Utrolig detaljerigdom på vej: Open Streetmap viser cykelstier, vindmøller og brønddæksler

Vandløb, vindmøller, cykelstier og langt hurtigere opdateringer. Hos den gratis korttjeneste OpenStreetMap siger de, takket være ny, offentlig dataaftale, farvel til mange års licensbøvl. Nu får de fri adgang til matrikelkort, højdemodeller og landkort.

Farvel til mange års licensbøvl, mærkelige klausuler - og goddag til cykelstier, kort over vindmøller, vandløb og nyere helhedskort over Danmark. Sådan beskriver Peter Brodersen fra den gratis korttjeneste OpenStreetMap den nye offentlige databonanza, som mandag blev indgået mellem regeringen og KL.

»Takket være den nye aftale slipper vi for ufattelig meget licensbøvl, når vi skal opdatere vores korttjeneste. Især kommunerne har ufrivilligt været underlagt centrale licenskrav. Og det samme har Kort & Matrikelstyrelsen. De problemer er vi ovre nu,« siger Peter Brodersen til Version2.

Den nye aftale om de såkaldte grunddata dækker over, at blandt andet CVR-numre bliver gratis og offentligt tilgængelige - under hensyn til anonymitet og lignende. Det samme gør Kort & Matrikelstyrelsens detaljerede højdemodeller, vandløbskort og lignende. Allerede fra 2013 får OpenStreetMap fri adgang til matrikelkort, højdemodeller og landkort.

Læs også: Værsgo: Staten forærer CVR- og matrikelnumre væk i datafest

Læs også: Jubel over statslig databonanza: Gennembrud med gratis tilgang til CVR- og matrikelnumre

Store opdateringer

Ifølge Peter Brodersen blev hele den fri og gratis datadeling på kortområdet sat langt tilbage, da Stevns Kommune i foråret 2011 blev forbudt at dele kortdata med OpenStreetMap. Nu er situationen så vendt fuldstændig på hovedet, og han nævner en lang række områder, hvor de nye kort kan drage stor fordel af databonanzaen.

»Vi kan give vores brugere langt bedre detaljer om vandrestier, cykelstier, placeringen af vindmøller, vandløb og helt ned til brønddæksler. Tidligere rendte vi hele tiden hovedet mod en klausul- eller licensmur. Men den bliver revet ned nu,« fortæller Peter Brodersen til Version2.

Læs også: Forbud mod OpenStreetMap-deling giver kommune dårligere kort

Også sådan noget som vejnavne, der er stavet forkert, vil blive forbedret og opdateret hurtigere takket være den nye aftale. Ifølge Peter Brodersen findes der nemlig i dag mere end 1.800 vejnavne i landets kommuner, som er stavet forkert. Det er både til gene for borgere og virksomheder.

Det er især samarbejdet med de danske kommuner, som har hjulpet OpenStreetMap til at nå ganske detaljerede kort over det danske landskab. Men med den nuværende ordning har afgørelserne om at få adgang til data været præget af tilfældigheder.

»Hver eneste gang, vi har henvendt os til en given kommune, vidste vi aldrig, om vi reelt set fik noget ud af det med hensyn til landkort og så videre. Nu bliver de så at sige pålagt at være åbne over for os. Og det tror jeg, at begge parter er ret glade for,« siger Peter Brodersen til Version2.

For OpenStreetMap åbner det også for nye muligheder til at holde det offentlige i ørerne, når det drejer sig om at holde diverse cykelstier, motortrafikveje og skovstier opdaterede.

»Aftalen betyder selvfølgelig også, at vi i langt højere grad har mulighed for at følge med over skuldrene. Det kan da kun være i alles interesse, fordi det i sidste ende giver bedre kort, som både private, det offentlige og erhvervslivet kan benytte sig af,« fortæller Peter Brodersen til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jacob Nordfalk

jaa, mere af den slags !

Selvom jeg er helt afhængig af Google Maps (på min Android fortæller den mig endda hvornår jeg skal stå af bussen :-) ser jeg frem til noget god konkurrence fra et projekt med fælles ejerskab og bidrag fra mange.

  • 14
  • 0
Peter Hansen

»Vi kan give vores brugere langt bedre detaljer om vandrestier, cykelstier, placeringen af vindmøller, vandløb og helt ned til brønddæksler.

Det er der bare ikke så meget ved når kortene fra Kort- og Matrikelstyrelsen er håbløst forældede sammenlignet med Google Maps. Et eksempel hvor jeg jævnligt færdes: Cykelstien fra enden P. Hiort-Lorenzens Vej videre under Ringgadebroen i Århus (en "ny" genvej til Branbranstien) blev for eksempel åbnet allerede 2. juli 2010, men er stadig ikke med på Kort- og Matrikelstyrelsens kort mere end 2 år efter invidelsen. Det har været med på Goolge Maps længe: http://goo.gl/maps/8WkNZ

  • 1
  • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Selvom jeg er helt afhængig af Google Maps (på min Android fortæller den mig endda hvornår jeg skal stå af bussen :-) ser jeg frem til noget god konkurrence fra et projekt med fælles ejerskab og bidrag fra mange.

Jeg har sikret mig at Maps holdet hos Google er opmærksomme på at der bliver frigivet stamdata i høj kvalitet. Jeg kunne forestille mig at de finder ud af at drage nytte af det. Men det giver jo dog ikke mulighed for at nå Openstreetmap de steder hvor frivillige har været rigtig grundige.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere