Microsofts applikationsplatform og framework .Net er nu klar i den første officielle open source-udgave.
Det betyder, at .Net-platformen kan installeres på blandt andet Linux og Mac OS X og i princippet kan bruges til at udvikle applikationer, der kan afvikles på andre styresystemer end Microsofts Windows.
Det er da også den primære grund til, at det er interessant for Microsoft at gøre .Net til open source.
Microsoft har på det seneste har givet slip på princippet om, at for eksempel Windows og Office skulle hjælpe hinanden, så Office var en eksklusiv applikation på Windows Phone. Nu findes Office til både Android og iOS.
Dermed forventer Microsoft at kunne styrke Office over for potentielle konkurrenter, som kunne udnytte Offices fravær på andre populære styresystemer til at undergrave Offices dominans.
Omvendt er Windows også mindre truet af andre styresystemer, med mindre der dukker et populært Office-alternativ op til eksempelvis Mac OS X 10, som ikke findes til Windows.
Forhindrer at udviklingen smutter over på andre platforme
Det er samme princip, der ligger bag åbningen af .Net Core. Microsoft styrker applikationsudvikling på .Net og i Windows ved at forhindre, at udviklingen i stedet foregår på platforme, der kun findes til eksempelvis Linux.
Linux er mere populært end Windows til servere, og Microsoft kan næppe vende den udvikling. Det samme gælder det Linux-baserede Android. Åbningen af .Net beskytter altså Windows ved at give mulighed for at udvikle applikationer på Windows, som kan køre på mange platforme.
Det er også værd at bemærke, at Microsoft har frigivet en version til Docker-containere. Der er altså tale om en platform beregnet til en virkelighed, hvor cloud og spredning over styresystemer dominerer, snarere end fortidens Windows-dominerede verden.
Der er flere ting, man skal bemærke ved .Net Core. Selvom der er tale om version 1.0, så er det ikke ensbetydende med en komplet udgave af hele .Net-frameworket fra Windows.
Eksempelvis er applikationsmodellen WPF ikke understøttet af .Net Core. Det vil sige, at man ikke kan tage en ældre Windows-applikation bygget efter WPF og afvikle den på Linux med .Net Core.
WPF benytter visse Windows-teknologier så som DirectX, der ikke er en del af .Net Core. Det er dog ikke længere Microsofts anbefaling at udvikle nye applikationer efter WPF.
Det er således den nye udgave af .Net-platformen, som også er kendt fra Microsofts Windows Universal Apps. Derfor er det heller ikke alle API'er fra .Net-universet, der er med, men kun dem fra .Net Standard Library.
Understøtter alene C
Lige nu er det også kun programmeringssproget C#, der er understøttet. Visual Basic og F# er dog på vej i .Net Core version 1.1, der er sat til at blive frigivet inden årets udgang.
Selvom der er tale om en platform, der kører på tværs af flere styresystemer, så er der stadig visse dele, der er specifikke for de enkelte styresystemer. Det er dog 90 procent, der er ens.
Det betyder, at indmaden i den underliggende platforme er lidt forskellig på de forskellige styresystemer, fordi der eksempelvis er en registreringsdatabase i Windows, men ikke i Unix.
Den anden del af Microsofts åbning af platformen er ASP.Net Core, som først og fremmest skal give udviklerne værktøjer til at udnytte Microsofts Azure-cloudtjenester til at udvikle eksempelvis webapplikationer.
Den manglende brik lige nu for udviklere kan være Microsofts fuldblods-IDE, Visual Studio, som stadig kun findes til Windows. Microsoft har ganske vist frigivet Visual Studio Code til andre styresystemer, men det er en noget mere simpel editor end Visual Studio.
Hvis man til gengæld udvikler på Windows-platformen får man nu bedre mulighed for at bruge C# og det meste af .Net-platformen til applikationer, der skal kunne afvikles på andre styresystemer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.