.

IOT producenterne svigter iøvrigt forbrugerne massivt, ikke bare med manglende sikkerhed, men også deres indbyrdes krig på standarder.

Mit bud er at Skribentens indkøbte udstyr ender som elektronikskrald indenfor 2-3 år.

5
15. februar 2018 kl. 09:31

Undskyld men hvorfor dukker disse ting op i din router? Du har vel selv givet enhederne Wifi koden eller sat et ethernet kabel i.

Alle disse IoT enheder kan jo ikke bare bruge hjemmets internet, da disse forhåbentligt er bare minimalt sikrede.

Det vil også sige at gennemsnitsbrugeren aldrig kommer på den vej. Det er sikkert også derfor forsyningsselskaberne bruger deres egne net.

4
15. februar 2018 kl. 08:47

Jeg kan heller ikke se fidusen i fjernstyring af varmen - De 100% analoge Danfoss termostater jeg har installeret klarer den del helt eminent - Uden jeg skal tage stilling til noget.

Der er mange fordele - f.eks. lavere fremløbstemperatur baseret på udetemperatur, nat/dag sænkning af temperaturen, sænkning af temperatur i forbindelse med ferie men hvor huset er varmt til man kommer hjem - ting du ikke har mulighed for med analoge termostater eller anden styring. Rigtigt mange af IoT tingene er magelighed, men her er der faktisk ret mange penge at spare...

3
15. februar 2018 kl. 07:49

Jeg kan sagtens forstå den nørdede tilgang, den bruger jeg også, men jeg prøver kun at skaffe ting der gør min hverdag nemmere.

F.eks. har jeg ikke set nogen rigtig smarte robotstøvsugere - Der både kan komme ind under vores sofa, støvsuge trappen og æde halmen i kælderen (Datteren har kanin og fruen har marsvin - Har vist sig at være nemmest at have halmballer, hø mv. i et kælderrum ved siden af mit værksted).

Jeg kan heller ikke se fidusen i fjernstyring af varmen - De 100% analoge Danfoss termostater jeg har installeret klarer den del helt eminent - Uden jeg skal tage stilling til noget.

Indkøbslisten er en rulle papir vi alle kan skrive på - Så skal man ikke bøvle med apps der skal opdateres, ikke nødvendigvis vil samarbejde hvis man har en atypisk telefonkonfiguration - Og i øvrigt heller ikke kan bruges af ungerne (som ikke er gamle nok til at have en telefon selv) - De kan sagtens skrive på en seddel. Så slipper omverden også for at vide at vi er løbet tør for lokumspapir...

Til gengæld har jeg bygget en server som vores telefoner og computere er koblet op på. Meget nemmere at hjælpe knægten når han i samarbejde med sin lærer har fået slettet den færdige stil, i stedet for at skrive den ud (Versionering er king). Også meget nemmere at sortere familiens billeder når de selv "dukker" op på serveren, få lagt dem i mapper med beskrivelser osv. (Så man ikke er afhængig af ét stykke software, men kan bruge hjernen såfremt software ændres, svigter, udgår osv.). Så behøver Google, Samsung, Apple eller whoever heller ikke have en kopi af alle vores billeder eller telefonnumre mm. Det kan fint ligge på egen server. Det gør det også meget nemmere at have en bærbar og en stationær der er synkroniseret - For nej, der er ikke nogen bærbar der kan det samme som en stationær kan komme til, så det er nødvendigt med begge dele..! Det gør det endda muligt at have en (rimelig) recent backup af hele gøjemøget, det klarer et script på serveren - Jeg skal kun tilslutte en ekstern krypteret disk.

Vi havde en trådløs dørklokke - Men det har alle andre også, så den er røget på hylden pga. manglende stabilitet - Nogen der ved hvor man får en "gammeldags" analog model, i ved, med ledninger og så'en?

Router - PT kører jeg på noget Zyxel skrammel som jeg ikke selv kan (gider) rode for meget med - Den kan sættes op til netværkssegmentering, der kommer jævnligt opdateringer - Det bruger jeg - Og så er det mig og ikke Kviknet der bestemmer over den - De kan rode med deres modem så tosset de vil, bare jeg har internet. Jeg har skaffet en low-power PC som jeg regner med jeg skal have sat op med OSS router software snarest.

Sidst, men ikke mindst, jeg behøver eddermame ikke nogen talende enhed der kan købe ind af sig selv - Jeg har kone og datter som har uendeligt meget mere styr på dén del, end nogen "AI" enhed nogensiden får.

Når jeg ser på hvor meget tid der medgår til at "rode" med diverse ting, så bliver jeg helt stresset - Den tid går jo fra godt samvær med familien, tid på vandet, tid til at sidde at glo ud ad vinduet og nyde fuglene i hækken...

Så KISS står øverst i IT/AI-pyramiden herhjemme!

2
15. februar 2018 kl. 07:33

El-måleren er allerede installeret med samme opløsning som vandmåleren. Differencieret takster efter tidspunkt på døgnet (med minuts opløsning). Vi mangler bare afløb så de kan se om man laver stort eller småt :)

1
15. februar 2018 kl. 07:17

En dag stod to mand udenfor min dør. Uden at fremvise legitimation kom de ind for at installere en ny vandmåler. Jeg vidste godt at vandmålerne skulle skiftes, men fandt undervejs ud af, at:

  1. Vandmåleren sender måleresultaterne trådsløst ud i byen
  2. Det er krypteret (dvs ikke safe by design), men krypteringsnøglen kan tilgås.
  3. Det så ud til at målingerne var så præcise, at man kan de, om der vaskes tøj, vaskes op, man går i bad, og evt hvem der går i bad...
  4. Disse data opsamles af kommunens vandselskab.
  5. Man kan ikke fravælge dette indgreb i privatlivet.

Det var meget Orwell 1984sk, at der kommer to stærke mænd ind i hjemmet for at installere obligatorisk aflytning som altså kan tilgås af andre end vandselskabet.

Det næste bliver vel elmåleren - hvis elselskabet får nok data, så kan de se om jeg rister mit brød om morgenen.

Jeg mener at det strider mod GDPR, der skal i selve apparatet være en begrænsning på opløsning, nøjagtighed, uploadhyppighed, så lun aggregerede data sendes. Kryptering er ikke et godt alternativ til safe by design.