Græsk udvikler redder Windows XP-brugere med græsrods-opdateringer

28. august 2014 kl. 11:1614
Siden april har Microsoft ikke opdateret Windows XP, som stadig bliver brugt af mange globalt. En græsk udvikler prøver nu på egen hånd at hjælpe med en ’Service Pack 4’.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De fleste i Danmark er nok skiftet væk fra Windows XP, som Microsoft for små fem måneder siden stoppede med at understøtte, med mindre man betaler ekstra.

Men på verdensplan er Windows XP med omkring en fjerdedel af markedet stadig et populært styresystem, som nu altså ingen sikkerhedsopdateringer får. Det har en græsk udvikler, som kalder sig Harkaz, valgt at lave om på ved at udgive sin egen, uofficielle ’Service Pack 4’, skriver ZDnet.com.

Pakken med opdateringer installerer sig selv og kræver bare Windows XP med Service Pack 1. Den er dog ikke helt klar endnu, men er nu ude i beta-version og er på vej som release candidate.

Hvor opdateringerne kommer fra, er ikke meldt ud, måske af juridiske årsager, men der er flere muligheder. Man kan nemlig stadig købe sig til officielle opdateringer fra Microsoft, som for eksempel flere regioner i Danmark er blevet nødt til, fordi noget af softwaren på sygehusene kun kører på Windows XP. Og så sender Microsoft også stadig opdateringer ud gratis til varianten Windows XP Embedded, som typisk bliver brugt i for eksempel kasseapparater og andre lukkede systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere har det således været fremme, at man ved at ’forklæde’ sin Windows XP-computer som en XP Embedded stadig kan modtage alle opdateringer automatisk.

Microsoft har meldt ud, at man ikke bør forsøge sig med andre opdateringer til Windows XP end de officielle. Generelt ønsker Microsoft at få alle XP-brugere til at opgradere til en nyere version af Windows.

Windows XP blev lanceret i 2001 og erstattet af Windows Vista i 2007. Men styresystemet blev stadig solgt i 2008 og 2009, fordi Vista ikke kunne køre på de billige, men svage netbooks, der var den store dille dengang.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
31. august 2014 kl. 15:48

If it's not broken dont fix it :-)

Har også en XP der fyres op under fra tid til tid. Løser det den skal og så er den ikke længere.

(ps og kører linux på min normale maskine)

1
28. august 2014 kl. 12:28

Jeg kan forstå firmaer der er tvungne til at golde ved XP, men jeg har svært ved at forstå fascinationen ved at holde liv i det gamle styresystem på hobby niveau.

6
28. august 2014 kl. 13:21

Jeg kan forstå firmaer der er tvungne til at golde ved XP, men jeg har svært ved at forstå fascinationen ved at holde liv i det gamle styresystem på hobby niveau.

Hvis man har noget velfungerende gammelt hardware, som fungerer til almindeligt husbehov, men som bare ikke kan trække win 7/8, så er det svært at argumentere hvorfor det skal akiftes ud - især overfor folk som måske ikke lige har råd til at gå ud og anskaffe noget nyt.

7
28. august 2014 kl. 13:28

Så kan jeg anbefale Kubuntu, det er gratis, og kører bl.a. på min oldsag af en IBM T43. Den kan endda afspille 1080p video flydende, det kunne den hverken med XP eller Win7

8
28. august 2014 kl. 13:49

Så kan jeg anbefale Kubuntu, det er gratis, og kører bl.a. på min oldsag af en IBM T43. Den kan endda afspille 1080p video flydende, det kunne den hverken med XP eller Win7

Det er jo fint nok - men det kræver så lige at en it kyndig rodder med hr og fru danmarks pc først - og så bliver det også hurtigt dyrt, pånær hvis de kender en der vil gøre det for ingenting.

For ikke at snakke om fx den Sims 1,2,3 som også lige kører på den - den kan jo nok ikke køre under Linux.

Så jeg kan sagtens forstå hvorfor man ikke bare lige kaster en vefungerende PC væk

13
31. august 2014 kl. 12:58

Det er jo fint nok - men det kræver så lige at en it kyndig rodder med hr og fru danmarks pc først

Nej, det kræver bare een, der ikke tror at Windows er brugervenligt bare fordi det er noget vedkommende har vænnet sig til igennem 20 år.

For eksempel skal man ikke opfatte det som brugervenligt at en installation af et styresystem absolut skal afsluttes ved at en række CDere med tredjepartsdrivere skal installeres, for derefter at blive forvirret over et styresystem, som automatisk selv henter og installerer de drivere det skal bruge (og som måske slet ikke har et optisk drev) - og som altså slet ikke kræver nogen IT-kyndig, der (ikke rigtigt) ved hvad en driver er.

9
28. august 2014 kl. 13:53

Jeg vil vove at påstå alle kan finde ud af at brænde en CD og installere Kubuntu, der er rig mulighed for en "Næste, næste, næste" installation, endda på dansk :-) Sims kan vist godt køres på Linux, men der vil det nok kræve lidt pilleri med f.eks. Wine eller PlayOnLinux softwaren for at få det til at virke.

3
28. august 2014 kl. 12:41

Virkelig? Synes jeg kan få alt mit det gamle til at fungere, inkl. Pax Imperia 2 :-)

5
28. august 2014 kl. 12:55

Jeg mindes da jeg fik mit NFS-SE til at virke med møje og besvær på en Windows 7, men det havde da måske været nemmere at installere det i en VM :)