Gebyr på fingeraftryk: Gratis pas-kiosker bliver pengemaskiner

Folketinget har vedtaget en lov, der lægger 25 kroners gebyr på at få taget fingeraftryk til pas. 'En god forretning for politiet', mener leverandøren af omkostningsfri løsninger til kommunerne.

Ud over de 600 kroner, et pas i dag koster, kommer der fremover ekstra 25 kroner på regningen for at få taget sit fingeraftryk i sit nye pas. Dette beløb svarer ifølge Center for Digital Forvaltning (CEDI) til de gennemsnitlige meromkostninger for det offentlige, herunder bl.a. politiet, kommunerne og Udlændingeservice, som skal købe scanningsudstyr til at lave fingeraftryk med.

Baggrunden for lovforslaget er, at danske pas skal indeholde biometriske kendetegn i form af et digitalt billede af henholdsvis pasindehaverens ansigt og fingeraftryk.

Scan-Tech IT leverer såkaldte gratis ’pas-kiosker’ til mange kommuner. Her kan borgerne få lavet et biometrisk pas, hvor pas-kiosken i sig selv er gratis for kommunen at få opstillet. Scan-Tech tjener kun penge på pas-kiosken via de pasbilleder, som borgeren skal have taget af en fotograf i kiosken.

Bjarne Jensen, direktør i Scan-Tech IT Aps, mener, at det godt kan retfærdiggøres at have et gebyr på fingeraftryk, men at man kan diskutere beløbet:

»Kommunerne har en ekstraomkostning til fingeraftryks-scannerne, hvis de ønsker ekstra ud over dem, der er i gratis-kioskerne, og så har de jo også en omkostning til gatewayen til politiet. Så det er nok de penge, de skal have tjent hjem,« siger han og fortsætter:

»Men det er da helt sikkert ikke en dårlig forretning for politiet.«

Scan-Tech har just vundet en stor kontrakt med Københavns Kommune om leverance af gratis pas-kiosker.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Leonard Kramer

Kunne de ikke lige saa godt have sat prisen op med 25kr? Det er vel ikke muligt at faa pas uden at faa taget fingeraftryk?

Eller kan man vandre ind med sit snuskede maelkeglas fra morgenmaden og bruge det istedet for?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere