'Gratis' Corona-app kommer til at koste 20 millioner kroner i år: Her er udgifterne

8. juni 2020 kl. 11:004
'Gratis' Corona-app kommer til at koste 20 millioner kroner i år: Her er udgifterne
Illustration: petovarga / Bigstock.
Den kommende app til smittesporing, som Netcompany udvikler til de danske myndigheder, blev længe omtalt som 'gratis'. For nylig kom det dog frem, at det ikke er tilfældet, og nu fremgår det, at der skal bruges omkring 20 millioner kroner alene i år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Smartphone-appen 'Smittestop' kommer til at koste de danske myndigheder 20 millioner kroner alene i år.

Det fremgår af et aktstykke, som Sundhedsminister Magnus Heunicke har sendt til folketingets Finansudvalg, hvor der anmodes om midler til alt fra kommunikationsplaner til drift og udvikling af integrationer.

»Sundheds- og Ældreministeriets udgifter forbundet med Smittestop foreslås håndteret ved at afsætte en samlet økonomisk ramme på 20,0 mio. kr. i 2020,« skriver ministeren om appen, der længe blev omtalt som værende gratis.

I slutningen af maj undrede flere folketingspolitikere sig højlydt, da det kom frem, at det alligevel ikke var tilfældet. Her meldte Digitaliseringsstyrelsen ud, at man regnede med at skulle betale Netcompany i omegnen af 10 millioner kroner i år - men nu viser det sig så, at de samlede udgifter er omkring det dobbelte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 20 millioner kroner skal blandt andet bruges til færdigudvikling af appen, integration til Den Danske Mikrobiologidatabase, analyse af data fra appen og eksterne konsulenter til juridiske analyser og sikkerhedstest.

Skal kun bruges i 6 måneder

Appen har efterhånden været undervejs i nogen tid, og myndighederne har blandt andet sadlet om og skiftet kurs fra en centraliseret dataindsamling til en decentral.

Det har forsinket projektet, men Digitaliseringsstyrelsen regner med at lancere appen i midten af juni.

Ifølge sundhedsministeren regner man desuden med, at den i første omgang kun skal bruges i det næste halve år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det forventes, at smittestop-appen udelukkende skal anvendes under epidemien i 2020, hvorfor der kun er afsat ressourcer til udvikling i 2020. Ved efterfølgende udbrud af COVID-19 eller andre epidemier vil appen kunne genanvendes, såfremt der afsættes yderligere ressourcer på pågældende tidspunkt,« skriver han.

Mange andre lande forsøger sig med lignende app-løsninger til smittesporing, og en af de centrale udfordringer er at få nok mennesker til at bruge løsningerne - det kæmper man blandt andet med i Norge og Singapore.

Version2 har siden midten af maj forsøgt at få Digitaliseringsstyrelsen til at give et bud på, hvor mange mennesker, der skal bruge appen, for at den har en reel effekt. Vi har endnu ikke fået svar.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
11. juni 2020 kl. 08:15

Og i mellemtiden udviklet tyskerne deres version som open-source.

Fra siden https://www.coronawarn.app/en/:

"Early May 2020, the German government requested SAP and Deutsche Telekom subsidiary T-Systems to deliver the official Corona-Warn-App for Germany, based on open source and a decentralized approach. The following partners are supporting the development of the app together with the involvement of the global open source community."

2
8. juni 2020 kl. 20:19

Må sige jeg er chokeret, chokeret over at nogle embedsmæln bare kan bruge folkes midler så useriøst.. Jeg håber dælme der kommer noget kød på den her sag!

1
8. juni 2020 kl. 12:55

Wired som er et søstermagasin til Ars Technica har lavet en artikel om hvordan Corona-apps virker (på din telefon).

Nu kan vi altid diskuterer privacy men hvorfor smider politikkere så mange penge væk – når det er åbenlyst at appen aldrig kommer til at virke, fordi man skal op på mindst 75% af befolkningen før det virker?

Mig bekendt er Singapore den nation som kom længest (med 25% af befolkningen). Så hvad er det det præcist den app skal bruges til og hvorfor kan man ikke oversætte en af de apps som allerede er udviklet?

Tja, enten smider staten bevist penge ud ad vinduet og det ved vi godt sker rutinemæssigt, men er der en anden dagsorden?

Hvorfor er det at man ikke kan bruge standardmetoderen, men vælger at kræve nem-id-login og i øvrigt gemmer DNA fra alle personer som får taget en Coronavirustest i ”de hvide telte”?

Hvis nogen tror at man vil opbygge en central DNA-base over befolkningen og tvinge smittede til at anvende deres app som kontrol af karantæne, så er det vel ikke en ”langt ude teori”.

Det er vel nærmere fakta at man fra myndighedernes side søger en meget høj grad af overvågning af udvalgte personer og at man ønsker at gå betydeligt længere i overvågningen end det som standarden tilbyder.

Og hvor lang tid mon der går før DF stiller forslag om at politiet ved mistanke om et formodet cykeltyveri, skal kunne søge i DNA-databasen?