Samtlige 2.300 folkeskoleelever i Odder Kommune fik i januar uddelt en iPad 2 hver, og mange andre kommuner overvejer også at indføre tablets som en del af undervisningen.
Dermed åbner der sig et helt nyt marked for tablet-baseret interaktiv undervisning, som stiller store krav til både nyt undervisningsmateriale og hele skolesektorens understøttelse af mobile platforme.
Hos Odder Kommune har projektleder Rasmus Ditlev Borch fået mange henvendelser fra andre kommuner, som vil høre om Odders projekt, men han oplever, at godt undervisningsmateriale er en af forhindringerne, selv om der i dag allerede findes en række apps til børn.
»Vi har brug for næste niveau, hvor man arbejder mindre med træningstilgang og mere med en læringstilgang, hvor man blandt andet fokuserer på tekstbogens force, den fortællende tilgang, men med interaktive muligheder. Vi efterlyser, at udviklere, forlag og fageksperter arbejder sammen om at skabe apps med højt fagligt niveau,« siger han til Version2.
Rasmus Ditlev Borch savner også systemer til overordnet videndeling og kommunikation, som minder om de LMS’er, også kaldet Learning Management-systemer, der findes til erhvervslivet, og at systemer generelt forholder sig til adgang fra eksempelvis tablets som en iPad.
»Det ville være rart, om UNI-C lavede et SkoleIntra, som var gearet til mobile enheder af forskellige slags,« siger han om systemet, der er tænkt som hele folkeskolens intranet, men er blevet skældt ud for dets gammeldags brugergrænseflade.
Brug UNI-login
I forhold til UNI-C anbefaler Rasmus Ditlev Borch at bygge apps op omkring det såkaldte UNI-login, der er et fælleslogin, som også bruges til blandt andet de nationale test.
»Vi har i Danmark en unik struktur baseret på UNI-login, og det er et godt udgangspunkt for at bygge ting, hvor vi kan dele på basis af CPR-numre. Når folk laver apps, vil vi gerne have, at de bruger UNI-login, for det giver os som kommune mulighed for at lave direkte kontrakter med dem, der udvikler apps, så vores elever kan logge ind og tilgå dem,« fortæller Rasmus Ditlev Borch til Version2.
Hvis man kigger på attraktive markeder i forhold til forretningspotentiale, mener han, at specialområdet har et stort udækket behov.
»I folkeskolen bruger vi utroligt mange penge på elever med specialbehov, og kan man lave apps til det felt, som løser konkrete problemer, så er der økonomi i det. Der ligger helt klart et stort felt, som slet ikke er udforsket. Det kunne være spændende, hvis virkeligt dygtige udviklere gik sammen med nogen, som ved noget om disse områder. Så er det ikke kun et dansk marked, men det internationale marked, man når,« siger Rasmus Ditlev Borch til Version2.
Odder Kommunes iPad-projekt til 8 millioner kroner har været omstridt, blandt andet fordi Odder har valgt at basere sig på en platform fra Apple, der er kendt som relativt lukket. Hvis man vil udvikle interaktive løsninger til folkeskolen, er man dog nødt til at se videre end Apples produkter.
»Lige nu har jeg en interesse i at få noget frem til iPad, fordi det er her, vi har satset. Men jeg tror, at markedet for mobile enheder bliver en broget skare, og derfor skal man forholde sig til og nå de platforme, der når kritisk masse. Man skal ikke brænde alt krudtet af på én gang, for det kan skifte i løbet af få år. Lige nu er det iPad, som er den dominerende platform, men vi ved ikke, hvad der sker i løbet af tre år,« siger Rasmus Ditlev Borch til Version2.
HTML5 eller native apps?
Flere forlag som Gyldendal og Alinea satser af samme årsag på HTML5-baserede webløsninger, der er optimerede til tablets som eksempelvis iPad, men Odder Kommunes projektleder er ikke sikker på, at det altid er den bedste løsning.
»Det er rigtig dejligt med webbaserede portaler, og jeg kan godt forstå, at de gør det, men problemet er, at vi i folkeskolen ikke er udstyret, så man altid kan basere sig på webbaseret materialetilgang, for det kræver internetadgang og trådløse net, som kan bære det. Vi har bygget nyt trådløst net og indført kraftigere fiberforbindelser til skolerne, før vi indførte iPad. Det er helt sikkert vejen frem, men der skal også være ting på plads, før vi kan gøre det,« fortæller Rasmus Ditlev Borch.
Han nævner manglende netforbindelse i hjemmet eller offentlig transport som andre problemområder.
Den nystartede virksomhed DigTea, der betegner sig selv som et forlag og holder til i forskerparken Symbion, er et af de firmaer, som satser på en webbaseret tilgang.
DigTea blev etableret i marts 2011 af tidligere ansatte hos lærebogsforlaget Alinea og beskæftiger i dag 7 personer, som arbejder med at udvikle et system, der kan tage eksisterende skolebøger i PDF-form og konvertere dem til interaktivt materiale tilgængeligt på tablets via en webplatform.
»Vi laver systemer til nogle af de største fagområder i skolen og forsøger at tage højde for de mange muligheder fra starten. Bogen skal kunne trykkes, men også udgives digitalt, og eleverne skal kunne lave deres egne opgaver. Samtidig laver vi så materialer, som man kan tilgå via denne platform,« fortæller forlagsdirektør John Præstegaard til Version2.
Dyrt at integrere til UNI-C
Satsningen på en web-platform har ikke været uden problemer, og blandt andet fungerer indspilning af lyd i firmaets platform ikke på iPad.
»Vi vidste godt, at det er iPad, som bruges mest, men vi har ikke ressourcer til at låse os fast på én platform, så vi har lavet en webbaseret platform, så brugerne kan gå til det uanset device, bare der er netadgang. Vi har været forsigtige med at låse os fast på en app, hvis der ikke var kundegrundlag til det. Nu kan vi måske for få midler lave en app, som tilgodeser dem, der har en iPad. Eksempelvis Odder Kommune har været meget fokuseret på, at det skulle være en app,« siger John Præstegaard til Version2.
DigTea har, som Odder Kommune anbefaler, valgt at basere sin platform på UNI-login, men det har ikke været nogen let opgave, selv om forlagsdirektøren har været glad for at kunne trække på en fælles login-løsning.
»Det er en ret stor udviklingsmæssig opgave at bygge et system op omkring UNI-login, og vi har brugt 1.000 til 1.500 timer på integrationen. Det stiller krav til databasestrukturen, og det er vigtigt, at de data, som eleven skaber, gemmes under elevens navn, og at lærere skal knyttes sammen med specifikke klasser og elever. Det er godt, fordi du har ét login til de læremidler, som bindes op på det, men det er ikke sådan, at ethvert lille forlag ville kunne løfte den opgave,« fortæller John Præstegaard til Version2.
DigTea er for tiden i dialog med eksterne investorer om at hente ny kapital, og firmaet overvejer også at søge patent på noget af den teknologi, der er skabt.
Herunder kan du se et eksempel på, hvordan systemet fungerer set fra elevens side.
[video:http://www.youtube.com/watch?v=y1UgSMwqjzY]
Rasmus Ditlev Borch nævner LingApps og Skolemat.dk som firmaer, der allerede har succes med apps til folkeskolen. Dansk e-Learning Center, som står bag Skolemat.dk, oplyser selv, at deres apps blev hentet flere end 70.000 gange i 2011.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.