The Guardian: Bots og trolde spreder falske rygter om brandstiftelse i Australien
Ifølge The Guardian er der en ’desinformationskampagne’ i gang i Australien, der prøver at overdrive rollen af ildspåsættelser i den igangværende katastrofe, hvor arealer på størrelse med Danmark er i brand.
Under hashtagget #ArsonEmergency bliver der spredt beskeder, der prøver at underminere klimaforandringers betydning for de igangværende brande.
Timothy Graham, seniorlektor i socialnetværksanalyse på Queensland Teknologiske Universitet, har ved hjælp af et Twitter-bot-genkendelsesværktøj foretaget en analyse af hashtagget og er kommet frem til, at mange af de profiler, der spreder hashtagget, ligner bot- og troldeprofiler.
Han udtaler, at Australien ser ud til at blive »oversvømmet af desinformation«.
Polarisering og mistillid til forskere og medier
Ifølge analysen afspejler adfærden hos de profiler, der spreder budskabet om brandstiftelse som hovedårsag til de mange bush-brande, ikke den almene Twitter-bruger, men har snarere karakter af at være ’hyper-partisanidealister’.
Timothy Graham udtaler: »Konspirationsteorierne (herunder brandstiftelse som hovedårsagen til brande) afspejler en øget mistillid til videnskabelig ekspertise, skepsis i medierne og afvisning af liberal demokratisk autoritet.«
Australsk politi har udtalt, at brandstiftelse er et problem, og at der er blevet anholdt 24 personer for brandstiftelse i løbet af tørkeperioden. Dog er de videnskabelige beviser for, at klimaforandringer er med til at øge antal af bushbrande, gode nok til at underkende, at brandstiftelse er skyld i brandene i Australien.
Der er også eksempler på, at der er blevet spredt information, der overdriver brandenes størrelse. Eksempelvis er et kort, der viser varmeudledningen i landet, blevet billedet på bush-brandenes udbredelse.
ok so the latest Bad Bushfires Map doing the rounds makes the mistake of re-rendering grids from the FIRMS map into a heat map, instead of using points and scaling correctly pic.twitter.com/hDpWpzhOYi
— Nick Evershed (@NickEvershed) 6. januar 2020
