Ifølge Microsoft er der nu 300 millioner enheder, der kører Windows 10. Hvad Microsoft ikke fortæller os er, hvor mange af disse enheder, der er født med Windows 10 fra producenten, og hvor mange der har benyttet sig af tilbuddet om at opgradere gratis fra Windows 7 eller Windows 8.1.
Det er ellers relevant, fordi nedtællingen nu er begyndt til udløbet af den frist for gratis opgradering, som Microsoft har sat den 29. juli.
For privatbrugere er tre måneder rigelig tid til at overveje for og imod en opgradering, men hvis man sidder i en mindre virksomhed med pc'er på Windows OEM-licenser og overvejer, om maskinparken skal opgraderes, så er det ved at være tid, hvis fristen virkelig udløber midt i sommerferien.
Et slag på tasken siger, at halvdelen af de 300 millioner Windows 10-enheder er nye pc'er. Ifølge IDC's kvartalsmæssige opgørelser, er der siden lanceringen af Windows 10 solgt cirka 200 millioner nye pc'er, fraregnet Apple-enheder.
Ud af de 200 millioner er der desuden et ukendt antal solgt til virksomheder, som måske stadig kører Windows 7. Så godt halvdelen af de 300 millioner er et forsigtigt bud, når vi også skal medregne opgraderede Xbox One-systemer og nogle få Windows 10 Mobile smartphones.
Det samlede antal Windows-enheder i omløb er et lidt sværere tal at grave frem.
Microsoft har selv sagt, at der findes cirka 1,5 milliarder enheder med Windows, men præcist hvad det dækker over er mere uklart, da der også findes forskellige indlejrede Windows-udgaver i eksempelvis hæveatuomater.
En del af det samlede antal Windows-enheder er desuden stadig Windows XP, som man kan støde på i kasseapparater og hos et stort antal piratkopierede Windows-udgaver i mange lande. Ligesom der også findes Windows XP-maskiner på danske sygehuse.
Microsoft har selv sagt, at Windows 10 i løbet af tre år skal ligge på én milliard enheder. Hvis udløbet af det gratis tilbud om opgradering får folk til at holde op med at opgradere fra Windows 7 og 8.1, så skal dén milliard nås alene gennem salg af nye pc'er. Det bliver svært.
To argumenter imod at fortsætte med gratis opgraderinger
Hvis Microsoft når til den 29. juli og så siger, 'vi tager lige ét år mere', så vil folk slet ikke få travlt med at opgradere, for så ved de, at Microsoft ikke mener det alvorligt med en tidsfrist.
Så vil Windows 7-brugerne i stedet se frem mod, at deres hardware enten er forældet, eller helt frem mod udløbet af supporten for Windows 7 - hvilket tidligst er i 2020.
Prisen for en opgradering, når fristen udløber, vil være cirka 100 dollars. Tænk sig, hvis Microsoft kan sælge 700 millioner opgraderingslicenser. Det er en omsætning på 70 milliarder dollars. Selv for Microsoft er det også en slat penge.
Om det så kan lade sig gøre at sælge en styresystemsopgradering til dén pris i 2016 er så et godt spørgsmål (svaret er nej, hvis du spørger denne skribent).
To argumenter for at fortsætte med gratis opgraderinger
Microsoft står i den uheldige situation, at selskabet på den ene side har en styrke i forhold til kunderne ved at love dem mindst 10 års support og masser af bagudkompatibilitet, når de køber Microsofts styresystem.
Men de gamle versioner er også dét, der i enhver anden organisation ville betegnes som teknologisk gæld.
Vel at mærke en gæld, som Microsoft ikke kan gøre noget aktivt for at slippe af med. Microsoft kan kun opfordre kunderne til at hjælpe selskabet af med forældede Windows-udgaver, der koster kræfter for Microsoft at vedligeholde og sikre kompatibilitet med, når Microsoft skal lancere nye produkter.
Windows 7 spænder eksempelvis ben for en reel satsning på Universal Apps-platformen og Microsofts app-butik til Windows.
Den bedste opfordring, Microsoft kan give kunderne, er et tilbud om at opgradere gratis. Så deler kunder og Microsoft omkostningerne ved opgraderingen (Microsoft giver afkald på licensen, kunden skal investere et par timer i opgraderingen).
En gratis opgradering til Windows 10 er ikke bare et godt introduktionstilbud som gratis is på åbningsdagen for en ny iskiosk. Det er reelt markedsprisen for en styresystemsopgradering i dag.
Det har længe været prisen for opgraderinger på Linux, er siden blevet det på Mac OS X og er standard på smartphones, så længe den gamle hardware understøtter den nye version.
Forskellen mellem Windows 7 og Windows 10 er lige nu klart større set fra Microsofts side end fra kundens side.
For Microsoft gælder det om at undgå, at Windows 7 bliver det nye Windows XP, der bliver hængende og roder efter oversete flasker sprut i køkkenskabene, selvom festen for længst er lukket, og Microsoft bare gerne vil rydde op og gå i seng.
Så forvent at se Microsoft forlænge fristen for gratis opgradering. Måske bliver det i første omgang noget med 'ok, vi kan se, mange af jer stadig er i gang med processen, så vi giver jer lige seks måneder mere', men i sidste ende bliver det for altid gratis at opgradere til den nyeste Windows.
Alt tyder på, at Microsoft er indstillet på, at pengene skal kradses ind andre steder end på de Windows-licenser, hvor man ikke får andet for pengene end et styresystem.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.