Den omstridte 'right to be forgotten'-dom, der ved EU-Domstolen har givet EU-borgere ord på, at de har lov til at blive glemt i Googles uendelige søgeresultater, får nu alligevel kritik af håndhævere af loven.
Det viser sig nemlig, at de mange europæere, der allerede har ansøgt om at få fjernet søgeresultater indeholdende deres navne, ganske vist er udeladt af Google-søgningerne – blot så længe at søgningen er foretaget på en europæisk Google-adresse som Google.dk. Bruger du Google.com, skulle man stadig dukke op i det søgeresultat, man ellers har ønsket fjernet, skriver Reuters.
Informationerne kommer frem, som europæiske databeskyttelsesmyndigheder har holdt møder med både Google, Microsoft og Yahoo, der har den anden søgemaskine Bing, om, hvordan selskaberne hver især har tænkt sig at håndtere den nye europæiske lovgivning. Selskaberne er desuden blevet bedt om at udlevere en fyldestgørende køreplan ved udgangen af juli, der skal laves om til en slags guideline for forglemmelsesretten, også set i forhold til borgerklager over at få afvist sin ansøgning om at blive glemt.
Læs også: Nu er Google begyndt at glemme
Ifølge Reuters er der allerede, siden loven blev vedtaget i maj, blev indgivet 90.000 ansøgninger om at blive udeladt fra Googles søgeresultater, hvoraf det er 30 procent, der har fået en afvisning på dette fra Google, mens klagerne altså også er begyndt at tikke ind, hvor der officielt er blevet registreret 23 britiske klager, hvor det samtidig må forventes, at flere andre også vil komme.
Dermed er alt ikke fryd og gammen mellem EU og Google oven på dommen, mens der også er uoverensstemmelser mellem parterne om, hvordan loven skal overholdes.
Blandt andet om, hvorvidt søgeresultater kun skal begrænses til Googles søgemaskiner med .eu-landenavne til sidst, eller om det skal udvides til resten af verden.
Ifølge advokaten Ashley Hurst, der har speciale i privacy og er partner i firmaet Olswang, og som Reuters har talt med, underminerer det i hvert fald EU's dom, når Google vælger at følge den på den måde, de gør lige nu.
»Google hævder, at afgørelsen er begrænset til lokationsbestemte versioner af Google. Der lader ikke til at være noget grundlag for den påstand overhovedet,« siger advokaten.