GPS’er på vej i alle taxier: »Endnu et skridt mod omfattende overvågning«

17. februar 2017 kl. 02:5822
GPS’er på vej i alle taxier: »Endnu et skridt mod omfattende overvågning«
Illustration: Uber.
En GPS skal i fremtiden overvåge taxier og dermed deres kunders færden, og informationerne skal være til rådighed for myndighederne. Det fremgår af den politiske aftale, som netop er vedtaget.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når du i fremtiden bestiller en taxi, vil den have en GPS installeret, som overvåger taxaen og dermed også kundens færden. Det er en konsekvens af den politiske aftale om modernisering af taxiloven, som et flertal i Folketinget indgik i sidste uge. GPS-kravet møder nu kritik fra menneskerettigheds- og privacyorganisationer.

GPS-koordinater for taxiture skal indhentes og opbevares i en nærmere afgrænset periode. Her inkluderes længden af turen, tidspunkt for start og slut, identifikation af chaufføren og informationer om betalingen.

Om GPS:

 • Står for Global Positioning System

 • Beregner position via oplysninger fra adskillige satelliter samtidig

 • Logger bevægelse og koordinater, enten på selve GPS'en eller i en central server

 • Sender/gemmer oplysninger i intervaller af forskellig længde, derved varierende præcision

»Endnu et skridt mod omfattende overvågning«

Begrundelsen for, at man nu vil overvåge samtlige taxichaufførers færden, er, at oplysningerne skal bruges til at føre yderligere skattekontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men denne begrundelse møder ikke meget sympati hos formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund.

»Det er fint, at det skal bruges til skattekontrol. Men erfaringen viser, at det vil blive brugt til andre ting. Hvis politiet skal efterforske en sag, kan de bruge denne information. Du vil kunne hive en helt masse informationer ud af databasen, og på baggrund af dem danne en profil på vedkommende,« siger han.

En bekymring går på, at man vil være i stand til at spore en persons færden. Hvis man eksempelvis bor i et parcelhus, vil man potentielt på baggrund af koordinaterne kunne se, hvem der har rejst med taxien, og hvor vedkommende tog hen.

»Personligt vil jeg anbefale mere udsatte taxakunder, eksempelvis journalister og aktivister, at man bestiller en taxa en kilometer væk fra hvor man bor,« siger Jesper Lund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke hos Amnesty International vækker det stor begejstring.

»Umiddelbart ser det ud til, at man går videre, end hvad der er nødvendigt for at sikre, at der ikke køres ulovligt. Hvis der er taxameter og sædefølere, så kan jeg ikke umiddelbart se, hvad man skal med indrapportering af GPS-koordinater,« siger Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty International.

»Det ligner endnu et skridt i retning af omfattende overvågning af borgerne,« siger han.

I forvejen svært at snyde

Hos Dansk Taxi Råd ser man en anelse anerledes pragmatisk på sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De fleste taxaselskaber udstyrer i forvejen deres biler med GPS i dag. Det nye element er, at nu skal man opbevare og sikre de her data i forhold til, at skattemyndighederne skal have adgang til det,« siger direktør for Dansk Taxi Råd, Trine Wollenberg.

Om aftalen:

Blev indgået af Konservative, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti

Foruden GPS, skal taxierne fortsat have sædeføler og taxameter

Ifølge aftalen skal følgende oplysninger indhentes og lagres:

 • Identifikation af universaltilladelsesindehaver og chauffør
 • GPS-koordinater for turen
 • Tidspunktet for turens start og afslutning
 • Længden af turen
 • Betalingen for turen

»Taxibranchen er en branche, som historisk set har været plaget af sorte penge og skatteunddragelse. Det er en af årsagerne til, at man i dag har taxameterkrav og krav om sædeføler. Sædefølerne fungerer i dag på en måde, så det i virkeligheden er meget svært at snyde,« siger Trine Wollenberg.

Endnu uklare detaljer

Hvilken form for skattesvindel som GPS-overvågningen skal forhindre fremgår ikke af aftalen. Og, da det netop blot er en politisk aftale og ikke et decideret lovforslag, er det stadig småt med de tekniske specifikationer.

Eksempelvis fremgår det ikke, hvor længe selskaberne skal holde på den indsamlede data, men i Bogføringsloven fremgår det, at selskaber har pligt til at opbevare regnskabsmateriale i fem år.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra hverken ministeren eller de involverede partier.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
21. februar 2017 kl. 12:03

Den valgte tilgang logger taxaens færden, men har ikke noget implicit link til kunden. Mange håndværksmestre, vognmænd og firmaer med servicebiler iøvrigt bruger det allerede i vid udstrækning og har gjort det længe.

Mængden af sensordata vil kun stige, enten via connected car, road pricing eller kameraovervågning. Altsammen eksisterende teknologi.

Det jeg opponerer mod er præmissen, der udelukkende er rettet mod at undgå snyd i første led - specielt fordi man kan sætte sig helt ud over denne problematik, som Uber har illustreret med al ønskelig tydelighed og teknologiske simplicitet.

Ubers manglende indrapportering til skat og eventuelle transfer pricing er separate politiske anliggender og bør ikke forplumre debatten om taxadrift iøvrigt.

PS: Jeg bruger naturligvis kun Uber i lande hvor den slags er lovligt ;-) PPS: Jeg har ikke noget at skjule

21
21. februar 2017 kl. 09:13

det er sikkert også guf for nogle, men dem om det.

For-jeg-har-jo-ikke-noget-at-skjule.

Suk!

Hvis nogen ikke ønsker at bruge Dankort, mobiltelefoner, brobizz, rejsekort, Uber og andre gufelementer, så fred være med det - men let lige skyggen på sølvpapirshatten og se bare lidt ind i fremtiden ;-)

Har du læst artiklen?

Problemet er den store mængde metadata der genereres - der hjælper det ikke at betale med kontanter.

Og Uber er og bliver en snyltevirksomhed, som spiller på uordentlige arbejdsforhold og skatteunddragelse, samtidig med 20% elegant kanaliseres ud af landet - det er så op til din samvittighed om du vil støtte op om den slags.

20
21. februar 2017 kl. 09:05

Jeg vil så gerne kunne overvåge mine egne transaktioner, ligesom når jeg betaler, rejser med bil/tog/fly, løber og cykler, - det er sikkert også guf for nogle, men dem om det.

Datalagring er eet element, hvordan man når målet (hvad det så reelt måtte være?) både teknologisk og praktisk er andre relevante betragtninger - og her forekommer det at man går over åen efter vand med den nye taxalov.

Hvis nogen ikke ønsker at bruge Dankort, mobiltelefoner, brobizz, rejsekort, Uber og andre gufelementer, så fred være med det - men let lige skyggen på sølvpapirshatten og se bare lidt ind i fremtiden ;-)

19
21. februar 2017 kl. 08:44

På en lidt mere nøgtern linie, kan man jo kun gætte på at når det først er implementeret og virker i Taxa'er, så vil en lignende boks blive indført til alle biler i forbindelse med RoadPricing. Så er overvågningen total.

Ja da, så kan politiet jo også spare fotovognene - for fartbøden trækkes automatisk på "borgerens" konto, straks hastigheden overskrides.

Og det er selvfølgelig 100% borgerens problem, også hvis bilen er blevet stjålet.

18
21. februar 2017 kl. 08:41

Synes (Ubers) positionslogning er fremragende, jeg modtager en kvittering på email med et kort over den kørte rute straks turen er afsluttet og skulle jeg føle behov for det kan jeg overvåge mine børns færden, endda i real time ..
Det kræver ingen dyre specialinstallationer af sædekontakter eller andet kostbart rumfartsisenkram, men klares alene med en mobiltelefon. Easy peasy.
Så må jeg praje en gammeldags taxa og betale kontant hvis jeg skal være hemmelig ..

Åh det klassiske jeg-har-intet-at-skjule argument.

Men for lige at skære det ud i pap - det drejer sig ikke om hvorvidt taxaerne har GPS om bord (hvilket ikke er noget nyt) eller om hvorvidt GPS'en bruges til afregning, men om at detaljerede oplysninger om samtlige taxature skal opbevares i "en nærmere afgrænset periode".

Big data som er det rene guf for de overvågningsliderlige.

17
21. februar 2017 kl. 07:35

Synes (Ubers) positionslogning er fremragende, jeg modtager en kvittering på email med et kort over den kørte rute straks turen er afsluttet og skulle jeg føle behov for det kan jeg overvåge mine børns færden, endda i real time .. Det kræver ingen dyre specialinstallationer af sædekontakter eller andet kostbart rumfartsisenkram, men klares alene med en mobiltelefon. Easy peasy. Så må jeg praje en gammeldags taxa og betale kontant hvis jeg skal være hemmelig ..

16
20. februar 2017 kl. 12:35

Jeg er sikker på at enhver der har fulgt lidt med i Uber sagen vil have den tanke at det her må Taxa chaufførerne da elske.

Jeg kunne da i hvert fald forstå på diverse taxa chauffører at følgende 2 sætninger er en universel sandhed.

 1. Ingen taxachauffører snyder nogensinde med skat osv.

 2. Alle Uber chauffører snyder altid med alle de penge de tjener.

Ergo kan taxa chaufførerne vel dårligt have noget imod denne boks da den jo blot vil bekræfte at de er lige så lovlydige som de selv siger de er, i modsætning til alle Uber chaufførerne.

På en lidt mere nøgtern linie, kan man jo kun gætte på at når det først er implementeret og virker i Taxa'er, så vil en lignende boks blive indført til alle biler i forbindelse med RoadPricing. Så er overvågningen total.

15
19. februar 2017 kl. 22:10

GPS er et satellitbaseret navigationssystem. En GPS modtager kan fortælle dig, hvor din GPS-modtager befinder sig og ikke noget andet. Modtageren sender ikke nogen information til GPS-satellitterne og kan ikke overvåge GPS-modtagerens position. Hvis man kombinerer GPS-modtagerens positionsangivelse med en destination kan man få at vide, hvordan man kommer til destinationen, på et skib i form af en kompaskurs, i en taxi eller anden bil hvilken rute man skal køre. I sidstnævnte tilfælde skal der være kortdata til rådighed. Det, der omtales i artiklen er (GPS) positionslogning med intervaller bestemt af tid eller distance fra seneste loggede position. Disse data kan lagres lokalt eller transmitteres over radio, typisk mobiltelefon. Overvågning finder kun sted, hvis et system - som ikke er GPS - videreformidler positionsdata - realtime eller logget.

14
19. februar 2017 kl. 14:39

Alle taxaer har haft GPS overvågning de sidste mange år, tildels til sikre selskaberne imod chauffører der snyder, tildels hvis der er en tvist med en kunde. Så er ændringen, at selskaberne skal indrapportere disse data direkte til staten, frem for at politiet kan rekvirere disse data med en dommerkendelse? Hvad er det faktuelle i emnet?

13
18. februar 2017 kl. 00:22

Det var åbenbart ikke uden grund du fik 03. Få nu sat tid af til at få overskrift til at stemme med indholdet.

12
17. februar 2017 kl. 17:53

Man må da håbe at taxaselskaberne som har fået pålagt at gemme dataene har fået noget til gengæld.

Set i persondataforordingens perspektiv skal de omgås relativt omhyggeligt, særligt hvis man i data også kan udlede hvem kunden var. Bare en gang imellem. ..

11
17. februar 2017 kl. 15:11

GPS i alle taxa, jeg har kun kørt i 17år og der har i den periode været gps overvågning. Først for hver 100 meter og nu for ca 5 år siden sat op til 500 meter. Godt det ikke var en eksamens opgave, så havde du fået 03. Det ser nu bedst ud når overskriften stemmer med indholdet.

Kunne du ikke være så venlig at oversætte dette til forståeligt dansk - lige nu giver det absolut ingen mening, det fortæller ikke hvad det egentlig er du kommenterer eller hvad dit budskab er.

10
17. februar 2017 kl. 14:50

GPS i alle taxa, jeg har kun kørt i 17år og der har i den periode været gps overvågning. Først for hver 100 meter og nu for ca 5 år siden sat op til 500 meter. Godt det ikke var en eksamens opgave, så havde du fået 03. Det ser nu bedst ud når overskriften stemmer med indholdet.

9
17. februar 2017 kl. 12:29

Så du tror måske at Uber ikke har starttakst, ventepenge eller fejl kørsel. Sæt dig ind i sager du skal kommentere på.

GPS har taxa haft i Taxameter i mange år . Det er ingen nyhed.

Men GPS er desværre misvisende da den køres af amatører som Ubers pirater. Google viser standard den hurtigste vej og det er ofte en omvej som er dyrere for kunden.

8
17. februar 2017 kl. 11:23

Jeg tror I glemmer det vigtigste - Omar tog en taxa fra Krudttønden, det er derfor!

7
17. februar 2017 kl. 11:21

Meget morsomt med den nye taxi lov in mente. Uber kører som jeg forstår netop efter GPS det eneste retfærdige afregningsgrundlag set fra kundens synspunkt - modsat taxametre der inkluderer fejlkørsel ventetid startpenge og gud ved havd. I øvrigt har de fleste biler kontrol for sikkerhedssele - som udmærket kan bruges som indikation for en passager i sædet. Så hvorfor alt det tåbelige politiker fis med taxameter og sædemåler.

6
17. februar 2017 kl. 10:46

Orwell var en optimist....

5
17. februar 2017 kl. 08:55

Men i mine øjne er det slet ikke dollartegnene, der er truslen - der er jo langt større gennemsigtighed med, hvilke af dine oplysninger en virksomhed har adgang til.

Tak for svar, Claus Wøbbe. Jeg er nu ikke helt enig i ovenstående.

For mig at se, et det efterhånden svært at skelne det ene fra det andet i denne sammenhæng. Også politikere får dollartegn i øjnene ved tanken om Big Data og AI.

Den mest grimme udgave: Ikke gennemskuelig pga. lukkethed om partikassetilskud og enkeltkandidattilskud (og måske brune kuverter? Det er før set i f.eks. lægeverdenen, i følge Peter Gøtzsches bøger).

Den næstmest grimme udgave: Der er mange arbejdspladser og store penge til statskassen på spil, hvilket medvirker til, at politikerne - åbenlyst eller bag lukkede døre - indgår uhellige alliancer med private aktører som medicinalfirmaer etc, som undergraver retten til privatliv - f.eks. via initiativer som Nextpartnership, hvor jeg er overbevist om, at man hen ad vejen (det er faktisk et erklæret mål) finder udveje for at videregive personhenførbare sundhedsdata via huller og tilsigtede uklarheder i lovgivningen - eller i værste fald (min endnu ikke faktaunderbyggede frygt) simpelthen i skjul bag Mørkelygten og Mørklægningsloven.

For mig at se er det netop ikke til at skelne private økonomiske interesser fra politiske på dette punkt, efterhånden. Det har man sørget for ved i stadig stigende grad at overlade vigtige samfundsområder til privat foretagsomhed. Et eksempel fra i dag: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5837182/Hovedstaden-f%C3%A5r-nyt-prestigecenter-til-skr%C3%A6ddersyet-genterapi

Hvem tror på, at virksomhederne ikke forventer noget til gengæld? F.eks. retten til patienternes data? Retten til at proppe dem i Dr. Watson? Det bliver spændende at se de aftaler, man indgår - hvis de altså nogensinde bliver offentlige.

I hvilken grad der kan være privatøkonomiske interesser i GPS i taxaer, kan jeg ikke lige gennemskue. Måske er lige det eksempel blottet for den slags, og mest udtryk for Big Brother. For mht. skatteinddrivelsen var det vel nok med sikre registreringer af betalinger? Der er sikkert noget, jeg ikke har fattet der.

3
17. februar 2017 kl. 08:53

Private selskabers interesser er enkle og letgennemskuelige. Men statens interesser er mangfoldige og at betragte som en sort boks - den skifter med de magtmennesker, der er en del af statsapparatet.

Det hvor det så bliver rigtig grimt er når skellet mellem de to parter bliver udvisket, enten som følge af kammerateri og interesser i begge lejre, eller der hvor staten er udliciteret, f.eks. bankverdenen (Nets et al).

For så mister borgerne fuldstændig muligheden for at gennemskue interesserne, og bliver udelukkende små brikker i et skræmmende Kafkask mareridt.

Det er i øvrigt symptomatisk at man prøver at retfærdiggøre manøvren ud fra Skat, i stedet for man fokuserede på der hvor problemerne virkelig er i Skat, og undgik at udenlandske svindlere drænede vores samfund for milliarder - men så er det lettere at overvåge alle småfolk, for det er jo åbenbart bedre at hente 12.600 kr hjem end at undgå at sende 20 milliarder til Saudi Arabien.

Så mon ikke dagsordnen som sædvanlig er en helt anden, nemlig "vi" vil med vold og magt indføre BB samfundet af bagdøren - lur mig om ikke politiet har en aktie i denne sag, nu de er blevet pigesure over at EU truer deres telefonsnagen.

Er det overhovedet blevet clearet i EU?

2
17. februar 2017 kl. 08:04

Jeg er enig i din bekymring om AI's fremstormen. Men i mine øjne er det slet ikke dollartegnene, der er truslen - der er jo langt større gennemsigtighed med, hvilke af dine oplysninger en virksomhed har adgang til. Problemet ligger i langt højere grad i det forhold, at vi ingen grænser sætter for statens udnyttelse af disse info.

Det er staten, der er den største trussel mod os som individuelle borgere. Staten har adgang til at sammenholde data fra en lang række kilder og kan derfor tracke enhver borgers færden, gøren og laden med milimeternøjagtighed.

Private selskabers interesser er enkle og letgennemskuelige. Men statens interesser er mangfoldige og at betragte som en sort boks - den skifter med de magtmennesker, der er en del af statsapparatet.

1
17. februar 2017 kl. 07:57

Suk! Tsunamien er i fuld gang - det er umuligt at følge med. Disse GPS-data vil jo være guf for AI-monstret, hvor de uden tvivl havner før eller siden. Forsiden på Politiken er i dag fyldt med denne historie:http://politiken.dk/kultur/art5837289/Er-kunstig-intelligens-den-st%C3%B8rste-trussel-mod-mennesket

Når AI-faren er nået til forsiden på den måde, er det nok allerede ved at være for sent...

Men uanset faren fra AI så tænker jeg, at det egentlige problem vel er de økonomiske interessers magt. For det er vel dem, der gør det umuligt at tøjle AI til gavn for menneskeheden - at gøre den til vor tjener i stedet for vor herre?

Hvis AI's amokløb er så farlig, som det beskrives, hvor er så vore politikeres helhjertede forsøg på at regulere den? Jeg ser ingen tegn på den slags - kun dollartegnene i øjnene, og BigBrother-ambitionerne - f.eks. ved at fodre udyret med vore privatliv - om nødvendigt endda uden vores samtykke!

Hvor er forsøgene på at tøjle AI-tsunamien, på samme måde som man arbejder på at begrænse den globale opvarmning, dødelige epidemier, hungersnød, krige og livstruende forureninger?

AI er i den grad en ulv i fåreklæder, og jeg glæder mig til, at vore politikere ser det i øjnene, og påtager sig den rolle, de er valgt til som "fårehyrder", der holder ulvene i skak, i stedet for at skubbe på katastrofen med tiltag som disse GPS-er.