The Guardian: Bots og trolde spreder falske rygter om brandstiftelse i Australien

8. januar 2020 kl. 13:175
Twitter: #ArsonEmergency
Illustration: Twitter.
Ekspert har analyseret sig frem til, at bots og trolde under hashtagget #ArsonEmergency spreder rygter om, at brandene i Australien ikke er forårsaget af klimaforandringer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge The Guardian er der en ’desinformationskampagne’ i gang i Australien, der prøver at overdrive rollen af ildspåsættelser i den igangværende katastrofe, hvor arealer på størrelse med Danmark er i brand.

Under hashtagget #ArsonEmergency bliver der spredt beskeder, der prøver at underminere klimaforandringers betydning for de igangværende brande.

Timothy Graham, seniorlektor i socialnetværksanalyse på Queensland Teknologiske Universitet, har ved hjælp af et Twitter-bot-genkendelsesværktøj foretaget en analyse af hashtagget og er kommet frem til, at mange af de profiler, der spreder hashtagget, ligner bot- og troldeprofiler.

Han udtaler, at Australien ser ud til at blive »oversvømmet af desinformation«.

Polarisering og mistillid til forskere og medier

Ifølge analysen afspejler adfærden hos de profiler, der spreder budskabet om brandstiftelse som hovedårsag til de mange bush-brande, ikke den almene Twitter-bruger, men har snarere karakter af at være ’hyper-partisanidealister’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Timothy Graham udtaler: »Konspirationsteorierne (herunder brandstiftelse som hovedårsagen til brande) afspejler en øget mistillid til videnskabelig ekspertise, skepsis i medierne og afvisning af liberal demokratisk autoritet.«

Australsk politi har udtalt, at brandstiftelse er et problem, og at der er blevet anholdt 24 personer for brandstiftelse i løbet af tørkeperioden. Dog er de videnskabelige beviser for, at klimaforandringer er med til at øge antal af bushbrande, gode nok til at underkende, at brandstiftelse er skyld i brandene i Australien.

Der er også eksempler på, at der er blevet spredt information, der overdriver brandenes størrelse. Eksempelvis er et kort, der viser varmeudledningen i landet, blevet billedet på bush-brandenes udbredelse.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
9. januar 2020 kl. 14:08

Først og fremmest er det nok en fejl, at folk bosætter sig i de idyliske skovområder, for dermed ricikerer de uforsætlig at forårsage en brand, og dermed brænder inde.

I USA er der tidligere i historien været voldsomme men helt uforklarlige brænde, som har dræbt rigtig mange mennesker.

Det er teoriticeret, at meteornedslag har kunnet påsætte disse, og der er steder, hvor man har fundet meteorefterladenskaber i disse brændområder.

Små astroider kan delvist brænde op i atmosfæren eller eksplodere, og fragmenter der falder i skovområder, kan påsætte brænde.

4
9. januar 2020 kl. 11:25

Min umiddelbarte og ulærde tanke er, at antallet af brande nok mere afhænger af antallet af pyromaner/brandstiftelse, medens omfanget af brandene skyldes klimaet - nemlig mere varme og tørke. Dermed også mere af to to sider i brandtrekanten (varme, ilt og brandbart materiale) der skal fjernes for at slukke branden.

Der er selvfølgelig også større mulighed for at et stykke glas, eller skødesløshed, antænder brand hvis det er tørt og varmt.

3
9. januar 2020 kl. 10:35

Hvem ved.

Eet er helt sikkert: Historien om påsatte brande hjælper ikke klima-alarmisternes dagsorden. Dette er nok også hvorfor medier forsøger at undertrykke udvalgte facts. Nogle forsøger endda at "memoryhole" hvordan samme klima-alarmister har forsøgt at forhindre brandbælter mv.

Men fakta er at du stort set har ret.

Since November, authorities in NSW have charged or cautioned 183 people for some 200 bushfire-related offences – malicious and otherwise.</p>
<p>Of those, 24 people have been charged with deliberately lighting bushfires.</p>
<p>Another 53 were charged or cautioned for failing to comply with a total fire ban and another 47 with discarding a lit cigarette.

Det er siden november, - og kun tal for NSW.

Men som du er inde på, kan tallene være meget højere, da det er svært at fange brandstiftere på fersk gerning.

Og det er slet ikke usandsynligt, at det er gjort for at fremme andre interesser end blot pyromanens egne.

K

2
8. januar 2020 kl. 15:27

Rigtigt. Brandstiftere udelukker jo ikke klimaforandringer. Muligvis bliver det sjovere (hvis man er til perverse ødelæggelser), jo mere tør naturen er. Jeg mener da også, at man har set fra andre lande, at der bliver anstiftet brande for at rydde beskyttet natur, så det er nemmere at få lov til at bygge hoteller i stedet. Selv om det vil være meget svært at bevise, hvad der er hvad.

1
8. januar 2020 kl. 14:37

I 2019 anholdt man 183 personer for "bush fires" i Australien, og som nævnt i artiklen 24 stk i tørkeperioden.

Mon ikke antallet af brandstiftere er MEGET højere, for det skulle da være utroligt underligt hvis man havde 100% af brandstifterne.

Her tænker jeg særligt på at det er utroligt svært at bevise hvem som gjorde hvad og rent faktisk har sat ild til noget, og efterfølgende løfte bevis byrden i et retslokale og få dem dømt. Folk sætter jo ild til ting ude på landet, ikke inde i en by med vidner/kamerae osv.

Jeg har boet i australien og kommer man uden for de store byer, og til mindre samfund osv. så er det meget normalt der måske kun kommer et par biler forbi på en hel dag, eller måske slet ikke nogen hvis du er langt væk. At finde og stoppe dem som sætter ild til noget er som at finde en nål i en høstak i Australien. Det kan sagtens være samme person eller personer som køre fra sted til sted og sætter ild på ting eks fordi de har set sig sure på staten som hævn eks. migranter eller folk som har haft en dårlig oplevelse med politi/staten osv og vil have hævn. osv osv. tja. Hvem ved.