Gratis Windows 10-opgraderingsfrist udløber om 3 måneder - eller gør den?

6. maj 2016 kl. 10:4117
Kan Microsoft få millioner af brugere til at betale for at opgradere til Windows 10, når fristen udløber 29. juli, eller det bedre at forlænge det gratis tilbud?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge Microsoft er der nu 300 millioner enheder, der kører Windows 10. Hvad Microsoft ikke fortæller os er, hvor mange af disse enheder, der er født med Windows 10 fra producenten, og hvor mange der har benyttet sig af tilbuddet om at opgradere gratis fra Windows 7 eller Windows 8.1.

Det er ellers relevant, fordi nedtællingen nu er begyndt til udløbet af den frist for gratis opgradering, som Microsoft har sat den 29. juli.

For privatbrugere er tre måneder rigelig tid til at overveje for og imod en opgradering, men hvis man sidder i en mindre virksomhed med pc'er på Windows OEM-licenser og overvejer, om maskinparken skal opgraderes, så er det ved at være tid, hvis fristen virkelig udløber midt i sommerferien.

Et slag på tasken siger, at halvdelen af de 300 millioner Windows 10-enheder er nye pc'er. Ifølge IDC's kvartalsmæssige opgørelser, er der siden lanceringen af Windows 10 solgt cirka 200 millioner nye pc'er, fraregnet Apple-enheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af de 200 millioner er der desuden et ukendt antal solgt til virksomheder, som måske stadig kører Windows 7. Så godt halvdelen af de 300 millioner er et forsigtigt bud, når vi også skal medregne opgraderede Xbox One-systemer og nogle få Windows 10 Mobile smartphones.

Det samlede antal Windows-enheder i omløb er et lidt sværere tal at grave frem.

Microsoft har selv sagt, at der findes cirka 1,5 milliarder enheder med Windows, men præcist hvad det dækker over er mere uklart, da der også findes forskellige indlejrede Windows-udgaver i eksempelvis hæveatuomater.

En del af det samlede antal Windows-enheder er desuden stadig Windows XP, som man kan støde på i kasseapparater og hos et stort antal piratkopierede Windows-udgaver i mange lande. Ligesom der også findes Windows XP-maskiner på danske sygehuse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft har selv sagt, at Windows 10 i løbet af tre år skal ligge på én milliard enheder. Hvis udløbet af det gratis tilbud om opgradering får folk til at holde op med at opgradere fra Windows 7 og 8.1, så skal dén milliard nås alene gennem salg af nye pc'er. Det bliver svært.

To argumenter imod at fortsætte med gratis opgraderinger

Hvis Microsoft når til den 29. juli og så siger, 'vi tager lige ét år mere', så vil folk slet ikke få travlt med at opgradere, for så ved de, at Microsoft ikke mener det alvorligt med en tidsfrist.

Så vil Windows 7-brugerne i stedet se frem mod, at deres hardware enten er forældet, eller helt frem mod udløbet af supporten for Windows 7 - hvilket tidligst er i 2020.

Prisen for en opgradering, når fristen udløber, vil være cirka 100 dollars. Tænk sig, hvis Microsoft kan sælge 700 millioner opgraderingslicenser. Det er en omsætning på 70 milliarder dollars. Selv for Microsoft er det også en slat penge.

Om det så kan lade sig gøre at sælge en styresystemsopgradering til dén pris i 2016 er så et godt spørgsmål (svaret er nej, hvis du spørger denne skribent).

To argumenter for at fortsætte med gratis opgraderinger

Microsoft står i den uheldige situation, at selskabet på den ene side har en styrke i forhold til kunderne ved at love dem mindst 10 års support og masser af bagudkompatibilitet, når de køber Microsofts styresystem.

Men de gamle versioner er også dét, der i enhver anden organisation ville betegnes som teknologisk gæld.

Vel at mærke en gæld, som Microsoft ikke kan gøre noget aktivt for at slippe af med. Microsoft kan kun opfordre kunderne til at hjælpe selskabet af med forældede Windows-udgaver, der koster kræfter for Microsoft at vedligeholde og sikre kompatibilitet med, når Microsoft skal lancere nye produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Windows 7 spænder eksempelvis ben for en reel satsning på Universal Apps-platformen og Microsofts app-butik til Windows.

Den bedste opfordring, Microsoft kan give kunderne, er et tilbud om at opgradere gratis. Så deler kunder og Microsoft omkostningerne ved opgraderingen (Microsoft giver afkald på licensen, kunden skal investere et par timer i opgraderingen).

En gratis opgradering til Windows 10 er ikke bare et godt introduktionstilbud som gratis is på åbningsdagen for en ny iskiosk. Det er reelt markedsprisen for en styresystemsopgradering i dag.

Det har længe været prisen for opgraderinger på Linux, er siden blevet det på Mac OS X og er standard på smartphones, så længe den gamle hardware understøtter den nye version.

Forskellen mellem Windows 7 og Windows 10 er lige nu klart større set fra Microsofts side end fra kundens side.

For Microsoft gælder det om at undgå, at Windows 7 bliver det nye Windows XP, der bliver hængende og roder efter oversete flasker sprut i køkkenskabene, selvom festen for længst er lukket, og Microsoft bare gerne vil rydde op og gå i seng.

Så forvent at se Microsoft forlænge fristen for gratis opgradering. Måske bliver det i første omgang noget med 'ok, vi kan se, mange af jer stadig er i gang med processen, så vi giver jer lige seks måneder mere', men i sidste ende bliver det for altid gratis at opgradere til den nyeste Windows.

Alt tyder på, at Microsoft er indstillet på, at pengene skal kradses ind andre steder end på de Windows-licenser, hvor man ikke får andet for pengene end et styresystem.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
8. maj 2016 kl. 14:10

Kom til at logge på via den forkerte fb acc. Så ikke min rigtige bruger her inde.

Skiftede til win10 fra win 7 da det kom ud. Gav det frem til februar. Win10 køre nu ganske udmærket hurtigere at arbejde med end win 7 er. Over all en del bedre. Det der fik mig til at skifte var mit primære spil. Cs:go i win 7 lå jeg konstant mellem 250 til 500 fps. I win10 120 til 250 fps. Alle drivers var opdateret. Hvilket ikke var en hold bar situation for mig. Over vejer dog at give win10 chancen igen her i juni.

14
8. maj 2016 kl. 09:42

Der er masser af start menu i Win10, har du prøvet OS'et?

Har du prøvet at klikke på mit link? Ja der er skam en startmenu, men...

Jeg har to gange opgraderet PC'ere fra Windows 8 til 10. Begge gange oplevede jeg, at alle de installerede programmer var væk fra startmenuen. Jeg kunne heller ikke få dem frem ved at skrive deres navn. Googling på det tidspunkt viste, at jeg ikke var alene med problemet, og at det havde noget at gøre med Windows' søgemaskine, der ikke kørte. Undskyld mig for at lyde lidt teenage-agtig, men WTF? En startmenu skal først og fremmest bruges til: At Starte Programmer. Jeg bruger den ikke til at søge efter mine dokumenter eller se vejrudsigten.

12
8. maj 2016 kl. 01:12

Nej, der er bestemt ingen garanti. Jeg opgraderede en pc til win 10 Home Premium 64 bit, og - som opgraderingsassistenten ganske rigtigt advarede om, så virkede det kombinerede bluetooth/wifi-kort ikke til bluetooth efter installation. Efter nogen søgen på nettet måtte jeg opgive at finde en driver. Hverken producent af pc eller kort havde drivere. Det samme har jeg oplevet med drivere til andet udstyr. Fx vil Polar ikke besvære sig med at levere drivere til motions-ure, som ikke længere produceres. Og det er nok der, problemet ligger. Det er hardware-producenterne, der skal lave drivere, og deres holdning er ofte ret arrogant. Du kan jo bare købe en ny model.

11
7. maj 2016 kl. 18:28

... så vi får flere Linux brugere. He he.

Den nye Ubuntu Mate 16.04 kan forresten anbefales til trætte Windows brugere. Den har gammeldags gnome2 panel og kan køre på ældre maskiner i tre år indtil næste gratis opdatering.

9
7. maj 2016 kl. 03:07

Mange er utilfredse med at de ikke kan finde deres fotos, deres musik og deres dokumenter. I Win10 er de dybt, dybt begravede i mappestrukturen.

Browseren EDGE får heller ikke pæne ord med på vejen. Jeg selv opgav at bruge den da mine normale tastatur-genveje ikke virkede, og da bjælken øverst fylder mere end nogen anden browserbjælke og tilsyneladende ikke kan modificeres.

8
7. maj 2016 kl. 00:59

Hvis det er en 64bit driver til Win7, så burde den egentligt virke til Win10

6
6. maj 2016 kl. 19:13

Jeg ville egentligt gerne opgradere min windows 7 partition til win 10. Dog kan jeg ikke pga driveren til mit bluetooth-kort, jf win 10 opgraderingsassistenten, ikke virker til Windows 10. Og her skal jeg nok egentligt skyde på Apple, da jeg bruger en 2011 macbook pro (15") med BootCamp, og den kan, jf Apple, kun tåle at køre Windows 7... (den har en i7 quadcore processer), og derfor vil apple ikke opdatere bluetooth driveren. Eneste logiske apple perspektiv her, må vel være at købe en ny mac.. I think not. Så jeg tæller vel med i statistikken af folk som ikke har opgraderet, på trods af at jeg ikke kan.

4
6. maj 2016 kl. 16:20

De jeg kender der er gået på windows 10 er glade for det. Jeg bruger det selv når jeg ikke er på Linux.

Det er skam muligt blot at hente et USB image og kværne den på en computer der har en Windows licens.

3
6. maj 2016 kl. 13:17

Til sommer kommer en forbedret udgave af Windows 10 - anniversary edition kalder Microsoft den. Den kan vel bruges som argument at opgradere, f.eks. for virksomheder. Derfor forventer jeg, at Microsoft forlænger den fri opgradering.

Mod taler at PC-producenterne giver den fri opgradering skylden for, at salget af PC'er falder. Jeg tror dog ikke, at Microsoft er overbevist.

2
6. maj 2016 kl. 12:55

Mange ting er stadig meget mere besværligt.

Som hvad? Alle jeg kender er efterhånden hoppet på 10'eren, og den virker også ganske glimrende. Jeg tror ikke MS ender med at forlange penge for det, nok snarere gør de det muligt at installere den helt fra bunden uden man skal finte udenom ved at køre en Win7 trial ind først.

1
6. maj 2016 kl. 11:20

Hvormange Win7,8 er forsvundet i forhold til XP,Wista, sammenholdt med nye Win10 skulle kunne give et fingerpeg, for en god statistikker.

Tror stadig kun at Win10 bliver en god afløser for XP og Win7 med tvang, kender mange som har opgraderet, de er ikke specielt glade for det, Med undtagelse af de få Win8 bruger. Mange ting er stadig meget mere besværligt. Men det kommer måske med brug