GPS’er på vej i alle taxier: »Endnu et skridt mod omfattende overvågning«
Når du i fremtiden bestiller en taxi, vil den have en GPS installeret, som overvåger taxaen og dermed også kundens færden. Det er en konsekvens af den politiske aftale om modernisering af taxiloven, som et flertal i Folketinget indgik i sidste uge. GPS-kravet møder nu kritik fra menneskerettigheds- og privacyorganisationer.
GPS-koordinater for taxiture skal indhentes og opbevares i en nærmere afgrænset periode. Her inkluderes længden af turen, tidspunkt for start og slut, identifikation af chaufføren og informationer om betalingen.
Står for Global Positioning System Beregner position via oplysninger fra adskillige satelliter samtidig Logger bevægelse og koordinater, enten på selve GPS'en eller i en central server Sender/gemmer oplysninger i intervaller af forskellig længde, derved varierende præcisionOm GPS:
»Endnu et skridt mod omfattende overvågning«
Begrundelsen for, at man nu vil overvåge samtlige taxichaufførers færden, er, at oplysningerne skal bruges til at føre yderligere skattekontrol.
Men denne begrundelse møder ikke meget sympati hos formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund.
»Det er fint, at det skal bruges til skattekontrol. Men erfaringen viser, at det vil blive brugt til andre ting. Hvis politiet skal efterforske en sag, kan de bruge denne information. Du vil kunne hive en helt masse informationer ud af databasen, og på baggrund af dem danne en profil på vedkommende,« siger han.
En bekymring går på, at man vil være i stand til at spore en persons færden. Hvis man eksempelvis bor i et parcelhus, vil man potentielt på baggrund af koordinaterne kunne se, hvem der har rejst med taxien, og hvor vedkommende tog hen.
»Personligt vil jeg anbefale mere udsatte taxakunder, eksempelvis journalister og aktivister, at man bestiller en taxa en kilometer væk fra hvor man bor,« siger Jesper Lund.
Heller ikke hos Amnesty International vækker det stor begejstring.
»Umiddelbart ser det ud til, at man går videre, end hvad der er nødvendigt for at sikre, at der ikke køres ulovligt. Hvis der er taxameter og sædefølere, så kan jeg ikke umiddelbart se, hvad man skal med indrapportering af GPS-koordinater,« siger Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty International.
»Det ligner endnu et skridt i retning af omfattende overvågning af borgerne,« siger han.
I forvejen svært at snyde
Hos Dansk Taxi Råd ser man en anelse anerledes pragmatisk på sagen.
»De fleste taxaselskaber udstyrer i forvejen deres biler med GPS i dag. Det nye element er, at nu skal man opbevare og sikre de her data i forhold til, at skattemyndighederne skal have adgang til det,« siger direktør for Dansk Taxi Råd, Trine Wollenberg.
Blev indgået af Konservative, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti Foruden GPS, skal taxierne fortsat have sædeføler og taxameter Ifølge aftalen skal følgende oplysninger indhentes og lagres:Om aftalen:
»Taxibranchen er en branche, som historisk set har været plaget af sorte penge og skatteunddragelse. Det er en af årsagerne til, at man i dag har taxameterkrav og krav om sædeføler. Sædefølerne fungerer i dag på en måde, så det i virkeligheden er meget svært at snyde,« siger Trine Wollenberg.
Endnu uklare detaljer
Hvilken form for skattesvindel som GPS-overvågningen skal forhindre fremgår ikke af aftalen. Og, da det netop blot er en politisk aftale og ikke et decideret lovforslag, er det stadig småt med de tekniske specifikationer.
Eksempelvis fremgår det ikke, hvor længe selskaberne skal holde på den indsamlede data, men i Bogføringsloven fremgår det, at selskaber har pligt til at opbevare regnskabsmateriale i fem år.
Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra hverken ministeren eller de involverede partier.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.