Strikse redundanskrav spænder ben for brændselsceller og frisk luft i datacentre

Apples kommende datacenter i Viborg vil ikke kunne opnå en høj certificering for oppetid, fordi redundansen opnås på en måde, certificeringerne ikke anerkender.

Apples placering af et nyt stort datacenter på en mark ved Foulum nær Viborg er på ingen måde tilfældig. Datacentret kommer til at ligge ved siden af en stor transformatorstation, hvor strømkabler kommer ind fra Norge og forbindes til det danske elnet. På den måde får Apple adgang til to elforsyninger og behøver derfor ikke bruge ressourcer på enorme nødstrømsanlæg.

Det er smart, men det betyder også, at Apples datacenter kun vil opnå det laveste trin i de certificeringer for datacentres redundans og forventede oppetid, der bruges i øjeblikket.

Sådan en certificering betyder ikke det store for Apple, som er sin egen kunde, men uden en høj certificering er det svært for udbydere af datacenterkapacitet at sælge deres service.

Derfor efterlyser branchen nu en standard for certificering, der er mere fleksibel end de nuværende.

Læs også: Dansk datacenter gemmer aktuel vinterkulde 70 meter under jorden til varmere tider

»Effektivt energiforbrug er ikke en drivkraft for designet. Hvis du vil lave et datacenter, der kun kører på solceller, så er der ingen kunder til det,« siger driftsdirektør Lex Coors fra Interxion.

Selvom du designer et datacenter med solenergi eller brændselsceller på en måde, så det er sikret en konstant strømforsyning, så vil du ikke kunne opnå de gængse certificeringer. De ser nemlig på antallet af nødstrømsanlæg og tæller eksempelvis, om du har dobbelt af alt for at opnå den højeste certificering.

»Selv hvis du bygger et meget modstandsdygtigt datacenter med brændselsceller, så vil du falde tilbage til den laveste certificering - ingen redundans,« siger Lex Coors.

Brancheorganisationen Green Grid er gået sammen med Interxion om at forsøge at udarbejde en ny, åben certificering, der gør det muligt at tage hensyn til andre måder at opnå høj stabilitet og sikkerhed end blot at doble op på alting og have ekstra dieselgeneratorer stående.

Læs også: Sådan bygger Nianet nyt, konservativt datacenter

Green Grid påpeger blandt andet, at hvis man bygger et datacenter i Europa tæt ved en 110 kV-transformatorstation, så har der historisk været en 100 procent oppetid i løbet af de sidste seks årtier.

Forslaget til en ny certificering omfatter blandt andet at se på, at kølesystemerne er redundante. Ikke som i at der er to ens systemer, men at det ene system eksempelvis kan være havvand eller friskluftskøling, suppleret med traditionelle chillere eller frikøling.

På den måde vil man ifølge Green Grid og Interxion kunne kombinere certificeringen for oppetid med en værdi for bæredygtighed og energieffektivitet.

Samlet set skulle certificeringen dermed give datacenterfirmaerne større incitament til at bygge datacentre, hvor de bruger ny teknologi til både at opnå høj stabilitet og lavt ressourceforbrug.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (2)

Baldur Norddahl

"Green Grid påpeger blandt andet, at hvis man bygger et datacenter i Europa tæt ved en 110 kV-transformatorstation, så har der historisk været en 100 procent oppetid i løbet af de sidste seks årtier".

Det er ikke så mange år siden at Sjælland og Skåne var helt uden strøm i nogle timer.

Mon ikke det passer bedre med at man har et net crash en gang per årti cirka?

Og man har på ingen måde adgang til to net blot fordi man bygger i nærheden af et kabel til et andet land. Hvis strømnettet går ned, så kan de ikke på magisk vis undtage dit datacenter. Hvis nettet er gået ned så er det typisk på grund af ubalance mellem forbrug og produktion. Første prioritet er at få gang i nogle kraftværker - ikke at forsyne et datacenter.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 15:06

Welcome to Free course to learn about the combined power of Alteryx and Qlik!

Affecto invites to a free course, where we want to share our knowledge of this self-service analysis platform together with the power of Qlik.
20. apr 2017

Robotics Process Automation (RPA) changes the way organizations think about and perform work at a reduced cost, higher efficiency and greater productivity

Join us for this exiting seminar, which Affecto hosts with our business partner SmartRPA May 3rd, 2017 at 13.00 in Copenhagen.
30. mar 2017