Grundfos sparer halvdelen på open source

Inden for CFD (Computational Fluid Dynamics) er der penge at hente på open source-software i stedet for kommercielle programmer.

Grundfos kan se frem til halvering af omkostningerne, når en stor del af pumpekoncernens kommercielle CFD-beregningsprogrammer (Computational Fluid Dynamics) skiftes ud med det open source-baserede OpenFOAM. Fremover skal OpenFOAM stå for 80 procent af talknuseriet i forbindelse med beregning af strømning i pumper.

Virksomheden er ikke den eneste, der har fundet denne vej til besparelser på regnebudgettet. En række danske virksomheder har kig på OpenFOAM, og den entydige årsag blandt de virksomheder, Ingeniøren har talt med, er nylige prisstigninger for kommercielle CFD-værktøjer.

Den amerikanske virksomhed Ansys, som er ledende på markedet for kommerciel CFD-software, har "spist" sine nærmeste konkurrenter ved fusion og dominerer nu markedet for CFD med en monopollignende status. En virksomhed har oplevet, at Ansys' priser er steget med 40 procent i forbindelse med den seneste fusion.

Flere og flere bruger CFD

Licensudgifterne er anseelige, og fælles for de virksomheder, som Ingeniøren har talt med, er, at hvis anvendelsen af CFD-simuleringer skal øges, må der nye og billigere boller på suppen. Da Moores lov har gjort computerkraft til en billig vare, er omkostningerne til software nu 20 gange større end til hardware, vurderer Henrik Hassing, som er formand for Dansis, en brancheorganisation for strømningsteknik. Selv små stigninger i licensprisen er store beløb for virksomhederne. Det gør open source-software interessant.

Force Technology, som udfører konsulentarbejde inden for området, anslår, at 30 procent af omkostningerne ved at benytte CFD-analyser er licensudgifter, og det er vel at mærke inklusive løn- og driftsomkostninger. Hardware står kun for tre procent af de samlede omkostninger. Det betyder, at det er meget dyrt at udvide beregningskapaciteten.

Gratis software er ikke gratis
Omkostningerne til licenser bliver en barriere i produktudviklingen, og her bliver priser på nul kroner for open source-programmer et attraktivt alternativ. Udfordringen ved at benytte værktøjer som OpenFOAM er begrænset kvalitetskontrol af koden, begrænsede supportmuligheder, manualer og anden brugerdokumentation. Det betyder, at man til en hvis grad flytter udgifter fra licensomkostninger til insourcing af kompetencer. Men altså ikke mere, end at der stadig er penge at spare.

Force Technology har taget initiativ til at danne en brugergruppe omkring open source-CFD med OpenFOAM i centrum. Meningen er, at virksomhederne, der ellers kan være konkurrenter til hverdag, kan gå sammen om at dele testcases og andre ressourcer, som kan lette brugen af OpenFOAM.

Tidligere har det eneste alternativ til kommerciel CFD-software været akademisk software, udviklet af forskningsinstitutioner. Licensomkostningerne for denne type programmer har typisk været til at overskue. Men denne type software har som regel været udviklet til helt specifikke anvendelser, og de fysiske modeller, der understøttes, har som regel været stærkt begrænset.

Fakta: OpenFOAM

OpenFOAM er et programmerbart softwareværktøj til beregninger inden for Computational Fluid Dynamics (CFD), som benytter numeriske metoder og algoritmer til at løse og analysere strømingsproblemer. OpenFOAM er en softwarepakke i sproget C++, som har sin oprindelse tilbage i slutningen af 80'erne.

Problemer inden for CFD løses ved at splitte volumenet op i celler ved hjælp af en såkaldt netgenerator. Sådan en mangler i OpenFOAM og må skabes med et andet værktøj.

Arbejdsprocessen tager konkret udgangspunkt i en CAD-model af produktet. Denne model hentes ind i en netgenerator. Dernæst skaber man såkaldte beregningsnet og beskriver randbetingelser for vægge og andre steder. Endeligt kan beregningen skydes i gang.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize