'Gratis' Corona-app kommer til at koste 20 millioner kroner i år: Her er udgifterne
Smartphone-appen 'Smittestop' kommer til at koste de danske myndigheder 20 millioner kroner alene i år.
Det fremgår af et aktstykke, som Sundhedsminister Magnus Heunicke har sendt til folketingets Finansudvalg, hvor der anmodes om midler til alt fra kommunikationsplaner til drift og udvikling af integrationer.
»Sundheds- og Ældreministeriets udgifter forbundet med Smittestop foreslås håndteret ved at afsætte en samlet økonomisk ramme på 20,0 mio. kr. i 2020,« skriver ministeren om appen, der længe blev omtalt som værende gratis.
I slutningen af maj undrede flere folketingspolitikere sig højlydt, da det kom frem, at det alligevel ikke var tilfældet. Her meldte Digitaliseringsstyrelsen ud, at man regnede med at skulle betale Netcompany i omegnen af 10 millioner kroner i år - men nu viser det sig så, at de samlede udgifter er omkring det dobbelte.
De 20 millioner kroner skal blandt andet bruges til færdigudvikling af appen, integration til Den Danske Mikrobiologidatabase, analyse af data fra appen og eksterne konsulenter til juridiske analyser og sikkerhedstest.
Skal kun bruges i 6 måneder
Appen har efterhånden været undervejs i nogen tid, og myndighederne har blandt andet sadlet om og skiftet kurs fra en centraliseret dataindsamling til en decentral.
Det har forsinket projektet, men Digitaliseringsstyrelsen regner med at lancere appen i midten af juni.
Ifølge sundhedsministeren regner man desuden med, at den i første omgang kun skal bruges i det næste halve år.
»Det forventes, at smittestop-appen udelukkende skal anvendes under epidemien i 2020, hvorfor der kun er afsat ressourcer til udvikling i 2020. Ved efterfølgende udbrud af COVID-19 eller andre epidemier vil appen kunne genanvendes, såfremt der afsættes yderligere ressourcer på pågældende tidspunkt,« skriver han.
Mange andre lande forsøger sig med lignende app-løsninger til smittesporing, og en af de centrale udfordringer er at få nok mennesker til at bruge løsningerne - det kæmper man blandt andet med i Norge og Singapore.
Version2 har siden midten af maj forsøgt at få Digitaliseringsstyrelsen til at give et bud på, hvor mange mennesker, der skal bruge appen, for at den har en reel effekt. Vi har endnu ikke fået svar.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.