Sikkerhedseksperter har afsløret en ny variant af en Android-malware, der indtil nu har fået adgang til mere end en million Google-konti. Malwaren, der er blevet døbt Gooligan, hacker tablets og smartphone, hvorefter malwaren stjæler e-mailadresser og godkendelsesnøgler.
Det fremgår af en pressemeddelelse, som sikkerhedsfirmaet Check Point netop har sendt ud.
Informationen giver hackerne adgang til Gmail, Google Photos, Google Docs, Google Play, Google Drive og G Suite.
I skrivende stund antages det, at malwaren inficerer mere end 13.000 Android-enheder om dagen. Gooligan angriber enheder med Jelly Bean og KitKat i Android 4 og Lollipop i Android 5.
Michael Shaulov, der er chef for Check Points mobile produkter, finder den nye udvikling foruroligende.
»Tyveriet af informationer fra over en million Google-konti er meget foruroligende og udgør en ny udvikling inden for cyberangreb,« siger han og tilføjer:
»Vi ser et skifte i hackernes strategi, hvor de nu går efter mobile enheder til at få adgang til den fortrolige information, der er gemt på dem.«
Spreder sig via phishing og tredjeparts-apps
Den mobile forskningsenhed fra Check Point opdagede allerede sidste år Gooligan-koden i den ondsindede app Snappea. I august 2016 dukkede malwaren atter op i anden udgave. Det er denne udgave, der huserer lige nu.
Infektionen starter i det øjeblik, en bruger downloader en Gooligan-inficeret applikation på en sårbar Android-enhed fra tredjeparts-app-butikker, eller ved at installere eksempelvis et sikkerhedspatch fra en phishing-besked.
Omkring 57 procent af de inficerede enheder befinder sig i Asien og ca. 9 procent i Europa. Det skyldes formentlig, at hackerne arbejder fra Asien, da tredjeparts-app-butikker er mere udbredt i Asien end i Europa.
Hackerne tjener penge ved at installere forskellige applikationer fra Google Play og anmelde dem på vegne af offeret. Gooligan installerer, på allerede hackede enheder, i gennemsnit 30.000 falske apps om dagen.
Indtil nu er applikationer fra Google Play ikke blevet inficeret, men Check Point skriver til Version2, at det er lykkedes tidligere versioner af samme type malware at infiltrere Google Play.
Michael Shaulov fortæller, at det er nødvendigt at lave en ny installation af styresystemet, hvis ens enhed er inficeret.
»Denne komplekse manøvre kendes også som 'flashing', og vi anbefaler, at man slukker sin enhed og går til en certificeret tekniker eller teleudbyder, som kan hjælpe dig med at 'flashe' din enhed,« tilføjer Michael Shaulov.
Du kan finde ud af, om din enhed er hacket, her.
Check Point oplyser over for Version2, at der pr. 15. november er registreret 71 angreb i Danmark og ca. 330 i hele Norden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.