Grafikkort-hamstring til kryptovalutaer og mangel på SSD'er presser pc-priser op

13. juli 2017 kl. 10:3820
Grafikkort-hamstring til kryptovalutaer og mangel på SSD'er presser pc-priser op
Illustration: Corsair.
Det er blevet dyrere at bygge en pc i 2017. Det mærker både pc-producenterne og gaming-entusiaster.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lige nu er det usædvanligt dyrt at bygge en pc. Priserne på flere nøglekomponenter er høje, fordi udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen, og det skyldes både decideret mangel på visse komponenter, og at der sker ting og sager på kryptovalutafronten.

Både Gartner og IDC har netop fremlagt nye tal for pc-salget i andet kvartal 2017, og bag et globalt fald på mellem 3 og 4 procent ligger især højere priser, vurderer analytikerne.

»Højere pc-priser som følge af mangel på komponenter som DRAM, SSD'er og LCD-paneler har haft en betydelig negativ indvirkning på pc-efterspørgslen i andet kvartal 2017,« udtaler chefanalytiker Mikako Kitagawa fra Gartner.

Først og fremmest er der problemer med forsyningen af flash-chips til SSD-lagermedier. I marts påpegede DRAMeXchange, som overvåger prisudviklingen på chipmarkedet, at pc-producenterne havde nået smertegrænsen for, hvor meget de kunne betale for en SSD af en vis størrelse, men priserne på SSD'er stod til at stige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes blandt andet, at chipproducenterne er ved at gå fra 2D NAND-chip til 3D NAND-chip. Derfor er der lige nu en periode, hvor der er færre billige chip, end pc-producenterne egentligt har behov for, og det får priserne til at stige.

Samtidig har prisforskellen mellem en gigabyte lagerplads på SSD mod en gigabyte på en harddisk skrumpet, så pc-producenterne har været mere tilbøjelige til at fravælge pc-designs og konfigurationer med harddiske.

Som om det ikke var nok, så er prisen på DRAM, den primære arbejdshukommelse i pc'er og smartphones, steget med 30 procent i forhold til sidste år ifølge DRAMeXchange.

Også grafikchip

En anden central chip til desktop-pc'er, grafikchippen, har også set kraftige prisstigninger, selvom både AMD og Nvidia har lanceret en række nye modeller, som ligger i den billigere ende. Men netop disse grafikkort har vundet stor efterspørgsel hos dem, der genererer kryptovalutaer ifølge DigitalTrends.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hardwareproducenten Corsair har taget en humoristisk vinkel på, at grafikkort bruges til kryptovalutaer. Via Corsair.[/box]Mens Bitcoin-mining længe har været overtaget af specialiserede chips, så har andre kryptovalutaer som eksempelvis Ethereum ikke samme fordel af denne type chips, men kan stadig udvindes med økonomisk gevinst ved hjælp af grafikkort.

Det er især grafikkort som Nvidias GTX 1070 og AMD's RX 580, men også flere andre modeller som GTX 1060, RX 480, RX 470 og GTX 1080, som bliver brugt til at lede efter kryptovaluta. Disse pc'er, udstyres ofte med op til seks grafikkort, og kan altså stadig tjene sig selv hjem takket være de nuværende vekselkurser for blandt andet Ethereum.

Til gengæld er disse 'rigs' ikke så krævende på de øvrige hardwarekomponenter.

De høje komponentpriser ventes at fortsætte resten af året, og det vil ifølge IDC især gå ud over salget til forbrugere, mens de store erhvervskunder ofte vil have indgået indkøbsaftaler med mere faste priser i 2016 og være mindre påvirkede af udsvinget i 2017, hvor de højere omkostninger i stedet går ud over pc-producenternes bundlinje.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
17. juli 2017 kl. 23:12

Cryptovalutaer fungerer på præcist samme måde. Jeg har ikke lige nogen referencer men jeg ville tro at forureningsbelastningen af kloden pga. guldudvinding også er temmeligt betydelig.. Ok, nu kan guld også bruges til visse praktiske formål bl.a. inden for elektronik og medicin, men langt størstedelen ligger formodentligt bundet i valutareserver og smykker.

Det koster ca. 300 til 900 kWh at udvinde 28 gram (1 ounce) guld i Afrika. Det giver ca. $1100 hvis du sælger det som 24 karat guld.

  • Vi har allerede fundet det meste guld der er nemt at finde. Så prisen for at have udvundet resourcer er nok noget mindre.
  • Guld koster næsten intet i transaktionen. Problemet her er at en BTC-transaktion koster 169kWh. Det er intet problem hvis energien kommer fra solceller eller lignende, men det er nok en ret stor størrelse der kommer fra fossile brændstoffer.
19
17. juli 2017 kl. 14:33

Så hvor en valuta i gamle dage var baseret på en fysisk genstand, er kryptovalutaer baseret på et ressourceforbrug - og dermed reelt en forureningsbelastning af planeten?

Hvor man i gamle dage (og til dels stadig) brugte ædelmetaller som en valutareference, så var det jo netop fordi at de også repræsenterede et ressourceforbrug. Enhver kan gå ud og finde guld i naturen, men ikke uden at skulle udføre et stort stykke arbejde. Sammenholdt med at der kun findes en endelig mængde guld på jorden gør også at det kræver flere og flere ressourcer at høste det hvilket er med til at beskytte det mod inflation.

Cryptovalutaer fungerer på præcist samme måde. Jeg har ikke lige nogen referencer men jeg ville tro at forureningsbelastningen af kloden pga. guldudvinding også er temmeligt betydelig.. Ok, nu kan guld også bruges til visse praktiske formål bl.a. inden for elektronik og medicin, men langt størstedelen ligger formodentligt bundet i valutareserver og smykker.

17
14. juli 2017 kl. 18:00

Så hvor en valuta i gamle dage var baseret på en fysisk genstand, er kryptovalutaer baseret på et ressourceforbrug - og dermed reelt en forureningsbelastning af planeten?

Lad os da ikke håbe på for megen inflation...

15
14. juli 2017 kl. 10:09

Ja, Bitcoin-mining på PCer hvadenten det er på CPUer eller GPUer har ikke været rentabelt i et stykke tid, men det afholder ikke unge som stadig bor hjemme i at gøre det da de nogen gange anser strøm for at være gratis. De ser jo ikke regningen..

I min ungdom var det RC5DES der var det hotte og senere Seti@Home selvom der her ikke var nogen penge at tjene. Også dengang havde jeg mange diskussioner med folk som ikke kunne forstå at det altså kostede en del ekstra strøm at køre den slags. Deres logik var at når maskinen alligevel stod tændt, så kunne den lige så godt lave et eller andet fornuftigt.

Hvis man har elvarme derhjemme, så gør det selvfølgeligt ikke den store forskel i den kolde sæson hvis man så skruer tilsvarende ned for elradiatorerne.

14
14. juli 2017 kl. 09:01

...at mining med grafikkort slet ikke kan svare sig længere, de specialiserede chips gør det hurtigere og bruger kun en brøkdel af strømmen.

Det er korrekt for Bitcoin specifikt, men eksempelvis Ethereum benytter en anden hashfunktion, som ikke er kompatibelt med de chips, der er udviklet specielt til Bitcoin-mining. Algoritmen bag Ethereum er også designet til at gøre det vanskeligt at designe specialiserede chips (ASIC). Derimod er den velegnet til mining med GPU'er.

https://99bitcoins.com/guide-ethereum-mining-how-to-mine-ethereum/

Ser man på, hvad folk bruger, så er det da også setups med op til 6 GPU'er:

https://www.reddit.com/r/EtherMining/

Mvh. Jesper/Version2

12
14. juli 2017 kl. 06:45

Mange tak info - så blev man jo ligt klogere ? Det må jo lige være noget for vindmølle ejere at lave mere kryptomining når de ikke kan få penge for deres strøm ?

MVH Henrik Stampe

11
13. juli 2017 kl. 23:39

Deres værdi ligger i at man skal ofre nogle floating point beregninger og dermed watt til en GPU for hver ny, og jo flere der er lavet desto flere cykler koster den næste.

Det sjove er at beregningerne ikke er floating point men oftest hashes, e.g., den dobbelte SHA256 Bitcoin benytter sig af. Men du kan lade en GPU arbejde med integers også. Det er ikke altid det sidste nye grafikkort der performer som det bedste. Samtidigt skal antal beregninger holdes op mod strømforbruget.

Hvis Nvidia og AMD køber historien, så bliver de nok nødt til at smide hardware i GPUerne til machine learning. Og det er ofte noget hvor du kan snyde og køre en 8-bit floating point eller integer pipeline. Det giver en mulighed for at fremtidens GPUer er væsentligt mere effektive til arbejdet.

Min største bekymring er hvordan strømforbruget stiger i takt med at konkurrencen om miningen bliver hårdere.

10
13. juli 2017 kl. 23:32

...at mining med grafikkort slet ikke kan svare sig længere, de specialiserede chips gør det hurtigere og bruger kun en brøkdel af strømmen.

9
13. juli 2017 kl. 22:46

Lige nu føler jeg mig gammel...
What the fu.. er Kryptovaluta minning ?

Bitcoins og lign. bliver beregnet. Deres værdi ligger i at man skal ofre nogle floating point beregninger og dermed watt til en GPU for hver ny, og jo flere der er lavet desto flere cykler koster den næste. Så nogen bygger nogle store maskiner med mange grafikkort og lader dem stå og beregne nye bitcoins. Det kaldes kryptovaluta mining.

7
13. juli 2017 kl. 22:17

Lige nu føler jeg mig gammel... What the fu.. er Kryptovaluta minning ?

5
13. juli 2017 kl. 12:39

Du skal nok ikke holde vejret imens du venter :-)

4
13. juli 2017 kl. 12:07

Når crypto-valutaerne går "Splat!" så kan vi köbe en masse gamer-hardware på eBay.

2
13. juli 2017 kl. 11:53

Høj efterspørgelse, faldende salgstal. Lugter lidt af at nogen presser priserne op.

1
13. juli 2017 kl. 11:40

Man ser sølvminerne fra Anders And for sig.